Fodbold

Klubtræning eller hjemsendt: Få overblik over forskellene i Superligaen

TV 2 SPORT har gennemgået træningssituationen i Danmarks 14 superligaklubber. Herunder kan læse, hvem der træner i klubben – og hvem der ikke gør.

Flere og flere superligaklubber er begyndt at træne igen.

Det gælder klubber som FC København, AGF og AaB, der alle har genoptaget træningen ud fra de anbefalinger, der er kommet fra sundhedsmyndigheder og Divisionsforeningen.

Andre klubber har dog endnu ikke taget hul på træningen i klubben.

Superligaen er udskudt på ubestemt tid og bliver tidligst genoptaget 24. maj, har Divisionsforeningen oplyst.

Herunder kan du få et overblik over, hvordan situationen ser ud i alle 14 superligaklubber. Klubberne bliver gennemgået en efter en ud fra deres placering i den igangværende sæson.

Lyn-analyse

Hjemmetræning kræver enorm selvdisciplin. Alle spillere er ikke lige ambitiøse, og nogle vil helt sikkert springe over, hvor gærdet er lavest. Selvom den nuværende klubtræning har store begrænsninger, vil en fysisk træner kunne presse spillerne mere. Det er også meget mere motiverende for spillerne, når der bliver holdt øje med dem. Jo længere tid, der går inden ligaen starter, jo større vil fordelen være.

1. FC Midtjylland (24 kampe, 62 point):

Superligatruppen og -staben er på træningsbanen i små grupper.

- FC Midtjylland er, som alle andre, bekymret over den nuværende situation med coronavirus, og derfor følger klubben naturligvis de retningslinjer og påbud, som kommer fra den danske regering, det danske sundhedsvæsen og Divisionsforeningen, skriver klubbens på sin hjemmeside.

2. FC København (24 kampe, 50 point):

Spillerne træner i grupper på otte spillere. Indimellem har klubben også indlagt alternative træningspas, hvor spillerne tager ud i naturen og sejler kano eller spiller fodboldgolf. For nylig var FCK-spillerne også en tur på mountainbike med den 17. dobbelte danske mester Sebastian Fini.

- Det er vigtigt at få luft til hovedet. Det er dejligt at være på træningsbanen, og vi holder os i gang og i form, så godt det nu kan lade sig gøre, men det er fint med de mere sociale aktiviteter, siger FCK-spilleren Viktor Fischer til klubbens hjemmeside.

3. AGF (23 kampe, 40 point):

27. april blev superligatruppen og dele af den sportslige stab kaldt tilbage på arbejde. Klubben følger også anbefalingerne og retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne, så træningen foregår i mindre hold, med god afstand og fordelt over dagen, oplyser AGF på sin hjemmeside.

- Det er glædeligt, at vi nu kan se spillerne tilbage på Fredensvang, og en stor del af den sportslige stab er også kaldt tilbage på arbejde. Det er vores første skridt frem mod den forhåbentlige snarlige genåbning af dansk fodbold, som vi alle ser frem til, siger Peter Christiansen, der er sportschef i AGF.

4. Brøndby IF (24 kampe, 39 point):

Siden påske har spillerne tre gange om ugen trænet i små grupper med op til syv personer. Desuden tilbyder klubben mountainbiketræning, som det er frivilligt, om spillerne vil deltage i. Enkelte spillere benytter sig af muligheden for at selvtræne på fridage.

- Vi har sendt 'live' fra en af Simon Tibblings træninger, fordi vi syntes, at det var så nørdet, hvad han gik og arbejdede med helt alene på banen, fortæller kommunikationschef Christian Schultz til TV 2 SPORT.

5. FC Nordsjælland (24 kampe, 38 point):

20. april genoptog superligatruppen sin træning efter fem ugers hjemsendelse. Træningspassene er tilpasset, så de stemmer overens med myndighedernes og Divisionsforeningens retningslinjer, oplyser FC Nordsjælland.

- Det har været super dejligt. Jeg tror, alle var ved at få noget kuller derhjemme. Så vi har glædet os til at se hinanden igen. Så skal vi godt nok lige vænne os til alle restriktionerne og finde ud af, hvordan og hvorledes vi gør det på den bedst mulige måde. Men generelt har det været rigtig fedt for alle. Spillere såvel som trænere, siger Frank Hjortebjerg, der er assisterende træner i FC Nordsjælland.

6. AaB (24 kampe, 37 point):

20. april tilbagekaldte klubben superligatruppen og den samlede trænerstab. Spillerne træner i tre grupper af otte spillere med to trænere.

- At vi nu har valgt at indlede den tilladte træning i grupper med otte spillere, sker med henblik på, at vi har en forhåbning om, at vi inden for en overskuelig fremtid også kan udvide til fællestræning, siger Inge André Olsen, der er sportschef i AaB, til klubbens hjemmeside.

AaB oplyser, at der tages en lang række forholdsregler. Eksempelvis er samkørsel til og fra træning ikke tilladt, og spillerne medbringer selv egne drikkedunke, mens fællesspisning og bad er forbudt.

7. Randers FC (23 kampe, 34 point):

Siden 23. marts har spillere og trænere været sendt hjem på regeringens lønkompensationsordning, og derfor må klubben ikke stille krav til hjemmetræning.

