Fodbold

Færøsk liga starter op igen – spillerne er helt kuldrede, siger dansk træner

Når Færøerne begynder den nye fodboldsæson 9. maj, håber man på Atlanterhavsøerne, at der er nye folk, der får øjnene op for ligaen.

Det er ikke tit, spotlightet for alvor rammer Færøerne, når det gælder fodbold. Og da slet ikke færøsk klubfodbold.

Men det kan være, at hungrende fodboldfans over det meste af kloden nu skal til at finde ud af, om de skal kaste deres kærlighed på en af de to Torshavn-klubber B36 eller HB, eller om de skal gå med sidste års mestre fra KI Klaksvik. Eller hvem ved? Et fjerde bud?

Selv den person, man mindst kan lide på holdet, har jeg savnet at kunne give en krammer

Sebastian Pingel, fodboldspiller B36

For som det ser ud nu, så vil ligaen fra Atlanterhavsøerne være den første, der starter op, når spillerne går på banen til første spillerunde 9. maj.

- Det vil være fedt, hvis vi kan være de første. Så kan det være, der er nogle flere, der vil følge med, siger danske Mikkel Frankoch, der før sæsonen - og coronakrisen - skiftede til HB fra Vendsyssel.

Og landsmanden fra lokalrivalerne B36, Sebastian Pingel, er på samme linje:

- Jeg håber, at der er nogen, der savner noget spænding og fodbold, der vil skabe interesse udefra. Måske fra de andre nordiske lande som Island og Norge.

Alt sprittes af

Årsagen til, at fodbolden er på trapperne i øriget, er, at Covid-19 ikke for alvor har lagt Færøerne ned. Der har været få syge og ingen dødsfald, og derfor fik de ti klubber i Betri Deildin - den bedste række - i mandags lov til at gå fra træning i mindre grupper til at træne med hele truppen samlet. Med forbehold.

- Vi må klæde om hjemmefra, og vi går også i bad hjemme, og alt sprittes af før og efter træning, fortæller Mikkel Frankoch.

- Det har ikke været super sjovt at træne i små grupper, men i mandags fik vi endelig lov. Nu glæder jeg mig til at se, hvordan det kommer til at foregå fremover med kampene.

Spillerne er helt kuldrede, man kan slet ikke få dem ind efter træning

Jens Berthel Askou, cheftræner i HB Torshavn

Også Sebastian Pingel havde ventet med længsel på at komme tilbage på træningsbanen med alle holdkammeraterne.

- Selv den person, man mindst kan lide på holdet, har jeg savnet at kunne give en krammer.

Kuldrede spillere

Hos HB Torshavn, der har vundet 23 mesterskaber, er det danske Jens Berthel Askou, der er cheftræner. Og han har også kunnet mærke glæden hos spillerne på træningsbanen.

- De her få dage med træninger for alle har været fantastiske. Spillerne er helt kuldrede, man kan slet ikke få dem ind efter træning. Så meget har de savnet hinanden, siger træneren, der står over for sin første sæson i spidsen hos Havnar Boltfelag.

Og der er ingen tvivl om, hvad den største udfordring har været for den tidligere Vendsyssel-træner i den svære periode, hvor fodbolden blev lukket ned stort set lige ved den planlagte sæsonstart.

- Det er fraværet af den nærhed, som vi nyder i en holdsport, og som vi har, når vi er sammen om noget fælles, fortæller træneren på telefonen fra Torshavn.

- Den energi, som man giver til hinanden, og som er med til at løfte og gøre det sjovt, det mangler vi, når vi træner styrketræning fælles via digitale værktøjer. Det savner man helt vildt.

Men nu er træningen i gang - med de nødvendige forbehold, og nedtællingen til sæsonen er i gang. Og hvem ved, måske der pludselig er mange flere, der ser med på skærme over hele verden.

- Jeg tror ikke, det er, fordi hele verden pludselig vil kigge med, men jeg glæder mig da over, hvis det her betyder, at vi får færøsk fodbold lidt mere ud over Atlanterhavet og rammer lidt flere, mener HB-træneren.

Håber på udstillingsvindue

Meldingen fra de færøske rettighedshavere er, at TV 2 i Norge har spurgt til muligheden for at sende fra de forblæste øer mod nord. Ligesom Jens Berthel Askou har hørt rygter om en forespørgsel fra Skotland også.

Det er ikke som normalt. Men det er så tæt på det normale, at det føles godt

Jens Berthel Askou, cheftræner i HB Torshavn

Uanset så vil øget interesse også have en mere lavpraktisk fordel for Mikkel Frankoch og Sebastian Pingel.

- Det er jo en mulighed for at vise sig frem og måske gøre det så godt, at jeg får muligheden på et højere niveau, forklarer Mikkel Frankoch, og Sebastian Pingel istemmer:

- Man kan jo håbe på at gøre en god figur, så der kommer mere fokus på en.

Om to en halv uge, hvis ikke der kommer en opblussen på tværs, vil mestrene fra KI Klaksvik tage imod Sebastian Pingel og B36, mens Jens Berthel Askou, Mikkel Frankoch og HB får besøg af EB/Streymur.

Uden tilskuere. Og med bolde, der skal sprittes af. Men det mere end lugter af fodbold. Det ER fodbold.

Og som Jens Berthel Askou siger:

- Det er ikke som normalt. Men det er så tæt på det normale, at det føles godt.