Fodbold

Preben Elkjærs karakter sikrede TV 2 eksklusive interviews med Maradona

Lørdag genudsender TV 2 SPORT fem ikoniske 80'er og 90'er Serie A-kampe. Flemming Toft ser tilbage på dengang, Serie A var verdens bedste liga.

Italiensk fodbold - det mest kedelige overhovedet. De fleste kampe ender 0-0. Hvad vil TV 2 med det?

Maradona holdt af Preben, som spiller og som karakter

Flemming Toft

Sådan lød det i nærmest ramaskrig højder, da den nye TV-station købte rettighederne til Serie A kort efter, at DRs tv-monopol blev brudt i efteråret 1988. I de to første kampe blev der lavet 12 mål - så var vi i gang.

TV 2 SPORT - LØRDAG D. 11. APRIL

SERIE A-NOSTALGI FRA TV 2 ARKIVET

  • 10:25 – Juventus-Napoli 1988 (3-5)
  • 12:15 – Napoli-Roma 1990 (3-1)
  • 14:05 – AC Milan-Inter 1990 (1-3)
  • 15:50 – AC Milan-Napoli 1992 (5-0)
  • 17:35 – Fiorentina-Juventus 1992 (2-0)

Og det blev en parade af verdensstjerner hver eneste søndag.

De største stjerner

Italiensk fodbold var på sit absolut højeste op gennem 80'erne og begyndelsen af 90'erne. Italien vandt VM 1982 og Milan blev dobbelte Champions League-vindere (dengang hed det Mesterholdenes turnering) i 1989 og 1990.

Den italienske liga blev særlig interessant, da Italiens dengang rigeste mand, medie-mogulen Silvio Berlusconi løftede den klub han var præsident for, AC Milan, til nye højder med storindkøb af bl.a. den hollandske trio Ruud Gullit og Marco van Basten (1987) og året efter Frank Rijkard - tre der var med til at vinde EM med Holland i 1988.

AC Milan havde desuden så store navne som Franco Baresi, Costacurta, Paolo Maldini, Carlo Ancelotti og Roberto Donadoni, så det var en ren lækkerbidsken for fodboldelskere.

Den hollandske angriber Marco Van Basten med til at få AC Milan på toppen af europæisk fodbold.

Men inden da havde Juventus det mest gloriøse navn i alles øre krydret med Michael Laudrup og var blevet mestre i 1986 (dengang også med Michel Platini). Yderligere kom portugisiske Rui Barros og russiske Zavarov til. SSC Napoli havde hentet Diego Maradona og brasilianske Careca og brudt den norditalienske dominans ved at blive mestre i 1987.

Så det var lidt af en perlerække, der slog bunden ud af kritikerne i TV 2s første sending fra Serie A. 5-3 til Maradona og co. på udebane i Torino.

Den skal I selvfølgelig ikke snydes for, så den åbner vores store Serie A-nostalgi dag:

Disse Serie A-kampe sender TV 2 SPORT lørdag d. 11. april. Misser du et par af kampene først på dagen, bliver de genudsendt senere på aftenen.

Maradona udødeliggjorde sig selv i Napoli

Diego Maradona fyldte meget - af gode grunde. Han var et særligt ikon, han var kongen af Napoli, han mestrede det hele - både det fodboldmæssige og alle skandalerne rundt om ham. Men TV 2 havde et godt forhold til ham, først og fremmest på grund af Preben Elkjær. Maradona holdt af Preben, som spiller og som karakter. Og ad den vej fik TV 2 de mest eksklusive interviews med denne verdensstjerne.

Napolis fans tilbeder fortsat Maradona for det, han gjorde for deres klub i 80'erne og 90'erne.

Vi sendte meget med Maradona, som en selvfølge. For han havde varen. Og står stadig som et helt særligt symbol i Napoli. Han er gengivet på husgavle, på fortove, i butikker og cafeer. I en by, der larmer på grund af den uafbrudte snak, de støjende scootere, de blå blink. Det var her, Maradona søgte fred. Det var det eneste, han ikke fik.

Men han og folket blev en enhed:

- Vi er arbejdernes klub, de fattiges by – og vi har sejret, sagde han.

Forældrene døbte deres sønner Diego, præsterne tog ham med i den daglige bøn, og kvinderne skreg:

- Mamma, hvorfor banker mit hjerte så hurtigt? Fordi jeg har set Maradona, jeg er forelsket.

Diego Maradona var med til at sikre, at Napoli blev italienske mestre i 1990. Video: TV 2 SPORT

Det samme gode forhold havde vi til de hollandske topspillere i AC Milan, for dem havde Frank Arnesen et særligt godt forhold til. Så vi var på træningsanlægget Milanello tæt på de tre, og havde i det hele taget en særlig status i de italienske klubber.

Der var danskere i andre italienske klubber. Preben Elkjær var lige stoppet i Hellas Verona, som han var med til at gøre til mestre i 1985, Klaus Berggreen var stoppet i Torino efter fire år i Pisa og et i AS Roma. Henrik Larsen kom i 1990 til Pisa, John Sivebæk senere til Pescara og så Brian Laudrup i Fiorentina fra 1992, hvor han spillede sammen med Stefan Effenberg - de to havde jo mødtes i EM-finalen kort før.

Det blev italienske sæsoner med stor søndags-bold.

Apropos søndagsbold, så genudsender TV 2 SPORT påskesøndag fem nostalgiske kampe med Michael Laudrup, fra hans tid i FC Barcelona og Real Madrid. Det er fra kl. 13:05.