Fodbold

Her er 10 geniale Serie A-spillere, du måske ikke kender

Den italienske fodboldrække er meget mere end bare Cristiano Ronaldo og Christian Eriksen. Her kommer nogle af vores favoritter.

Der sker hver gang, vi skal kommentere fodbold fra den italienske Serie A.

I vores research af de forskellige hold og deres respektive spillere, dukker der altid nye spændende spillere, historier og spøjse fun facts op.

Derfor prøver vi her at dykke ned i nogle af Serie A’s mindre kendte spillere, som alligevel har noget unikt at byde på. Ser du Serie A hver weekend, kender du måske allerede spillerne, men her kommer de i hvert fald.

Filippo Falco

Den italienske Messi

Der findes nok ikke nogen fodboldspiller i verden, der minder mere om Lionel Messi end Filippo Falco fra Lecce.

Den 28-årige angriber er venstrebenet, har 10-tallet på ryggetn og har både samme størrelse og bevægelser som Barcelona-stjernen. Falco går da også under navnet 'Messi fra Salento,' der er den italienske region, hvor Lecce ligger i.

Filippo Falco har spillet det meste af sin karriere i den italienske Serie B, men han har i denne sæson fået sit gennembrud i landets bedste række, hvor han har været en vigtig del af Lecces offensiv.

Simone Verdi

Det beggebenede frisparksmonster

Den 4. november 2017 gjorde Simone Verdi noget, som de færreste fodboldspillere kan prale af at have gjort. Den italienske angriber scorede nemlig to frisparksmål i samme kamp: Ét med højre og ét med venstre.

Verdi, der spiller for Torino, er nemlig det man kalder ambidekstral og er altså både højre- og venstrebenet. Ifølge ham selv har han heller ikke nogen favoritfod, som alle os andre dødelige ellers har.

Ambidekstrale fodboldspillere er sjældne, men Simone Verdi er dog ikke den eneste. Den tidligere Serie A-spiller Hernanes var også berømt at score langskudsmål med begge ben, og Valencias Santi Cazorla er en anden, der også sparker både frispark og hjørnespark med både højre og venstre fod.

Et med højre og et med venstre fod. Video: Jacob Prytz Hansen

Sandro Tonali

Den nye Pirlo

En af de mest eftertragtede midtbanetalenter i verden lige nu er Brescias 19-årige Sandro Tonali, der allerede har fået prædikatet ‘den nye Pirlo’.

Tonali ser da også ud til at have ladet sig inspirere af den gamle italienske midtbanelegende. Både hvad angår spillestil og udseendelse, hvor han ligesom Andrea Pirlo kører en langhåret italienerfrisure.

Selvom Tonali spiller sin første sæson i Serie A, så har han allerede fået debut på det italienske landshold, og han kan meget vel være på vej til en europæisk storklub, hvis nogen da vil betale de 55-60 millioner euro, som Brescia-præsident Massimo Cellino forlanger for sit stjernefrø.

Fabio Quagliarella

Verdensmester i mestermål

Ja, han spiller stadig. Ja, han er stadig lynhurtig. Og ja, han scorer stadig det ene drømmemål efter det andet.

Den findes vel næppe en bedre afslutter i Serie A end Sampdorias 37-årige målræv Fabio Quagliarella, der med 26 mål i sidste sæson blev ligatopscorer - eller capocannoniere, som man kalder det i Italien.

Quagliarella har spillet for store klubber som Juventus og Napoli, og selvom han nu er en af ligaens ældste spillere, så står han faktisk noteret for Sampdorias hurtigste sprint i denne sæson.

Mirko Valdifiori

Mr. Nobody, der blev italiensk landsholdsspiller

Først i 2014 - i en alder af 28 år - debuterede midtbanespilleren Mirko Valdifiori i Serie A efter en lang karriere i de sekundære italienske divisioner. Her gjorde han det så godt for Maurizio Sarris sprudlende Empoli-hold, at han efter kort tid blev udtaget til det italienske landshold.

En større “late bloomer” er vel svær at finde, og det er måske ikke så overraskende igen. Valdifiori er nemlig både langsom og fysisk underlegen, og virker ved første øjekast som en ordinær spiller. Men i Empoli blomsterede han som regista - den dybdeliggende playmaker - og pludselig blev han indkaldt til det italienske landshold, Gli Azzurri.

Efterfølgende tog Sarri ham med videre til Napoli, hvor han dog aldrig slog igennem, og i dag er han igen gå i glemslen og frister en tilværelse hos bundholdet SPAL.

Robin Gosens

Den tyske duracell-kanin i Atalanta

Man kunne vælge mange Atalanta-spillere til denne liste, men den tyske wing back Robin Gosens er på mange måder legemliggørelsen af Atalantas succes i både Serie A og Champions League.

25-årige Gosens er nemlig prototypen på Atalanta-spilleren anno 2020: Købt billigt i hollandsk fodbold og forfinet under Gasparinis vinger i Italien. Tyskeren er både vigtig i defensiven, men han spiller også en stor rolle i holdets potente offensiv, hvor han indtil nu har noteret sig for syv mål og fem oplæg i indeværende sæson.

Domenico Berardi

Gulddrengen, der rustede

Han blev kaldt den nye Roberto Baggio og Italiens nye store angriber, da han som 19-årig tordnede det ene mål ind efter det andet for Sassuolo i sin første sæson i Serie A.

I Domenico Berardis to første sæsoner scorede han henholdsvis 16 og 15 mål i Serie A, og det fik Juventus til at købe halvdelen af ham, mens han stadig fik lov til at spille videre i Sassuolo. I sine første 59 seniorkampe scorede han 30 ligamål - Messi skulle bruge 70 kampe.

Men så ramte skaderne, og siden er han ikke nået over otte mål. Ikke før i år, hvor han virker genfødt og har scoret ni mål. Den nu 25-årige angriber spiller stadig i Sassuolo, og mange eksperter har ham i øjeblikket på årets hold i Serie A.

Francesco Caputo

Serie A-gennembrud som 30-årig

Efter 300 kampe i Serie B lykkedes det endelig den dengang 30-årige Francesco Caputo at vende tilbage til Italiens bedste række, da han og Empoli rykkede op i Serie A i 2018 - otte år efter, at han havde debuteret i Serie A for Bari.

En lang vej for angriberen, der i denne sæson spiller for Sassuolo, hvor han med 11 mål er holdets topscorer i Serie A.

Caputo har det også med at gøre opmærksom på sig selv på godt og ondt. Det var for eksempel ham, der hev et stykke papir frem ved hans seneste Serie A-scoring, hvor han sagde til italienske befolkning, at “alt bliver fint. Bliv hjemme.”

Og så stod han vel også for årets mest komiske jubelscene i Serie A, da han væltede ud over bandereklamerne efter en scoring i efteråret.

Josep Ilicic

Hvad sker der?

Det er muligvis en dristig udmelding, men i vores optik har Josep Illicic fra Atalanta været Serie A’s bedste spiller i denne sæson. Bedre end Ciro Immobile, bedre end Romelu Lukaku, bedre end Cristiano Ronaldo.

Egentlig har han altid været god. Både da han spillede i Palermo og Fiorentina, men det er først nu - i en af alder af 32 år, at sloveneren er endt på et stabilt og velfungerende hold under Gian Paolo Gasperini i Atalanta, og det ligner ofte, at han spiller mod børn.

Ilicic har en unik kombination af fysik, teknik og træfsikkerhed, som han senest viste i Atalantas Champions League-sejr på 4-3 ude over Sevilla, hvor han scorede alle holdets fire mål.

Matteo Scozzarella

Gudsbespotteren fra Parma

Serie A’s mest kuriøse paragraf i regelbogen må være den om, at man ikke må gudsbespotte under kampe i rækken.

Den regel forbrød Parma-spilleren Matteo Scozzarella sig på i efteråret i en kamp, hvor også Sassuolos Francesco Magnanelli blev taget i at bruge Guds navn i ren frustration på banen. Begge spillere blev straffet med én dag i karantæneboksen.

Det er ikke første gang, at blasfemi bliver straffet i Italien. Reglen blev indført for 10 år siden, og siden har også Udineses Rolando Mandragora og Atalanta-træner Gian Paolo Gasperini været en tur i karantæne for bryde den noget specielle regel.