.
Operation X

Han vandt stor gevinst på dansk kamp mistænkt for matchfixing: - Jeg kender kun FCK

I Tyskland har fem mænd vundet 155.475 kroner på en dansk 1. divisionskamp. TV 2 SPORT og Operation X har talt med en af dem.

Da Næstved BK og FC Roskilde mødtes på fodboldbanen 8. maj 2019, havde ingen på forhånd set det som et nævneværdigt opgør i den danske 1. division. Men det blev det.

Det var ikke i sig selv bemærkelsesværdigt, at FC Roskilde tabte 4-1. Men det er de gevinster, som fem mænd i Tyskland nu - næsten et år senere - har hævet på baggrund af fodboldkampens resultat.

Den daværende træner, Christian Lønstrup, havde da også svært ved at forstå præstationen fra sit hold i det klare nederlag. Men så opsøgte en mand ifølge Lønstrup ham og fortalte, at flere af klubbens spillere havde medvirket til matchfixing.

Fem dage efter kampen konfronterede træneren sine spillere og FC Roskildes ledelse med sin mistanke. Og så blev han suspenderet.

I juli 2019 gik Midt- og Vestsjællands Politi efter massiv mediedækning ind i sagen. Efter otte måneder blev efterforskningen indstillet, fordi politiet ikke havde fundet afgørende beviser for, at der havde fundet matchfixing sted.

Men her slutter sagen ikke.

155.475 kroner til fem mænd

For da politiet 5. marts i år stoppede efterforskningen, kunne fem mænd indløse usædvanligt store gevinster hos det tyske spillefirma Tipico. Indtil da havde pengene været fastfrosset på grund af mistanken om matchfixing.

På dagen for opgøret mellem Næstved BK og FC Roskilde spillede alle mændene inden for fem timer på det samme udfald: FC Roskilde skulle være bagud ved pausen og tabe med mere end ét mål.

Måske er det et tilfælde

AA, en af vinderne

Det skete som bekendt. Og den samlede gevinst for de fem mænd var 155.475 kroner - ti gange mere end det beløb, Tipico i gennemsnit udbetaler i Tyskland på de væddemålstyper efter en dansk 1. divisionskamp. Det fortæller en kilde tæt på efterforskningen.

TV 2 SPORT og Operation X har fundet frem til den af de fem mænd, der har indløst den største gevinst på kampen.

Overrasket vinder: Kan ikke passe

Manden med initialerne AA har i foråret angiveligt hævet 5030 euro - 37.725 danske kroner - i en Tipico-kiosk på Mercedesstraße i den lille sydtyske by Sindelfingen.

- Det siger mig ingenting, svarer AA, da TV 2 SPORT og Operation X forholder ham til hans gevinst på FC Roskildes nederlag.

Hvorfor skulle fem mænd i Tyskland ellers spille så mange penge?

Chris Kronow Rasmussen, spilekspert

AA, der er tyrkisk statsborger, har ikke været nem at få fat i. Siden redaktionen blev bekendt med hans identitet, har det taget fire måneder at få kontakt.

- Hvor har I mit telefonnummer fra? spørger han som noget af det første.

- Jeg er ikke på die Gelbe Seiten (De Gule Sider, red.).

AA er overrasket over opkaldet fra en dansk journalist, men også fattet, når han forklarer sig.

Han og fire andre mænd - kroatiske TG og de tyske statsborgere med initialerne DY, GS og ID - har tilsammen indløst 155.475 danske kroner.

I alt har tyske Tipico-kiosker udbetalt mere end 300.000 danske kroner på væddemålstyperne (handicap og halvleg/fuldtid, red.), men kun de fem mænds gevinster har været indefrosset.

Den samlede efterforskning har imidlertid ikke kunnet bekræfte mistanken om organiseret og systematisk matchfixing

Midt- og Vestsjællands Politi

TV 2 SPORT og Operation X er bekendt med de fulde navne på alle fem mænd. Det har ikke været muligt at få kontakt til andre end AA.

Klare tegn på matchfixing

Det er ikke kun beløbene, der er bemærkelsesværdige. Det er også det snævre geografiske område, de sydtyske Tipico-kiosker, hvor mændene inden for få timer spillede på præcis samme udfald, er placeret inden for.

Ifølge spilekspert Chris Kronow Rasmussen, der blandt andet har været ansvarlig for de nationale spilleselskabers overvågning af gamblingaktiviteter, tyder det på matchfixing.

- Hvorfor skulle fem mænd i Tyskland ellers spille så mange penge på en dansk 1. divisionskamp? Du skal have en helt ekstraordinær ekspertviden eller have aftalt noget, hvis du som tysker spiller så mange penge på en dansk kamp i 1. division, siger Chris Kronow Rasmussen.

Men selvom AA angiveligt har hentet en gevinst på knap 40.000 kroner, fastholder han, at han "absolut ikke" har kendskab til dansk fodbold.

- Den eneste klub, jeg kender i Danmark, er FC København, siger han.

.

Han bekræfter, at han spiller fodbold i en tysk klub, der ligger 17 kilometer fra kiosken i Mercedesstraße, hvor gevinsten er indløst. Men klubberne FC Roskilde og Næstved BK siger ham ikke noget.

- Jeg kender ikke noget til det, gentager han.

Tror du, at andre måske har brugt dit navn?

