Coronavirus

Spår kæmpe milliardtab i spillerværdi: - Markedet kollapser

På tværs af Europa er den samlede spillerværdi allerede faldet med over 76 milliarder kroner ifølge en stor statistikside.

Coronakrisen kan komme til at koste alverdens fodboldklubber dyrt. Rigtig dyrt.

Ifølge statistiksiden Transfermarkt vil spillere på over 22 år sandsynligvis falde med 20 procent i værdi, mens spillerværdien på dem under 22 år vil falde med ti procent.

- Priser i aktiemarkedet er kollapset. Mange klubber kan blive truet af insolvens (ikke at kunne overholde sine betalinger, red.), og transferplanerne kan gå i stå på grund af de mange uvisheder, siger hjemmesidens grundlægger, Matthias Seidel, ifølge BBC.

Og er der ingen, der har råd til at betale den 'normale' pris - mens klubbernes øvrige udgifter ikke nødvendigvis falder lige så hurtigt - vil de altså presse priserne ned, så en sælgende klub ikke får som tidligere budgetteret.

- I øjeblikket er det svært at forestille sig, at transferbeløbene bliver ved med at stige i nærmeste fremtid, som de har gjort i de senere år, siger Matthias Seidel.

Der er tale om estimeringer, men da klubbernes indtægter forventes at falde drastisk som følge af krisen, vil det også ramme transfermarkedet, hvor milliarder af kroner skifter hænder i klubberne, når spillere bliver købt eller solgt om sommeren eller i januar hvert år.

Milliarderne forsvinder i Premier League

Transfermarkt anslår en spillerværdi ud fra et hav a parametre som alder, kontraktlængde, tidligere handler, og spillerens aktuelle præstationer får derudover også indflydelse på prisen.

Samtidig har statistiksiden foretaget en undersøgelse med 300 aktører i fodboldindustrien, hvor over 70 procent mener, at coronakrisen får 'signifikant indflydelse' på transfermarkedet.

Tager man udgangspunkt i den engelske Premier League, som BBC bringer tal over, er den samlede spillerværdi lige nu 13,5 milliarder lavere end før - her eksemplificeret ved de fem mest værdifulde spillertrupper:

  1. Manchester City: 7,7 milliarder (-1,9 milliarder)
  2. Liverpool: 7,4 milliarder (-1,7 milliarder)
  3. Tottenham: 5,3 milliarder (-1,3 milliarder)
  4. Chelsea: 5,2 milliarder (-1,1 milliarder)
  5. Manchester United: 4,9 milliarder (-1,2 milliarder)

Således er værdien anslået for de fem dyreste spillere i ligaen:

  1. Raheem Sterling (Manchester City): 976 millioner (-246 millioner)
  2. Kevin de Bruynde (Manchester City): 916,5 millioner (-229 millioner)
  3. Harry Kane (Tottenham): 916,5 millioner (-229 millioner)
  4. Mohamed Salah (Liverpool): 916,5 millioner (-229 millioner)
  5. Sadio Mané (Liverpool: 916,5 millioner (-229 millioner)

Ifølge Transfermarkt er spillerpriserne på tværs af hele europa i øjeblikket faldet med over 76 milliarder kroner, og det tal kan stige alt efter, hvornår det bliver muligt at drive klubberne på normal vis igen.