Landsholdsfodbolden bliver aldrig den samme

16x9
√Öge Hareide efter kampen, hvor Danmark kvalificerede sig til EM. Foto: David Klein / Ritzau Scanpix

KLUMME: Flemming Toft kigger på den fremtid, der venter for det danske herrelandshold.

Så blev det endeligt. Som ventet, men nu fastslået.

√Öge Hareide er f√¶rdig som dansk landstr√¶ner - f√łr tid. F√łrst blev han g√•et af DBU, og onsdag aften blev han g√•et af UEFA, da de satte endegyldigt punktum for flere landskampe i denne s√¶son.

Der skulle have været en EM-slutrunde, som ville være hans sortie. Det kunne der ikke vaccineres imod, og derfor bliver EM nu under den nye træner Kasper Hjulmand. Men inden var der planlagt kampe mod Norge og Sverige. De er slettet af listen - og det samme er Hareide.

Der er delte meninger om hans tid som landsholdschef. Ingen kan sjusse sig udenom en ganske p√¶n statistik, der i t√łrre tal siger 34 kampe p√• stribe - de 34 seneste - uden nederlag i Hareide-regi.

Så kan der komme spillets kvalitetsmæssige output i diskussion, men den slags er jo subjektivt. Er det flot at spille seværdigt - og tabe? Eller er det flot ikke at tabe fodboldkampe?

Selvf√łlgelig vil alle vi fodboldelskere have kombinationen flot og sev√¶rdig bold og sejre. Det g√•r vi s√• meget op i, at vi ind imellem glemmer at tage materialets muligheder med i ligningen. P√• den konto synes jeg Hareide har lykkedes.

Hjulmands start bliver interessant

Det blev til to slutrundekvalifikationer, opstrakte arme og et anstrengt forhold til dele af pressen. Men til geng√¶ld en n√¶r forbindelse til spillerne. De kender gamet, de gr√¶der ikke, men t√•rer kan v√¶re t√łrre.

Alle er enige om, at Åge Hareide ikke får den afsked, han havde fortjent. Vi må ganske enkelt ikke være så mange samlet. Derfor aflysningen. Men derfor kan man da godt anerkende bundlinjen.

Og så skal vi se fremefter, selvom styrken i linserne har svært ved at stille skarpt. Men når coronaen overgiver sig, er det tid til Hjulmand og co. Det bliver helt vildt interessant, at se hvordan han vil gribe starten an.

For nok er det en ny tid, som DBU har √łnsket og som den gennem sympatiske og fodboldvision√¶re Hjulmand kommer med. Men han stormer lige ind i en tid 'p√• den anden side' med spillere, som ikke ved, hvor de er. Formentlig i hverken fysisk eller mental topform efter en mega lang pause med uvished.

Ny anf√łrer?

Han f√•r ikke, som i klubm√¶ssig regi, tid til at k√¶le for enkeltheder og gentagelser, for som landstr√¶ner er det her og nu. Han f√•r ikke tid til at skabe et landshold, han skal finjustere. Hjulmands f√łrste landsholdsudtagelse - sidst i august efter planen - vil blive interessant n√¶rl√¶sning.

Hvor bliver der skiftet ud? Kan man se en fremtidstegning? F√•r landsholdet ny anf√łrer?

Det sidste bliver ret sp√¶ndende, for meget ofte f√•r et (lands)hold ny anf√łrer med en ny tr√¶ner. Vil Hjulmand have en anf√łrer, han selv har valgt? Det betyder ikke n√łdvendigvis, at Simon Kj√¶r er ude, men det vil i givet fald rykke rundt p√• hierarkiet.

Ogs√• noget en ny landstr√¶ner skal pr√¶ge. Hareide gjorde det ved at have t√¶t kontakt - med bef√łjelser - til Kasper Schmeichel, Simon Kj√¶r, Christian Eriksen og til tider Thomas Delaney (og William Kvist). Hvad g√łr Hjulmand?

Forleden skrev jeg med baggrund i coronaens dominans, at fodbolden aldrig ville blive den samme ‚Äúp√• den anden side‚ÄĚ.

√ėkonomiske og planl√¶gningsm√¶ssige konsekvenser vil pr√¶ge fremtidsbilledet. Jeg tror heller ikke, at landsholdsfodbolden vil blive den samme 'p√• den anden side' af Hareide. Kasper Hjulmand kommer med en anden tilgang. Det bliver sp√¶ndende, om han har tid til at f√• sin filosofi f√łrt ud.