Fodbold

Fængslet Ronaldinho fylder 40 år: Når solen skinnede, var han verdens bedste

Dødbringende driblinger, magiske mål og suveræne sukkerballer. Vi ser tilbage på en af de mest ikoniske fodboldspillere, som i dag fylder 40 år.

Brøndby Stadion, 2004. De blågule tager i 1/16-delsfinalen af UEFA Cup imod mægtige FC Barcelona. Efter en times spil står det stadig 0-0, og danskerne er godt med i kampen. De presser Victor Valdes til et dårligt udspark, som ender over sidelinjen.

Indkastet er upræcist, bliver afværget af Barca-forsvaret og ender hos Ronaldinho, som står placereret på egen banehalvdel. Han tager bolden ned med indersiden og accelererer kraftigt, mens han med låret prikker bolden foran sig.

Når solen skinnede, og alt var godt, så var Ronaldinho verdens bedste, verdens dejligste og alle elskede ham

Mads Junker

Efter ham løber en Brøndby-spiller sit livs sprint, men formår ikke at bremse brasilianeren. Ind fra højre kommer Per Nielsen flyvende ind i en tackling. Hans sorte Copa Mundial-støvler nedlægger Ronaldinho. Gult kort og frispark seks-syv meter uden for feltet.

Ronaldinho tager sig selv af frisparket. Han triller den til Thiago Motta, som lægger den død og med et med kort tilløb smækker Ronaldinho den på undersiden af overliggeren. En Brøndby-spiller clearer ikke ordentligt med hovedet, og selvsamme Ronaldinho er lynhurtigt på returbolden over for et uorganiseret Brøndby-forsvar.

En kropsfinte mod venstre og et træk mod højre. Barcas 10’er banker den igen på undersiden af overliggeren - denne gang i mål bag en prisgivet Karim Zaza. 1-0 til Barcelona.

Det var kampafgørende soloaktioner som denne, Ronaldinho mestrerede. Per Nielsen husker tydeligt situationen.

- Det var pisseægerligt dengang, og er det jo stadigvæk. Men samtidig, så ved vi jo også godt, at når man møder spillere som ham, så er det svært at holde dem nede i 90 minutter. Man må jo bare klappe i sine hænder og sige, det er det, de kan, de rigtig dygtige spillere, siger Per Nielsen.

Trods skuffelsen, ser Per Nielsen positivt tilbage på Brøndbys indsats mod Barcelona og Ronaldinho.

- Vi gjorde et hæderligt forsøg og var tæt på at lykkes med det. Men målet viser bare, at han var en verdensklasse spiller på det tidspunkt, siger Per Nielsen.

Kampen endte 1-0, og i den efterfølgende returkamp besejrede ’Blaugrana’ Brøndby 2-1.

En fodboldglad familie fra Porto Alegre

Ronaldinho blev født i Porto Alegre, Brasilien. Her voksede han op med sin mor, far, søster og bror. Faderen spillede fodbold for den lokale klub, og storebroderen var et lovende fodboldtalent. Han spillede i kort tid for den brasilianske storklub Gremio, inden en skade stoppede hans karriere.

BLÅ BOG

  • Fulde navn: Ronaldo de Assis Moreira
  • Født: 21. marts 1980 i Porto Alegre, Brasilien.
  • Højde: 181 cm
  • Position: Offensiv midtbane

Det var også i Gremio, Ronaldinho slog sine folder som ungdomsspiller. Første gang han gjorde sig bemærket i medierne, var som 13-årig, da hans skole slog et hold 23-0. Ronaldinho scorede alle 23 mål.

I 1998 fik Ronaldinho seniordebut for Gremio. Tre år senere havde fodboldverdenen for alvor fået øjnene op for den unge brasilianer. I 2001 skrev han kontrakt med Paris Saint-Germain. Her scorede han 25 mål og leverede 17 assists i sine 76 kampe.

Ronaldinho var i 2003, efter et par sæsoner i det franske, et brandvarmt emne for de allerstørste klubber i Europa. Hans signatur endte hos FC Barcelona, som betalte 30 millioner euro for det brasilianske stjernefrø.

De gyldne år

Året før sit skifte til FC Barcelona vandt Ronaldinho VM i 2002 med Brasilien. Efterfølgende gik han sin storhedstid i møde. Han vandt det spanske mesterskab i 2005 og 2006, Champions League i 2006 og blev individuelt hædret som verdens bedste fodboldspiller, da han modtog Ballon D’or i 2005. Han er én ud af blot otte spillere, der har vundet både VM, Champions League og Ballon D’or.

Men udover de mange trofæer oplevede Ronaldinho en anerkendelse, man ikke kan stille i trofæskabet. Den dag var Morten Glinvad, fodboldkommentator på TV 2 SPORT, til stede.

- Det er et af de største minder, jeg nogensinde har haft som fodboldjournalist, siger Morten Glinvad.

Santiago Bernabéu, 2005. Ronaldinho og resten af holdet går på banen til et af fodboldens mest ikoniske opgør, El Clásico. På holdkortet er også en ung Lionel Messi, som spiller sin første El Clásico nogensinde.

- Men Ronaldinho var hovedpersonen over dem alle, siger Morten Glinvad.

