Fodbold

En taktiktavle, to øl og fire timers fodboldsnak forsonede Solbakken og Guardiola efter skænderi

Ståle Solbakken og Pep Guardiola var godt oppe at toppes i Parken for 10 år siden. Bob Strong / Scanpix Denmark

De to skaldede trænere blev forsonet i Tyskland 15 måneder efter et hedt og heftigt skænderi i København.

2. november 2010. Det er en råkold efterårsaften i Danmarks nationalarena, Parken.

Klodens på daværende tidspunkt bedste fodboldhold, FC Barcelona, er på besøg hos de danske mestre fra FCK. Det er Champions League. Scenen bliver ikke større.

En taktiktavle, to øl og en Pepsi Max. Så diskuterede vi ellers fodbold i fire timer

Ståle Solbakken om forsoningen med Pep Guardiola på et hotel i Köln

FCK tæmmer Messi, Xavi, Iniesta og de andre Barcelona-stjerner og får 1-1, men efter slutfløjtet udspiller aftenens største drama sig, da de to trænere skal sige tak for kampen.

Ståle Solbakken og Pep Guardiola ender i en ophedet diskussion. Der bliver råbt og skreget. Peget fingre. Temperamenterne er i kog, og Barcelona-profilen Sergio Busquets må skille de to kamphaner ad.

- Guardiola siger til mig, at 'nu kan du gå til fucking UEFA og brokke dig over kampen', forklarer den norske FCK-træner til TV 2 Norge godt 10 år efter episoden.

- Jeg prøver at forklare ham situationen stille og roligt, men da vi nærmer os spillertunnellen, kan jeg ikke klare mere. Det slår klik for mig. Jeg husker ikke, hvad jeg sagde, men det var i hvert fald ikke særlig pænt.

Sergio Busquets måtte gå imellem de to trænere.

Et pift fra en keeper startede fejden

Årsagen bag Guardiolas stikkende UEFA-kommentar skal findes i de to klubbers første møde i Barcelona et par uger forinden. En kamp, de stjernespækkede værter vandt med 2-0.

Undervejs i kampen havde målmanden José Pinto piftet så højt på en friløber til FCK-angriber Cesar Santin, at brasilianeren stoppede op, fordi han troede dommerne havde fløjtet for offside.

Skulle du ikke være norsk landstræner? Hvad laver du her i Tyskland?

Pep Guardiola til Ståle Solbakken da de to forsones i Köln

Det fik Ståle Solbakken til at hidse sig op i pressen efter opgøret.

- Jeg sagde noget i retning af, at Barcelona var et råddent æg, husker Ståle Solbakken, da han taler ud om episoden.

- Det var helt tydeligt noget, som Pinto havde gjort mange gange, siden hele Barcelona-bænken rejste sig og grinte af situationen.

Cesar Santin og José Pinto. Her fra den første kamp mellem de to klubber, hvor Pinto piftede.

Forsoning i Tyskland

15 måneder efter den store konfrontation i København, får Ståle Solbakken en ídé. Det må være tid til forsoning.

I mellemtiden er den norske træner blevet ansat i FC Köln i den tyske Bundesliga, og Guardiolas Barcelona-hold er bosat på et hotel i byen inden en kamp mod Bayer Leverkusen.

Solbakken sender en sms til Guardiola. Den spanske træner accepterer tilbuddet om at mødes med nordmanden og assistenten Bård Wiggen efter storholdets kamp.

- Vi skynder os hen til hotellet efter kampen. Vi bliver sidende i receptionen og venter, mens der er omkring 200 fans, der har samlet sig uden for hotellet, forklarer Solbakken til TV 2 Norge.

Fodboldsnak til klokken 03.30

Endelig indfinder Pep Guardiola sig i receptionen. Spanieren har set de to nordmænd og gør et kort stop.

- Skulle du ikke være norsk landstræner? Hvad laver du her i Tyskland?, spørger Barcelona-træneren, inden han iler videre.

Guardiola skal lige have overstået en middag med sine spillere, før han har tid til forsoning med sin skaldede kollega.

Solbakken husker, at Guardiola tog dem med op i hotelbaren og bad alle andre om at gå ud.

- Jeg, Wiggen, Pep, en taktiktavle, to øl og en Pepsi Max. Så diskuterede vi ellers fodbold i fire timer. Barcelona-præsidenten kom gående forbi, men Pep ænsede det slet ikke.

- Da klokken var blevet 03.30, sagde jeg pænt pænt tak, 'vi skal ikke tage mere af din tid'. Selv der sad han og flyttede brikkerne rundt på taktiktavlen. Manden var sygt intens.