Fodbold

Stryger blev ramt af kulturchok i Serie A

Udineses dansker har lært at leve med ensidigt fokus på resultater og hyppige trænerfyringer i Italien.

Egentlig skulle Jens Stryger Larsen have været midt i den mest spændende periode i den bedste, italienske fodboldrække, men som al anden sport blev Serie A også brat afbrudt af corona-pandemien i marts.

Så i stedet for den benhårde og mentalt krævende kamp om at undgå nedrykning med Udinese er landsholdsspilleren taget hjem til Danmark, hvor vilkårene er markant bedre end i det kriseramte Italien, hvor han ikke må gå længere end 200 meter væk fra sin bopæl.

Nu kan han så bruge den pludselige pause på at reflektere over næsten tre år i det nordøstlige hjørne af Støvlelandet og snart 100 kampe for klubben fra byen Udine.

Han husker sit første møde med calcio, fodbold på italiensk, som en overraskende stor kontrast til hans forventninger.

- Jeg troede, at det også gjaldt om at spille flot fodbold og underholde publikum. Men jeg har lært, at det kun handler om at vinde og få point. Det er lige meget, om man spiller en dårlig kamp, hvis bare man får point til slut. Det fik jeg et chok over, da jeg kom derned, at det betød så meget, fortæller Jens Stryger Larsen i det nyeste afsnit af TV 2 SPORTs vodcast Latinobold.

Mobiltelefoner blev bandlyst

Den ensidige fokus på resultater betyder også, at trænerne i Serie A sjældent får arbejdsro til at udvikle et hold, hvis ikke resultaterne melder sig pronto.

Af de 20 hold i ligaen har halvdelen af klubberne skiftet træner i denne sæson. Genoa har endda gjort det to gange, mens Brescia topper med tre trænerfyringer. De i alt 13 trænerfyringer er langt højere end i de andre store ligaer i Europa.

Trænerfyringer i denne sæson

- Serie A: 13 fyresedler
- La Liga: 7
- Bundesliga: 7
- Premier League: 6
- Ligue 1: 5

Som det værste eksempel på slingrekurs har Brescia både fyret (2. november), genhyret (3. december) og fyret den samme træner, Eugenio Corini, på ny (5. februar) i løbet af sæsonens 26 runder.

Jens Stryger Larsen kender klubpræsidenternes korte lunte særdeles godt. Udinese har også delt en fyreseddel ud i denne sæson, og i alt har den 29-årige dansker haft seks forskellige trænere på under tre sæsoner.

Det går nogle gange så stærkt, at spillerne kan have svært ved at følge med.

Ansættelsen af Massimo Oddo i november 2017 gik så stærkt, at Jens Stryger Larsen først fik besked om den nye træner, da han pludseligt stak hånden frem og hilste på, mens danskeren lå på en briks og modtog massage.

De nye trænere forsøger alle at sætte deres personlige præg på Udinese, og de forskelle må spillerne lære at navigere rundt i. Hvad enten det er nye mødetider, fællesspisning eller timelange træninger uden bold.

- Vores nuværende træner (Luca Gotti red.) giver frihed til spillerne, mens vores tidligere træner (Igor Tudor red.) forbød mobiltelefoner fra det øjeblik, hvor vi parkerede på stadion. Så kunne vi tage den igen, når vi skulle hjem, siger Jens Stryger Larsen og uddyber:

- Hans idé var, at vi skulle snakke sammen i omklædningsrummet i stedet for at have hovedet nede i telefonen. Jeg er ikke fan af den idé, fordi mobilen kan også give ting at snakke om. Hvis der fx kommer en nyhed eller en sjov video, kan vi sagtens snakke om det, påpeger Jens Stryger Larsen.

Dobbelt straf

Inden sæsonen blev afbrudt, havde Udinese ikke vundet i syv kampe og med kun tre point til nedrykningsstregen, peger det i retning af endnu en sæson, hvor det udelukkende handler om at undgå Serie B - som det også har været i de to foregående sæsoner.

Jens Stryger Larsen

Alder: 29
Position: venstre/højre back
Landskampe: 29

Klubber:
2009-13: Brøndby IF
2013-14: FC Nordsjælland
2014-17: Austria Wien
2017-nu: Udinese

Derfor har Jens Stryger Larsen også stor erfaring med de berygtede træningslejre i italiensk fodbold, som præsidenterne straffer spillertruppen med, når formkurven er nedadgående.

Endnu et møde med en fodboldkultur, der ligger et stykke fra den danske mentalitet.

- Så må vi koncentrere os 24 timer i døgnet om fodbold, indtil vi forstår alvoren. Sådan er tankegangen. Det kan både være en hel uge, eller to-tre dage før en kamp. Så kan klubben holde øje med vores kost, hvornår vi sover, og vi kan få behandling på alle tidspunkter, siger Jens Stryger Larsen.

Umiddelbart kan det lyde fristende med et hotelophold midt i sæsonen, hvor der bliver kræset om spillerne, men virkeligheden er en helt anden, en slags dobbelt straf efter et nederlag.

- Jeg har prøvet at være på hotel, hvor nogle spillere ikke kunne klare det mere og gik fuldstændig grassat. Det er også især hårdt for familierne derhjemme. Børnene ved ikke, hvornår deres far kommer hjem igen. Vinder vi ikke i weekenden, så kommer han måske heller ikke hjem i næste uge, siger Jens Stryger Larsen.

Trods det indledende kulturchok har den danske altmuligmand klaret udfordringen med skiftet til Serie A. Han har været fast mand i startopstillingen hos samtlige trænere i Udinese, og han har også været stamspiller på landsholdet under Åge Hareide.

Ligesom alle andre venter han nu bare på at få afklaret, om Serie A bliver genoptaget i løbet af de kommende måneder, eller om sæsonen bliver afblæst.

Selv de værste træningslejre er trods alt vand i forhold til den nuværende corona-krise.