Fodbold

Da Michael Laudrup blev en seermagnet på TV 2

Påskesøndag viser TV 2 SPORT fem kampe fra Michael Laudrups storhedstid i spansk fodbold. Flemming Toft ser i denne klumme tilbage på Laudrup-æraen.

Michael Laudrup var forløberen for Lionel Messi.

Så markant bliver det lagt ud for enden af den anerkendte journalist Jonathan Wilsons pen i bogen 'Inverting the Pyramid: The History of Football Tactics' fra 2008.

TV 2 SPORT – SØNDAG D. 12. APRIL

MICHAEL LAUDRUP I LA LIGA

  • 13:05 – Barcelona-Real Madrid 1991 (2-1)
  • 14:50 – Barcelona-Real Madrid 1994 (5-0)
  • 16:40 – Sevilla-Barcelona 1994 (2-5)
  • 18:20 – Real Madrid-Barcelona 1995 (5-0)
  • 20:10 – Real Madrid-Deportivo La Coruña 1995 (2-1)

Sammenligninger af den slags bliver ofte subjektive, men ingen tvivl om, at Laudrup var en af de bedste overhovedet, da han og FC Barcelona serverede fodboldunderholdning for TV 2 og en hel verden hver eneste weekend i første halvdel af 90'erne.

Den “lille” nybagte tv-station fra Odense var på plads, når der blev serveret bold fra Spanien, og oplevelserne står i kø, når der skal spoles tilbage. Jørn Mader og jeg havde fornøjelsen at kommentere, enten alene eller med Frank Arnesen eller Preben Elkjær som sidemænd.

TV 2 kom på markedet uden rettigheder i 1988. Ret hurtigt kom den italienske Serie A på kontrakt, dels fordi det var en af de få rettigheder, der var ledige, og dels fordi der var pænt mange danskere i netop Italien. Blandt de mest markante, Michael Laudrup i Juventus.

Da han så skiftede til FC Barcelona i 1989, udvidede TV 2 den internationale fodbolddækning til også at omfatte La Liga. Og så fik vi for alvor top-bold til danske seere. En enkelt gang endda kommenteret af manden selv ved siden af mig på Camp Nous kommentatorpladser.

Michael Laudrup var skadet, da Barcelona mødte Osasuna i februar 1994. Undervejs i ligakampen var han medkommentator for Flemming Toft. Video: TV 2 SPORT

Dream Team blev skabt

FC Barcelona havde kun vundet det spanske mesterskab én gang siden 1974, da Johan Cruyff tog over som træner i sommeren 1988. Han havde selv haft succes som spiller i den catalanske klub, men tog nu en særlig hollandsk fodbold-stil med sig og fik Ronald Koeman og Michael Laudrup i truppen året efter.

Det blev et hold, der legede og spillede sig til fire mesterskaber på stribe med navne - udover de to - som Pep Guardiola, Hristo Stoichkov og brasilianske Romario. Og i to sæsoner blev Michael Laudrup kåret til bedste spiller i Spanien.

Boldbesiddelse var hovedtemaet - det, vi senere så også udført til perfektion i Iniesta-, Xavi- og senere Messi-udgaverne. Fulgt op af presspil, teamwork og en samling af fodboldens store tænkere. 90'er-holdet blev betegnet som “Dream Team”, som gav os lækkerier hver eneste lørdag.

Laudrup chipper bolden til Romario i kamp for Barcelona mod Osasuna Video: Patrik Strodl Petersen

En af de allerstørste senere, Iniesta, har udtalt, at Michael Laudrup var verdens bedste spiller i de år, en af de vægtigste og vigtigste på Barcelona-holdet i dag, Pique tøver ikke, når han siger, at Laudrup altid har været et særligt forbillede.

Det var Cruyff, der fik Michael hentet til Barcelona.

- Hans fodboldintelligens kan være grobunden for et nyt storhold, sagde Cruyff dengang til spanske medier.

De to var nærmest synkrone i deres måde at tænke og udføre fodbold på. Men det nære forhold blev mere anstrengt - Michael flirtede med Real Madrid og trak den hvide trøje over hovedet før sæsonen 1994-95.

Michael Laudrup spillede 61 ligakampe i sine to år i Real Madrid.

TV 2 fortsatte med at følge ligaen - og Laudrup - tæt, Real Madrid blev mestre den første sæson med danskeren i klubben.

El Clasico har selvfølgelig fyldt meget - også på TV 2-skærmen. Og der er særlige mindesmærker med Laudrup-deltagelse. 5-0 til FC Barcelona i januar 1994. 5-0 til Real Madrid et år senere. Sidstnævnte sejr var med til at sikre Laudrup sit femte mesterskab i træk.

Men den største El Clasico-oplevelse, Michael selv har, er fra januar 1991 i FC Barcelona-trøjen på Camp Nou. Han scorede et perlemål, da han i høj fart helflugtede en aflevering fra venstre.

- Jeg så aldrig målet selv, det var først, da jeg hørte brølet, at jeg vidste, den var god nok.

Barcelona vandt 2-1.

Disse La Liga-kampe med Michael Laudrup, viser TV 2 SPORT påskesøndag.

Vanvittigt mesterskab

En af mine helt store oplevelser som TV-kommentator i det spanske, var da FC Barcelona på sidste spilledag i Laudrups sidste kamp for klubben i maj 1994 blev mestre.

Jeg sad og kommenterede FC Barcelona mod Sevilla på Camp Nou. Barça var et point efter Deportivo La Coruña, der spillede hjemme i Galicien mod Valencia – dengang gav en sejr to point. Barcelona vandt 5-2, blandt andet på et mål af Laudrup, og kampen sluttede få minutter før den i A Coruña. Her stod det 0-0, og Deportivo fik straffespark i 89. minut. En sejr ville flytte trofæet til A Coruña.

Den normale straffesparksskytte, brasilianske Donato, var skiftet ud, og en anden brasilianer, Bebeto, turde ikke sparke. Så det blev den serbiske forsvarsspiller Đukić, der misbrugte, mens Barcelona-spillerne og 100.000 tilskuere endnu ikke havde forladt Camp Nou.

-

En utrolig jubel brød løs, følelserne fik frit spil, FC Barcelona og Michael Laudrup var igen mestre – for fjerde år i træk.

Jeg har sjældent interviewet en så overrasket og glad Michael Laudrup.

Den kamp - og fire andre ikoniske kampe fra Michael Laudrups storhedstid i FC Barcelona og Real Madrid - glæder vi os på TV 2 SPORT til at vise de danske tv-seere igen påskesøndag.