Coronavirus

Flere stjerner har gavn af EM-udsættelse - få overblikket her

At EM i fodbold er rykket til næste sommer kan være en markant fordel for flere fodboldstjerner, og har også betydning for det danske landshold.

Foråret 2020 er på mange måder unikt.

Ikke sådan med udtalt 'j' på den der positive måde, som mødre bruger til at beskrive deres små guldklumper på. Nej, mere sådan negativt opsigtsvækkende med tanke på de uoverskuelige konsekvenser som dette forår kan få for fremtiden.

For coronakrisen rammer mennesker, arbejdspladser og samfund overalt på kloden. Og også i sportens verden har det fået konsekvenser. Blandt flere store udsatte sportsbegivenheder er Europamesterskaberne i fodbold nok den mest markante.

Det historiske EM, der skal spilles i 12 forskellige lande i Europa - deriblandt Danmark - er udskudt et år, så det i stedet begynder i juni 2021. En udsættelse, der af naturlige årsager får logistiske konsekvenser - også for andre begivenheder på tværs af sportsgrene.

Men også en udsætning, der rent faktisk kan vise sig at være godt nyt for en række topnationer.

For landshold som det engelske, belgiske og hollandske kunne til sommer risikere helt at mangle flere af deres profiler eller stille op med offensive stjerner langt fra kampformen på grund af skadesproblemer.

TV 2 SPORT har nederst i artiklen lavet en liste med seks markante spillere, der kan få gavn af EM-udsættelsen.

Men også potentielle EM-spillere som spanske Marco Asensio og Lukas Lerager fra Danmark har været skadet så længe, at deres mulighed for toplandsholdsfodbold i juni vil være ret pressede.

Så de hilser nok også udsættelsen af EM velkommen trods alt.

Det kan være, at tre af de danske landsholdsprofiler også gør det. For ifølge fodboldekspert Flemming Toft kan de ekstra 12 måneder inden EM være brugbare for Simon Kjær, Thomas Delaney og Christian Eriksen

Lyn-analyse

Landsholdsanfører Simon Kjær har løbende haft skavanker, og det må blive bekymringen mere end, at han vil være 32 år under EM-slutrunden. Men Hjulmand må kunne stole på at have Kjær til rådighed.

 

Thomas Delaney har været skadet siden november - spørgsmålet er om han kommer tilbage i en form, som giver plads hos Dortmund og dermed landsholdet. Eller skal der et klubskifte til? 

 

Christian Eriksen nåede inden pausen aldrig at spille sig ind hos Inter og dermed som den Eriksen, Hjulmand har brug for. Men skal kollektivet have en centrumsfigur i den nye træners verden, så skal det være Eriksen. 

Med ny landstræner og et ekstra år er der også muligheder for unge spillere, der enten står på spring til landsholdet eller har mulighed for at få en endnu større rolle.

- Der er yngre spillere at tage af for Hjulmand: Joachim Andersen, Christian Nørgaard, Robert Skov og en håndfuld til bruttotruppen med U21-erfaring. Og så er der formentlig stadig mere i Pierre-Emile Højbjerg, Andreas Cornelius og Kasper Dolberg, lyder analysen fra Flemming Toft.

Forhåbentligt er der også mere tid på græsset i det kommende år, end der har været i det forgangne for nedenstående profiler.

Fodboldspillere, som har gavn af EM-udsættelse

 1. Eden Hazard, Belgien

  Belgiens stjernespiller Eden Hazard har haft et skadesplaget 2020 hos Real Madrid.

  I den spanske kongeklub har han blot spillet i 10 af de 27 ligakampe. Først var der en muskelskade, så et mindre brud i foden og senest i februar pådrog Hazard sig et brud på underbenet. En skade, der formentlig ville holde ham ude af kampe indtil juni.

