Fodbold

B.93 har anmodet DBU om 92 år gammelt mesterskab – rivaler stiller sig uforstående

B.93 sluttede i 1928 á point med B1903 og BK Frem. B.93 har nu 92 år senere anmodet om at blive dansk mester, men rivalerne forstår det ikke.

Fodbold er sat på standby under corona-pandemien. Det er ikke ensbetydende med, at de danske fodboldklubber holder fri.

Politiken kunne mandag fortælle, at B.93 har søgt om et 92 år gammelt mesterskab. De ønsker at få tildelt danmarksmesterskabet fra 1928.

I sin tid blev der nemlig ikke kåret en vinder, da B.93, B1903 og BK Frem sluttede med pointlighed efter slutspillet.

Vi var jo faktisk den klub, der gerne ville spille. Det var jo de andre to, der ikke ville

Benny Olsen, formand i B1903

De tre hold skrabede hver især seks point til sig, og da det ikke lykkedes at få afviklet omkampene, besluttede DBU, at der ikke skulle kåres en dansk mester.

Men det vil B.93 have lavet om på.

Føler sig ’snydt’

B.93’s beslutning om at søge om mesterskabet bunder i, at klubben ønsker sig sin anden stjerne på trøjen. Den traditionsrige klub har nemlig vundet danmarksmesterskabet ni gange.

Reglerne foreskriver, at en dansk klub kan påføre sin klubtrøje en stjerne for hvert femte mesterskab. B.93 mangler altså et tiende mesterskab for at kunne få to stjerner.

Derfor har klubben sendt et brev, som ifølge Politiken blandt andet indeholder følgende:

- Vor stolte klub, som medlemsmæssigt er en af de største i Danmark, har ni gange vundet det officielle danmarksmesterskab. Senest i 1946. Den bedrift giver os retten til at bære en stjerne over vort logo.

- Siden 1928 har der imidlertid været en diskussion, om hvorvidt B.93 blev ’snydt’ for et tiende mesterskab i sæsonen 1927/1928.

B.93, B1903 og BK Frem sluttede som tidligere nævnt hver især med seks point efter fire kampe. Dengang lød turneringens propositioner på, at der ved pointlighed skulle spilles omkampe.

Det kunne bare ikke lade sig gøre. Derfor har B.93 i sit brev foreslået tre løsninger: At B.93 kåres som vinder, at alle tre hold bliver kåret som vindere, eller at den nuværende beslutning står ved sin magt.

Jeg kan sagtens unde B.93 det tiende mesterskab. Men der er jo ikke én af klubberne, der kan få mesterskabet tildelt

Per Jakobsen, formand i BK Frem

Kun B1903 sagde ja til omkampe

DBU besluttede dengang, at to ud af tre klubber skulle sige ja til at få omkampene spillet på en ny dato. Der var dog blot én klub, der stemte ja.

Og det var faktisk ikke B.93, der stemte ja. Det var B1903. B.93 var nemlig inviteret til Norge for at spille kampe, hvorfor de ikke mente, det kunne lade sig gøre.

- Vi var jo faktisk den klub, der gerne ville spille. Det var jo de andre to, der ikke ville, siger formanden i B1903, Benny Olsen, til TV 2 SPORT.

Og han er slet ikke tilhænger af, at der skal pilles ved den beslutning, som DBU træf i 1928.

- Reglerne var, som de var dengang. Og min holdning er, at det skal man ikke lave om på. DBU håndterede det efter det daværende regelsæt, og der kunne man ikke udpege en vinder.

- Det var måske tåbelige regler dengang, men man kan ikke komme 92 år efter og sige, at beslutningen ikke gjaldt. Og man kan heller ikke kåre tre mestre. Men det er jo DBU’s beslutning, hvis de ændrer det, og den vil jeg da acceptere. Det respekterer jeg fuldt ud, siger formanden til TV 2 SPORT.

Han henviser til, at man dengang ikke afgjorde tingene ved målforskel. Her havde B.93 gjort det klart bedst, da de sluttede med en målscore på plus 14 mål, hvorimod BK Frem og B1903 begge havde en positiv målforskel på otte.

Bred uenighed

Hos BK Frem forstår man godt B.93’s drøm om at få det tiende mesterskab. Det giver klubbens formand Per Jakobsen udtryk for.

Han er dog ikke enig med B1903-formanden om, at et mesterskab til alle tre klubber ikke er en mulighed.

- Jeg kan sagtens unde B.93 det tiende mesterskab, så de kan få en stjerne mere. Men der er jo ikke én af klubberne, der kan få mesterskabet tildelt. Så enten er det alle tre, eller skal man lade det ligge, siger han til TV 2 SPORT.

For Per Jakobsen er det i hvert fald ikke en mulighed, at der blot er én klub, der kan få mesterskabet. Og i hvert fald ikke B.93.

- Jeg kan jo ikke se, hvorfor B.93 skal gøres til mestre, når B1903 og BK Frem havde de samme muligheder. Så vidt jeg husker, blev alle tre hold jo tildelt muligheden for omkampe. Og det var jo faktisk kun B1903, der sagde ja. Så hvis der endelig skulle kåres én mester, så er det vel dem, der gerne ville spille omkampe. Men grundlæggende er vores holdning, at man skal lade beslutningen stå ved sin magt.

Sagen sendes til hædersbevisningsgruppen

Hvorvidt B.93, alle tre hold eller ingen af holdene løber med det gamle trofæ, vil DBU nu tage stilling til.

Vicedirektør hos DBU Kenneth Reeh kunne nemlig over for Politiken bekræfte, at han vil lave en indstilling, der skal sendes til hædersbevisningsgruppen.

De skal kigge på sagen, inden den bliver afgjort hos bestyrelsen i DBU. I gruppen sidder dog en mand, der ifølge egne ord er inhabil i den her sag.

Formanden i B1903, Benny Olsen, er nemlig udvalgt i den gruppe.