Fodbold

Ekspert udpeger tre tabere og tre vindere af landstrænerskiftet

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker er ikke i tvivl om, at Kasper Hjulmand kommer til at gøre brug af andre og nye spillere på landsholdet.

EM i år på hjemmebane i et fyldt Parken skulle have været kulminationen og højdepunktet for Åge Hareides danske landshold.

Den drøm er dog smuldret takket være coronavirus, der i sidste uge fik det europæiske fodboldforbund (UEFA) til et udskyde dette års fodboldmæssige højdepunkt med et år - frem til sommeren 2021.

Dermed får den norske fodboldtræner ikke lov til at slutte sin tid som landstræner for Danmark med en EM-slutrunde på hjemmebane. Den fornøjelse går i stedet til Hareides afløser, Kasper Hjulmand, der officielt overtager jobbet som landstræner 1. august.

Den udskiftning kommer ikke kun til at kunne ses i spillestilen. Ifølge TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker vil der også ske ændringer på de 11 foretrukne på banen.

- Kasper Hjulmand er kendt for en mere offensiv og teknisk form for fodbold, hvor Hareide har det hårde arbejde og en solid base som sit fundament, forklarer Mads Junker.

- Det kalder uden tvivl på ændringer i spillermaterialet, særligt når vi må formode, at landstrænerskiftet vil betyde en mere boldbesiddende spillestil, som vi kender det fra Hjulmands tid i FC Nordsjælland og Mainz.

Junker, der er tidligere dansk landsholdsspiller med syv kampe i rødt og hvidt - alle under Morten Olsen, har udpeget tre danske spillere, der får gavn af landstrænerskiftet og tre danske spillere, for hvem landstrænerskiftet er en ulempe.

Tre tabere af landstrænerskiftet

Når Mads Junker bliver bedt om at udpege tre tabere med Åge Hareides farvel til det danske landshold, falder hans blik hurtigt på backerne samt en enkelt angriber.

Jens Stryger Larsen

- Han har været fast mand under Åge Hareide og udført sine arbejdsopgaver fremragende. Men han vil få problemer under en træner, der har større ambitioner med hensyn til, hvad backer skal bidrage med offensivt.

- Han kan dog sagtens ende som førstevalg på den naturlige højre back, men jeg tror ikke, han kan forvente samme sikkerhed angående en startplads under Hjulmand som under Hareide.

Henrik Dalsgaard:

- Jeg sidder egentlig med mange af de samme tanker om Dalsgaard, som jeg har med Jens Stryger Larsen. Dalsgaard har gjort, præcis det Hareide har efterspurgt. Han har været solid i duelspillet og i luften.

- Derudover har han givet alt i alle sine landskampe, men højrebacken er en position, hvor andre typer banker på med Hjulmand som landstræner.

Andreas Cornelius:

- "Corner" er på mange måder indbegrebet af Hareide, og den stil landsholdet endte med at praktisere. Duelspil, nærkampe, opportunisme og glæden ved hårdt arbejde krydret med sporadiske drys af kreativitet og høj teknisk klasse.

- Cornelius og til dels Yussuf Poulsen eksemplificerer de dyder rigtig godt, men jeg tror, det nye trænerteam vælger en anden type til det centrale angreb, og der tror jeg, Parma-angriberen kan ende med at komme lidt i klemme.

Tre vindere og en 'bobler' af landstrænerskiftet

Der findes selvfølgelig ikke kun tabere, når der kommer en ny landstræner til.

Og når Mads Junker bliver bedt om at pege på vinderne af landstrænerskiftet, kommer han ikke uden om en særdeles alsidig spiller og et par superligaprofiler.

Daniel Wass:

- Daniel Wass har spillet sig ind som stensikker mand på holdkortet i Valencia, og det alene bør kandidere til en startplads på landsholdet.

- Han kan spille på backen, men har også alle de kvaliteter, Hjulmand traditionelt har kigget efter hos en 8'er på den centrale midtbane. Dynamisk, løbestærk, pasningssikker og målfarlig.

Viktor Fischer:

- Superligaens potentielt bedste spiller kan drage fordel af et nyt trænerteam, der formentlig vil angribe tilgangen til kampen anderledes end Åge Hareide.

- Fischer har alle værktøjer til at blive en profil på det danske landshold. Nu skal det bare forløses. I første omgang i FCK, og derefter kan Kasper Hjulmand få god brug af Fischers kreative evner, samt den energi han bringer.

Joakim Mæhle/Rasmus Nissen:

- Indrømmet. Det er lidt sløjt at halvgardere her, men jeg synes umiddelbart, backpositionerne er de åbne og sårbare på landsholdet. Mæhle og Nissen kæmpede om spilletiden på U21-landsholdet. Begge er moderne, offensive backer, der allerede har masser af erfaring fra udlandet og europæiske kampe.

- Som nævnt er Jens Stryger Larsen og Henrik Dalsgaard stadig klart i spil og har ikke spillet sig af, men de her to drenge kommer til at presse på, da de umiddelbart har bedre tekniske og offensive kvaliteter.

Mikkel Damsgaard (bobler):

- Det er ikke, fordi jeg partout skal finde minimum en spiller, Hjulmand tidligere har arbejdet med, men selvfølgelig hjælper det Mikkel Damsgaard, at den nye landstræner kender hans styrker.

- Damsgaard udviklede sig voldsomt sidste år, og frugterne af den udvikling er ved at blive høstet med en stærk start på år 2020.

- Jeg har selv en stor tro på, at Damsgaard bliver en stor spiller i dansk fodbold, og jeg ved, Hjulmand deler den opfattelse. Hans kommende skifte til Sampdoria kan være afgørende for hans videre udvikling. Forhåbentlig kan det føre ham til debut i landsholdstrøjen.