Ronaldinho har allerede scoret én gang på et fantastisk solomål, hvor han trak ind i banen og sparkede i det korte hjørne.

Foran 2-0 modtager Ronaldinho bolden på venstrekanten. Han sætter i fart, går med et hurtigt træk mod baglinjen forbi Sergio Ramos og placerer bolden i det lange hjørne bag Iker Casillas, som for længst har lavet sit udfald mod det korte. Ronaldinho tager fuldstændig fusen på Real Madrid-forsvaret, som troede, de havde regnet ham ud efter første mål.

Taget i betragtning at modstanderen lige har scoret, lyder der utroligt høje klapsalver fra tribunerne på Santiago Bernabéu. Real Madrids fans har rejst sig i en stående ovation ned mod brasilianeren.

- Hårene rejste sig. Man vidste med det samme, at man her var vidne til noget særligt. Noget, der ikke skete hvert år, og som man ikke vidste, hvornår ville ske igen. Det er jo nærmest den ultimative anerkendelse, siger Morten Glinvad.

Se Ronaldinhos to mål og den stående ovation i klippet her.

Ronaldinho leverede en fantastisk kamp mod Real Madrid i 2006.

Fra verdens bedste fodboldspiller til bænken

I 2008 skiftede Ronaldinho La Liga og Barcelona ud med Serie A og AC Milan. Her spillede han to en halv sæson og kunne blandt andet skrive Serie A-vinder på CV’et i sin sidste sæson til trods for hans skifte til Flamengo i vinterens transfervindue.

San Siro, 2010. AC Milan tager på en kold decemberdag imod AS Roma. Det er sidste kamp inden vinterpausen. Ronaldinho ser sit hold komme bagud 1-0 fra bænken. Efter en kort skade, hvor han var ude i to kampe, starter han nu på bænken i Serie A for ottende kamp i streg.

Der er fem minutter tilbage af ordinær spilletid. Carlo Ancelotti sætter Ronaldinho på banen i håbet om en udligning. Ronaldinho modtager kort efter sin indskiftning bolden lige uden for modstanderens felt. Han forsøger med en dribling bagom støttefoden at snyde sin direkte modstander, men han bliver læst og laver efterfølgende frispark. Hurtigheden og skarpheden er svækket og blikket rettet mod jorden.

Få momenter efter ender bolden ved Ronaldinho, som har sneget sig ind omkring straffesparkspletten i Romas felt. Med tre forsvarsspillere omkring sig, vipper han elegant bolden op og kaster sig bagover i et saksespark. Men bolden ender både over og forbi mål. Roma vinder kampen 1-0, og Ronaldinhos tid i europæisk fodbold slutter her.

Men storhedstiden i europæisk fodbold sluttede ifølge Mads Junker, fodboldekspert på TV 2 SPORT, allerede efter VM i 2006, hvor han og det brasilianske landshold fik enormt meget kritik.

- Det synes jeg aldrig rigtig, han kommer tilbage fra. Han har jo en meget god sæson lige bagefter for Barcelona, men det er starten på hans fald fra tinderne, siger Mads Junker.

På det her tidspunkt har Ronaldinho i en ung alder allerede vundet VM, Champions League, Copa América, La Liga og Ballon D'or.

- Han har måske haft svært ved at holde motivationen og dedikationen kørende, siger Mads Junker og henviser til nogle af nutidens helt store stjerner, Lionel Messi og Cristiano Ronaldo, som bare bliver ved og ved og har en enorm modstandskraft.

Ronaldinho var ligesom Ronaldo og Messi enormt hurtig i sine unge dage. Men han formåede ikke på samme måde at bygge mere på sit spil for at kompensere for den tabte hurtighed.

- Der var Ronaldinho måske ikke dygtig nok til at genopfinde andre sider af sit spil, siger Mads Junker.

Men da han var bedst, er meldingen fra Mads Junker klar:

- Når solen skinnede og alt var godt, så var Ronaldinho verdens bedste, verdens dejligste og alle elskede ham. Men når det rigtig gjorde ondt, så det ud til, han ikke rigtig havde den der modstandskraft. Så har det været lidt for nemt for ham at skifte over til noget andet, der var sjovt – at feste, at gå i byen, at være brasilianer og spille tromme.

40-års fødselsdag bag tremmer

Når man hedder Ronaldinho og fylder 40, burde netop trommer, fest og farver være en selvfølge. Men det bliver der ikke meget af i år. Ronaldinho bliver nemlig nødt til at fejre sin 40-års fødselsdag bag tremmer i Paraguay. Her sidder han lige nu varetægtsfængslet i en sag om falsk pas.

De negative sager har desværre fyldt meget i brasilianerens karriere. Men det er med et smil på læben, at Mads Junker ser tilbage på Ronaldinho.

- Det var glæden, det smittende grin, den måde han betog verden på og den betydning han havde for Barcelona. Det var jo ham, man så op til, det var ham, der definerede fodbolden.

Det er også det positive, Morten Glinvad vil mindes, når han ser tilbage på Ronaldinhos karriere.

- Han var en voldsomt spektakulær og symbolet på en brasiliansk fodboldspiller: Det var leg, det var teknik, det var driblinger, det var fantasi. Alle de ting, inkarnerede Ronaldinho. Det er det, han står for, for mig, siger Morten Glinvad.