FIFA-læge foreslår at straffe spyt med gult kort

Formanden for FIFA's medicinske udvalg vil undgå spyt fra spillerne, når fodboldsæsonerne bliver sparket i gang eller genoptaget efter coronapausen.

Bundesligaen, Premier League og Serie A er nogle af de fodboldligaer, der arbejder på at genoptage sæsonen trods det verdensomspændende udbrud af coronavirus.

Derudover håber det europæiske fodboldforbund (UEFA) at få færdigspillet Champions League og Europa League.

Kampe vil igen betyde tæt kontakt mellem spillere fra forskellige hold, og det har fået formanden for det medicinske udvalg hos det internationale fodboldforbund (FIFA) på banen.

Spyt er uhygiejnisk, mener FIFA-læge

Michel D'Hooghe er bekymret for, at spillere, der spytter, udgør en smittefare. Han foreslår derfor at give gule kort til de spillere, der ikke kan holde på mundvandet.

- Det er almindeligt i fodbold (at spytte), og det er ikke særligt hygiejnisk. Så når vi starter op igen med fodbold, mener jeg, at vi skal undgå det så meget som muligt, siger D'Hooghe ifølge TV 2 Norge til den britiske avis The Telegraph.

- Spørgsmålet er, om det er muligt. Måske kan man uddele et gult kort. Det er uhygiejnisk og en måde at sprede virussen på. Dette er en af grundene til, at vi skal være meget forsigtige, før vi begynder igen. Jeg er ikke pessimistisk, jeg er mere skeptisk i øjeblikket.

Fodbold skal vente til september

I Holland er sæsonen blevet afblæst, og det samme ventes at ske i Frankrig. Står det til Michel D'Hooghe, skal resten af fodboldverdenen følge trop og tidligst give grønt lys til kampe 1. september.

Den 74-årige belgier understreger, at det er hans personlige mening og ikke et udtryk for FIFA's officielle holdning.

- Verden er ikke klar til konkurrencebetonet fodbold. Jeg håber, at det kan ændre sig lynhurtigt - det håber jeg inderligt. I dag skal man være mere tålmodig, siger D'Hooghe til det britiske medie Sky Sports.

- Det er ikke et spørgsmål om penge, det er et spørgsmål om liv og død. Man kan ikke spille i Premier League, når spillere er forpligtet til at holde sig to meter fra hinanden. Man kan ikke bede Liverpool om at spille mod Manchester, når alle spillerne vil holde to meters afstand til hinanden.

- Har du nogensinde prøvet at spille fodbold med en maske? Det forhindrer ikke social afstand, siger han.

Undersøgelse: Minimal risiko for coronasmitte i fodboldkamp

Det er eksperter, der ifølge det tyske medie Der Spiegel har anbefalet spillerne og dommerne i Bundesligaen at have masker på, hvis den tyske sæson genoptages. Maskerne skal minimere risikoen for at blive smittet med coronavirus.

En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser dog, at smitterisikoen ved at spille fodboldkampe i det fri er lav. Men konklusionen skal tages med et gran salt, siger en af forskerne bag, lektor Thomas Bull Andersen. Smitterisikoen er større, end det tallene i undersøgelsen viser, medgiver han.

Andre forslag end Michel D'Hooghes har set dagens lys som følge af coronavirusudbruddet. FIFA har foreslået, at det til og med 2020/-21-sæsonen skal være muligt for holdene at foretage fem udskiftninger i stedet for de sædvanlige tre.

Det skal afhjælpe overbelastningsskader hos spillerne, når ligaerne bliver genoptaget.

Forslaget skal godkendes af The International Football Association Board (IFAB), der forvalter fodboldlovene, før det kan tages i brug. Derefter skal det endeligt vedtages af arrangørerne af ligaerne, er meldingen fra FIFA.