  29-årige Hazards kampform ville derfor formentlig være ganske mangelfuld ved et EM til sommer. Men nu med en sæson mere - og forhåbentligt færre skader - så kan han og Belgien drage fordel af det ved Europamesterskaberne i 2021, hvor de som bekendt deler indledende pulje med Danmark.

 2. Memphis Depay, Holland

  For en anden offensivspiller fra Benelux har sæsonen 2019/2020 ej heller budt på mange kampe.

  Hollandske Memphis Depay er i øjeblikket ukampdygtig på grund af en korsbåndsskade, der vil holde ham væk fra fodbold indtil juli.

  Derfor ville 'Oranje' nok savne ham, hvis EM stadig var i juni 2020, akkurat som Olympique Lyon har gjort i mange måneder. Men nu har 26-årige Depay god tid til at komme sig, komme tilbage i målform og bidrage til Holland ved mesterskaberne næste sommer. Derudover kan Tottenhams Steven Bergwijn også nå at få styr på sin ankelskade.

 3. Harry Kane og Marcus Rashford, England

  Presset er altid enormt på det engelske fodboldlandshold, og det havde unægteligt været endnu vanskelige for Gareth Soutgates udvalgte, hvis landsholdet skulle undvære angriberne Harry Kane og Marcus Rashford til EM.

  Eller blot at målscorerne fra henholdsvis Tottenham og Manchester United kom til mesterskaberne et stykke fra topformen. For der har været tvivl om, hvad det vil betyde for 26-årige Harry Kane og fire år yngre Marcus Rashford, at flere måneder af deres forår er gået med at pleje henholdsvis en overrevet lårmuskel og en rygsskade.

  Ikke mindst den engelske landsholdsanførers mål er essentielle for England. Ved VM i 2018 scorede Kane seks gange - svarende til 50% af 'Three Lions' mål ved den turnering.

 4. Niklas Süle, Tyskland

  Med små 100 kilo fordelt på 195 centimeter giver det god mening, at Niklas Süle er vokset op i lufthavnsbyen Frankfurt.

  Til dagligt er det dog ikke hjembyen, men storklubben Bayern München, der har glæde af midterforsvarerens styrke og størrelse i luftrummet. Dog ikke i øjeblikket.

  24-årige Süle er nemlig korsbåndsskadet og forventes først at få comeback i maj. Mulighederne for at spille sig helt ind i landsholdsvarmen inden EM vil derfor være begrænsede for den store forsvarsspiller, hvis mesterskaberne ikke var blevet rykket på grund af coronavirussen.

 5. Ousmane Dembélé, Frankrig

  Da blandt andre Ousmane Dembélé blev langtidsskadet i FC Barcelona, hentede den storklubben danske Martin Braithwaite til. Den franske wing er spilleren på denne liste med færrest kampe i denne sæson.

  Tilbagevendende muskelskader fik i sidste ende 22-årige Dembélé til at vælge at blive opereret, hvilket som minimum holder ham fra banen resten af denne sæson.

  Men næste sæson - og dermed næste sommer til EM - er han igen klar til at løbe om kap med diverse forsvarsspillere for både de rød- og blåstribede samt på landsholdet for 'Les Bleus'.

 6. Nicolò Zaniolo, Italien

  Til sommer fejrer han sin 21 års fødselsdag, og den fejring kunne meget vel have indeholdt en smule fjernsynskiggeri for Nicolò Zaniolo, hvis EM ikke var blevet rykket.

  For 2. juli var det planen, at mesterskaberne stadig var i gang, og der kunne Italien nok godt have været med i de afgørende kampe. Men det havde i så fald været uden AS Romas stortalent.

  Zaniolo er nemlig til den tid stadig i gang med sin genoptræning efter en korsbåndsskade og spiller først kampe i den nye sæson. Så bliver det spændende om den høje midtbanespiller kan kæmpe sig ind blandt landstrænerens udvalgte til EM i 2021.

Kilde i forhold til skadeslængde: Transfermarkt.com