- Det ved jeg ikke. Jeg er ikke synsk. Jeg har ingen anelse. Men hvis de har mit navn, må det jo være en anden.

Så du kender ikke andre, der har spillet på en dansk kamp?

- Nej, det ved jeg ikke noget om. Måske er det et tilfælde.

Mærkelige opkald fra tyske telefoner

To timer efter samtalen med AA begynder TV 2s journalister, som arbejder på historien, at modtage opkald fra tyske taletidskort knyttet til firmaet Vodafone.

I løbet af en uge har journalisterne modtaget opkald fra ikke færre end 13 forskellige numre. De ringer uden mønster både morgen og aften, men med samme fremgangsmåde.

De, der ringer op, lægger røret hurtigt på. Når der ringes tilbage, tages telefonen, men der er stille i den tyske ende af opkaldet.

Efterfølgende er flere af taletidskortene lukket.

Dansk politi bekendt med navnene

Ifølge TV 2 SPORT og Operation Xs oplysninger kendte Midt- og Vestsjællands Politi til de fem mænd og deres usædvanlige gevinster, de da stoppede efterforskningen af mulig matchfixing i FC Roskilde.

Men på trods af forbindelserne syd for grænsen har dansk politi ifølge den tyske politikommissær Michael Bahrs ikke taget kontakt til tyske myndigheder. Det undrer manden, som i mange år har været en af Tysklands ledende efterforskere af organiseret kriminalitet.

- Da jeg hørte om sagen i FC Roskilde, kontaktede jeg statsanklageren i Stuttgart for at høre, om de havde modtaget en begæring om efterforskning fra dansk politi. Der afviste han at have hørt fra dem. Det er mærkeligt, siger Michael Bahrs.

Tipico-kiosken i Pforzheim var allerede for fem år siden i både dansk og tysk politis søgelys. I 2014 blev kiosken brugt til at spille store beløb på mindst én FC Vestsjælland-kamp, som Michael Bahrs selv var med til at efterforske for matchfixing.

- Det er usædvanligt, at én af kioskerne fra FC Vestsjælland-sagen går igen. Det er meget mærkeligt, og jeg ser en sammenhæng, selvom det ikke er et entydigt bevis, siger Michael Bahrs.

Dengang samarbejdede dansk og tysk politi i sagen. Den endte med, at fem tysktyrkere indgik forlig efter at have været anklaget for manipulation på to FC Vestsjælland-kampe.

Kunne ikke bekræfte matchfixing-mistanke

TV 2 SPORT og Operation X har forsøgt at få et interview med Midt- og Vestsjællands Politi for at få svar på, hvorvidt de har taget kontakt til tysk politi, og om de fem vindere er blevet afhørt.

Den anmodning er mødt med følgende mailsvar fra politikommissær Martin Eise Eriksen.

- Politiet har i den pågældende sag haft kontakt til flere spiludbydere, herunder Tipico, samt efterforsket spil og udbetalinger i Danmark og i udlandet på FC Roskildes kampe. Der er derudover foretaget gennemgang af flere enkeltpersoners økonomiske forhold.

Vi er infiltreret af matchfixing

Chris Kronow Rasmussen, spilekspert

- Den samlede efterforskning har imidlertid ikke kunnet bekræfte mistanken om organiseret og systematisk matchfixing, hvorfor anklagemyndigheden besluttede at indstille efterforskningen 4. marts 2020, skriver Martin Eise Eriksen.

Midt- og Vestsjællands Politi har afvist opfølgende spørgsmål.

Operation X og TV 2 SPORT har været i kontakt med spillefirmaet Tipico, som ikke har ønsket at stille op til interview.

Matchfixing foregår i Danmark

Selvom dansk politi ikke længere beskæftiger sig med sagen, er der ikke den store tvivl hos den tidligere træner, Christian Lønstrup. Så sent som i marts gentog han, at han var overbevist om, at der er foregået matchfixing.

Det samme er spilekspert Chris Kronow Rasmussen.

- Jeg er overbevist om, at der har foregået matchfixing i Danmark. Jeg er også overbevist om, at Roskilde-sagen har meget mere i sig end det, politiet har været i stand til at kunne finde ud af.

- Vi er infiltreret af matchfixing. Måske ikke på svensk niveau, men i hvert fald på et højere niveau end vi egentlig er klar over. Det er desværre forholdsvis nemt at gå under radaren, vurderer han.

Ingen danske fodboldspillere er nogensinde blevet dømt for organiseret matchfixing, selvom politiet gennem årene har efterforsket sager i både FC Vestsjælland og Hvidovre IF.

Det skyldes ifølge Chris Kronow Rasmussen, at myndighederne har ringe muligheder for at bevise den form for bedrageri i dansk sport.

- Det er i forvejen rigtig svært at påvise matchfixing, og opgaven bliver bestemt ikke lettere, når det går over landegrænser som i FC Roskilde-sagen.

- Generelt er det en meget svær proces, fordi de mistænkte ofte har rigtig lang tid til at skjule eller slette sporene, fordi politiet bliver sent involveret i sagerne, siger Chris Kronow Rasmussen.

Operation X og TV 2 SPORT undersøger i øjeblikket matchfixing i dansk sport. Hvis du har informationer eller tip, så skriv til x@tv2.dk eller direkte til journalist Signe Walgren Daugbjerg på sigd@tv2.dk.