- Det betyder, at Randers FC eksempelvis ikke længere må sende spillerne nye og opdaterede træningsprogrammer eller følge op på spillernes resultater, ligesom at behandling af spillere heller ikke er muligt. Perioden for dette er ubestemt pga. situationen, men spillerne kan indkaldes med én dags varsel, skriver klubben på sin hjemmeside.

Flere Randers-spillere er dog blevet set træne på de kommunale baner, hvilket kommunen beskrev som 'ikke ok' over for Randers Amtsavis.

8. Lyngby BK (24 kampe, 31 point):

Også hos oprykkerne har klubben benyttet sig af regeringens hjælpepakker til at sende spillertrup og trænere hjem. De vender dog tilbage 30. april efter at have været hjemsendt siden 20. marts.

- I forhold til det sportslige har spillerne nu været hjemsendt i syv uger. Derfor skal vi bruge en forholdsvis lang opstartsperiode, hvis vi skal nå det niveau, som vi mener, skal til for at overleve i Superligaen.

- Derfor har vi valgt at tilbagekalde førsteholdstruppen og trænerstaben, siger Andreas Byder, Lyngbys administrerende direktør, til klubbens hjemmeside.

9. Odense Boldklub (24 kampe, 30 point):

OB er endnu ikke begyndt træning i klubben. 21. april åbnede Odense Kommune for muligheden for superligatræning, så det er muligt for OB at tilbagekalde superligatruppen- og staben.

- Vi er glade for kommunens opbakning, og vi sætter stor pris på den gode dialog, vi har haft under processen. Vi arbejder nu på at få spillerne tilbage på træningsbanen, men her har vi et stort ansvar overfor vores spillere. Det gælder selvfølgelig i forhold til det fysiske aspekt i at være klar til at spille kamp, men også i forhold til det mentale aspekt i at være isoleret fra et fællesskab så længe. Vi har samtidigt forsøgt at være så økonomisk ansvarlige som muligt, og der har trepartsaftalen været en rigtig god hjælp, siger sportschef Michael Hemmingsen til OB.dk.

Fyens Stiftstidende har også talt med Michael Hemmingsen, der i en artikel onsdag fortæller, at klubben fortsat afventer situationen. Han regner med, at klubben vil genoptage træningen i mindre grupper.

10. AC Horsens (24 kampe, 28 point):

AC Horsens har sendt spillerne hjem uden arbejde for at få del i statens hjælpepakke med lønkompensation.

Klubben afventer stadig situationen og ønsker at kende tidspunktet for de første kampe, før man planlægger træningen, skriver Horsens Folkeblad.

- Jeg håber, at alle er klar, men jeg ved jo ikke, om der er en, der er faldet over en kantsten og er kommet til skade, siger cheftræner Bo Henriksen til avisen.

11. SønderjyskE (24 kampe, 26 point):

20. marts var skæringsdatoen for Sønderjyskes spillere og trænere. Her blev de hjemsendt, så klubben kan søge om lønkompensation.

– Hele samfundet er i krise lige nu, og det her rammer også Sønderjysk Elitesport A/S hårdt, og vi er nødt til at gøre alt, hvad vi kan for at komme helskindet igennem krisen. Det betyder, at vi bliver et lille nødberedskab, der holder klubmotoren kørende, men der bliver stille fra os i den kommende tid, og vi håber på forståelse for, at vi står i en hård og svær tid lige nu, sagde direktør Klaus Rasmussen 20. marts til klubbens hjemmeside.

12. Hobro IK (24 kampe, 19 point):

Spillerne blev i marts hjemsendt uden arbejdspligt, men vendte derefter hurtigt retur for at træne på græs i mindre grupper efter de gældende retningslinjer.

- Vi gør alt for at holde vores spillere i kampform til, vi forhåbentligt skal afvikle de resterende kampe i 3F Superligaen. Vi har stor respekt for den situation hele Danmark og resten af verden er i og sørger for at vi overholder alle anbefalinger som Divisionsforeningen og sundhedsmyndighederne udstikker, siger Jens Hammer Sørensen til hikfodbold.dk.

13. Esbjerg fB (24 kampe, 17 point):

Esbjerg har endnu ikke genoptaget træningen i klubben. Truppen har været sendt hjem siden 20. marts.

- Spillerne er sendt hjem på lønkompensation, og der er ikke noget, som har ændret sig i det. Selvfølgelig følger vi situationen tæt, men før vi ved, at vi kan komme tættere på at træne og spille normalt, ændrer vi ikke noget, sagde Jimmi Nagel Jacobsen, Esbjergs sportschef, til bold.dk 21. april.

14. Silkeborg IF (24 kampe, 15 point):

I modsætning til flere af de mindre klubber i superligaen har nedrykningstruede Silkeborg valgt at holde spillerne på arbejde.

Dele af trænerteamet er hjemsendt på støtteordning, men cheftræneren og den fysiske træner er på plads under træningen, hvor spillerne møder ind i små grupper.

- Vi mærker stor glæde hos vores spillere, fordi de kan træne hos os. Vi har mange unge spillere, og vi giver dem et indhold og motivation i dagligdagen ved at holde dem på arbejde. Vi tror på, at det kan give os en konkurrencefordel, når ligaen forhåbentlig starter igen. Den investering har vi derfor været villige til at tage, siger direktør Kent Madsen til TV 2 SPORT.