Neymars opråb er dårligt nyt for Braithwaite

16x9
Martin Braithwaite fik debut for FC Barcelona mod Eibar. Foto: Albert Gea / Ritzau Scanpix

KLUMME: Flemming Toft forholder sig til de vedvarende rygter, der sender Neymar tilbage til FC Barcelona.

Brasilianske Neymar er klar til FC Barcelona - og dermed dårligt nyt for Martin Braithwaite.

De har taget godt imod danskeren, men hvis den catalanske klub får en verdensstjerne på anbefaling fra Lionel Messi, så ser det ikke helt lyst ud for danskeren.

Gensynet mellem Neymar og Barcelona har været oppe at vende med mellemrum - ja, lige siden han forlod klubben i 2017 til fordel for 222 millioner euro, som svarer til 1,6 milliarder kroner, og Paris SG. Men det blev aldrig til flettede fingre i den franske hovedstad, og Neymar indledte sit eget pjækkeri.

Der kom skader, også de tvivlsomme, han blev væk efter en ferie hjemme i Brasilien, han nægtede at træne og lod hele tiden vide i al offentlighed, at han var træt af PSG og havde “hjemve”.

Messi arbejder på Neymar-tilbagekomst

Lionel Messi med det store ord i FC Barcelona har flere gange udtalt, at han ønskede Neymar tilbage til FC Barcelona. I november sidste år skrev La Vanguardia på baggrund af en lækket telefonsamtale, at Messi skulle have sagt direkte til Neymar: “Jeg vil have dig til Barcelona, vi skal spille sammen igen, og du skal tage over efter mig om et par år”.

Og Messi gentog sin begejstring for Neymar, da El Mundo Deportivo i februar i år lavede et stort video-interview med den lille verdensstjerne: “Neymar har verdensklasse, han skal tilbage til os”.

FC Barcelona kunne ikke honorere hverken PSG's pris på Neymar eller brasilianerens egne krav, da der blev holdt et uformelt møde om den kontroversielle spiller sidste år. Barcelona havde ganske enkelt ikke råd.

Fredag kom Neymar så ud med en melding om, at han tilslutter sig Barcelonas tilbud, og Barcelona-sportsdagbladet Sport bruger masser af tryksværte på forsiden i dag: “Jeg vil tilbage”. Og inde i bladet skulle han angiveligt skrige: “Ja, ja, ja” til Barcelona.

Messi og Neymar, da de begge var Barcelona-spillere.
Messi og Neymar, da de begge var Barcelona-spillere. Foto: Kim Kyung-hoon / Scanpix Denmark

PSG og Neymar havde succes i Champions League inden corona-pandemien stoppede al fodbold. Klubbens og brasilianerens største ønske er naturligvis en triumf i den største klubturnering. Men så vil han til FC Barcelona. Benspændet nu er PSG, der fastholder hans forpligtelser og den store transfersum.

Et sært spil er i gang

FC Barcelona har draget en af fodboldens mægtigste advokater belgiske Wouter Lambrecht ind i sagen med henvisning til, at PSG “kan og skal slippe Neymar, hvis han ønsker det”, som de siger og henviser til paragraf 17 i FIFA's love omkring transfers. Der er taget kontakt til FIFA's særlige kommision for transfers og videre vil sportsdomstolen CAS komme ind i billedet om nødvendigt.

Det er et sært spil, der er i gang, og som igen vil vise, hvor meget en arbejdsgiver (PSG) kan fastholde, og hvor meget en spiller (Neymar) har af rettigheder til at skifte job (i utide).

FC Barcelona er presset. På flere fronter. Økonomisk er storklubben alvorligt trængt, ikke mindst i disse tider, hvor de helt store indtægter fra entré, TV-kontrakter, sponsorer og merchandisesalg mere eller mindre er sat i stå. Budgettet i denne sæson har budt på 61 millioner euro til transfers (de 17-18 var, hvad Braithwaite kostede i Leganés), 507 millioner euro til fodbolddelens lønninger og 135 millioner euro til tilbagebetaling af gæld. Ledelsen har bedt spillerne gå ned i løn, mens fodbolden ligger stille.

Det andet problem er Lionel Messi - altså for klubbens præsident Josep Maria Bartomeu. Messi har en stor stemme i FC Barcelona. Han har kontrakt til 2021 med en klausul om, at han kan skifte klub allerede denne sommer. Messi har erklæret sin loyalitet til FC Barcelona og bekræftet, at han bliver der “på livstid”. Men det vil Bartomeu have underskrift på. Selvom det koster milliarder, som han ikke har.

Messi vil ikke skrive under på det, han ellers har sagt - men forlænge med en ny klausul inkluderet. Han kan gå før tid, hvis han ønsker det. Det er en åben kamp mellem den vildt populære stjerne - og den vildt upopulære præsident, der kæmper for ikke at miste taburet og magt.

Dårligt nyt for Braithwaite

Alt det her, men især den åbne dør for Neymars tilbagevenden, er ikke det bedste nyt for Martin Braithwaite, der nåede to indhop og næsten en hel kamp for FC Barcelona inden fodboldstoppet. Han blev foretrukket for Arturo Vidal fra start mod Real Madrid. Og kritikerne har rost hans begyndelse i klubben.

Men udenfor sidder Ousmane Dembélé og Luis Suarez og er skadesfri til den nye sæsonstart - og så historien med Neymar. Braithwaite skal også konkurrere med det unge talent Ansu Fati.

Der snakkes nok ikke så meget fremtid lige nu. Der er vigtigere ting på den globale dagsorden. Men mon ikke det rumsterer et eller andet sted - uvisheden om den danske landsholdsspillers fremtid.