Fodbold

Minimal risiko for coronasmitte i fodboldkamp, siger forskere

En ny undersøgelse viser, at smitterisikoen ved at spille fodboldkampe i det fri er lav.

En fodboldspiller vil i gennemsnit tilbringe halvandet minut på fodboldbanen i nærheden af en anden spiller, der er smittet med coronavirus.

Sådan lyder det i en undersøgelse fra Aarhus Universitet, der kaster lys over risikoen for at blive smittet under en fodboldkamp, hvis en spiller er smittet med et virus. Det skriver videnskab.dk.

Vi er nok derude, hvor vi skal passe på ikke at blive for hysteriske

Allan Randrup Thomsen, professor

Beregningerne i undersøgelsen er lavet af Nikolas Knudsen, Manuel Thomasen og lektor Thomas Bull Andersen fra Institut for Folkesundhed - Idræt ved Aarhus Universitet.

De bygger på professionelle fodboldspilleres bevægelser i 14 superligakampe.

Undersøgelsen bekræfter, at smitterisikoen er lav, når man spiller fodbold i det fri, vurderer professor i virologi Allan Randrup Thomsen fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet.

- Sundhedsstyrelsen regner med, at man skal være inden for to meter af en smittet person i mere end 15 minutter, før man regner det for at være en relevant kontakt.

- Så ingen tvivl om, at den tid, de angiver i undersøgelsen, ikke er kritisk, og slet ikke når fodboldspil foregår udendørs, siger Allan Randrup Thomsen til videnskab.dk.

Der skal tages forhåndsregler

Så længe fodboldspillere klæder om hjemmefra, dropper omklædningsrum og går i bad derhjemme, er det småt med sundhedsfaglige grunde til at forbyde danskerne at udfolde sig på grønsværen.

- For mig at se er der ingen problemer med almindelig, gammeldags fodbold. Amerikansk fodbold og rugby ville jeg nok være betænkeligt ved, for der er meget tæt kontakt, men i fodbold har man som regel kun kortvarig kropskontakt, så jeg vil mene, at det er ret sikkert at spille.

- Vi er nok derude, hvor vi skal passe på ikke at blive for hysteriske, siger Allan Randrup Thomsen.

Divisionsforeningen er interesserede

Divisionsforeningen, der varetager de bedste rækker i dansk fodbold, vil tage forskernes resultater med i overvejelserne om, hvornår Superligaen skal sparkes i gang igen.

- Det ser meget interessant ud, og vi tager det med i vores vurdering, siger Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen, til videnskab.dk.

Håbet i Divisionsforeningen er, at de bedste rækker kan genstarte 24. eller 31. maj.