Fodbold

Kim Milton kritiseret for beslutning 22 år efter berømt rødt kort: - Det er ikke til diskussion

Englands målmand David Seaman er overbevist om, at David Beckham kun skulle have gult kort for sin berømte hævnaktion. Det var dog aldrig på tale.

En voldsom tackling, et lille løft med benet og en resolut beslutning fra en dansk dommer.

De tre ingredienser skabte i 1998 en historisk situation ved 1/8-finalerne ved VM i Frankrig.

Det er bare utilgiveligt, for det er en sort-hvid-afgørelse. Den er ikke til diskussion

Kim Milton til TV 2 SPORT

Argentina og England havde spillet et brag af en første halvleg, og stillingen var 2-2, da den danske dommer Kim Milton satte anden halvleg i gang.

To minutter senere gik den argentinske midtbanespiller Diego Simeone i ryggen på David Beckham, der liggende på jorden kvitterede med et løftet ben, der sendte Simeone i græsset.

Kampens danske dommer, Kim Milton, der stod to meter fra episoden, løftede først et gult kort til Diego Simeone for den voldsomme tackling og efterfølgende et direkte rødt kort til David Beckham for hævnaktionen.

22 år senere irriterer det røde kort stadig den daværende engelske landsholdsmålmand David Seaman.

- Jeg ser det som et virkelig afgørende rødt kort, så selvfølgelig var der en skuffet stemning omkring holdet. Vi røg jo ud af VM, siger David Seaman til TalkSport.

- Det skulle alle dage have været et gult kort og ikke et rødt. Vi følte os uretfærdigt behandlet, siger David Seaman.

David Beckham har efter karrieren fremhævet det røde kort, som Kim Milton gav ham, som et af de vigtigste øjeblikke i sin karriere.

Kim Milton forsvarer 'indiskutabelt' rødt kort

Selvom Kim Milton godt kan forstå englændernes frustration over det røde kort, så er han stadig ikke i tvivl om, at David Beckhams forseelse var til den hårdeste straf.

- Det er da helt sikkert ikke det største røde kort. Men det er bare utilgiveligt, for det er en sort-hvid-afgørelse. Den er ikke til diskussion, siger Kim Milton til TV 2 SPORT og uddyber:

- