Fodbold

For 10 år siden var de nogle af fodboldens største talenter: Her er de i dag  

Javier Pastore og Eden Hazard var nogle af dem, der imponerede i 2010. Her ser vi på, hvordan det er gået dem og otte andre stortalenter siden da.

Vuvuzelaerne larmer ved VM i Sydafrika i den bagende sommer, og tidligere på året har Inter løftet pokalen i Champions League.

Året er 2010, og mange spillere viser særlige evner i fodboldens verden og får prædikatet talent på sig. Blandt andre Thomas Müller, Alexandre Pato og Marco Reus får for alvor sparket karrieren i gang.

Flere af de unge stjernefrø er sidenhen vokset i spotlyset og har opnået stor succes, mens andre langt fra har kunnet leve op til titlen som stortalent.

Vi har undersøgt, hvordan karrieren har udviklet sig for ti af de største fodboldtalenter fra 2010. Du kan danne dig et overblik i listen nedenfor.

Spillerne er blandt andet valgt på baggrund af nomineringer til Golden Boy Award 2010 og kåringer i Europas største ligaer.

Fodboldens største talenter i 2010

 1. Gregory van der Wiel (uden klub)

  Gregory van der Wiel.

  Den hollandske liga har ry for at udforme store talenter, og Gregory van der Wiel er en af dem. I 2010 blev den daværende Ajax-back kåret til årets talent i den hollandske liga.

  Efter fem år i Ajax skiftede han i 2012 til franske PSG, hvor han på fire år nåede at spille 89 kampe. Siden var han forbi tyrkisk og italiensk fodbold, inden han i 2018 skiftede til Toronto FC.

  Her udeblev succesen dog for alvor, og efter en episode med holdets træner blev klubben og den hollandske spiller enige om at ophæve kontrakten. Han har ikke spillet professionel fodbold siden.

 2. Javier Pastore (Roma)

  Javier Matias Pastore.

  Argentinske Javier Pastore trak mange overskrifter i 2010, hvor han spillede for Palermo og blev kåret til årets talent i italiensk fodbold.

  Året efter skiftede han som 21-årig til PSG, hvor han på syv sæsoner nåede at spille 186 kampe og score 29 mål.

  I 2018 rykkede han tilbage til italiensk fodbold - nærmere bestemt til Roma. Her har han dog døjet med flere skader, mens spilletiden har været meget svingende.

 3. James Milner (Liverpool)

  James Milner.

  Du forbinder formentlig James Milner med Liverpool, hvor han har spillet siden 2015.

  Men faktisk imponerede han lang tid inden - blandt andet i 2010, hvor han tørnede ud for Aston Villa. Her blev han tildelt prisen PFA Young Player of the Year, der går til årets talent på 23 år eller derunder i engelsk fodbold.

  I denne sæson har han været plaget af skader og har blot scoret to mål i Premier League, som Liverpool fører suverænt.

 4. Alexandre Pato (Sao Paolo)

  Alexandre Pato.

  Brasilianske Alexandre Pato spillede i sine unge år seks sæsoner for AC Milan, og her tiltrak han sig positiv opmærksomhed. Han var blandt andet en del af holdet, da de i 2011 vandt det italienske mesterskab.

  Men selvom interessen for stortalentet var til stede fra flere europæiske topklubber, valgte han i 2013 at skrive under med Corinthians. Det blev dog ikke den store succes, og han blev blandt andet lejet ud til Chelsea i 2016, hvor han dog kun spillede to kampe.

  Nu tørner han ud for Sao Paolo i hjemlandet.

 5. Marco Reus (Borussia Dortmund)

  Marco Reus.

  I 2010 kørte Marco Reus i sjette gear. Han havde nemlig stor succes i Borussia Mönchengladbach.

  Den unge tysker blev kåret til årets talent i Bundesligaen det år, hvor han scorede 8 mål i 33 kampe.

  Desværre har den talentfulde tysker døjet med flere store skader i sin karriere, hvilket blandt andet har gjort, at han missede VM i 2014 og EM i 2016.

  Han har siden 2012 spillet for Borussia Dortmund, hvor han alle år har måttet se Bayern München løbe med det tyske mesterskab.

 6. Thomas Müller (Bayern München)

  Thomas Müller.

  Ved VM i 2010 var 20-årige Thomas Müller med for Tyskland, og her præsterede han stort. Målræven blev nemlig kåret til den bedste, unge spiller i turneringen. Desuden vandt han Golden Boot – beviset på, at han var turneringens topscorer.

  Allerede i 2000 blev han tilknyttet Bayern Münchens ungdomsakademi, og i 2008 avancerede han til førsteholdstruppen. Thomas Müller har altid spillet i den tyske topklub og har blandt andet vundet Champions League, den tyske liga og pokalturneringen.

 7. Giovani dos Santos (Club America)

  Giovani dos Santos.

  Mexicanske Giovani dos Santos kom allerede i mediernes søgelys tilbage i 2005, da han havde en stor aktie i, at Mexicos U17-landshold vandt VM-guld.

  Han var i perioden 2002-2008 tilknyttet FC Barcelona, hvorefter stortalentet rykkede til Tottenham. Her viste han fortsat glimt af talentet, men han havde dog svært ved at udfolde det til fulde og blev lejet ud til forskellige klubber.

  Siden er det gået ned ad bakke for mexicaneren, der efter tre sæsoner i LA Galaxy rykkede til Club America i 2018.

 8. Bebé (Rayo Vallecano)

  Bebé.

  I 2010 lavede Manchester United en af de mest opsigtsvækkende transfers det år: De hentede portugisiske Bebé. I 2009/10-sæsonen spillede midtbaneslideren 26 kampe for Estrela de Amadora og scorede fire mål. 

  Manchester United havde store forventninger til portugiseren, men han blev dog aldrig en stor succes i den engelske traditionsklub, hvor han i tre ud af fire sæsoner var lejet ud.

  Siden 2018 har han spillet for Rayo Vallecano, der i denne sæson roder rundt i midten af den næstbedste, spanske række.

 9. Mario Balotelli (Brescia)

  Mario Balotelli.

  Når man siger Mario Balotelli, ringer der en klokke hos de fleste fodboldkendere – men det er ikke kun af positive årsager.

  Italieneren har trukket en række negative overskrifter igennem karrieren, men det ændrer ikke på, at han var et stort talent i sine unge dage.

  I 2010 vandt han Golden Boy Award  - en pris, som en række anerkendte sportsjournalister uddeler. Dengang spillede han for Manchester City, og siden da har han været forbi Milan, Liverpool og Marseille.

  I denne sæson tørner han ud for italienske Brescia.

 10. Eden Hazard (Real Madrid)

  Eden Hazard.

  Som den første udenlandske spiller i den franske liga modtog Eden Hazard to år i træk prisen som årets talent, da han fik den overrakt i 2010.

  Dengang var han en stor profil for Lille, og det fortsatte i 2011, hvor han og holdkammeraterne vandt den franske liga og pokalturneringen. I den forbindelse fik det blot 20-årige stjernefrø tildelt prisen som årets spiller.

  I 2012 forlod belgieren Lille til fordel for Chelsea, hvor han spillede indtil 2019. Her rykkede han til Real Madrid, men fik sin sæsonstart ødelagt af en skade. Han har kun spillet 15 betydende kampe for hovedstadsklubben.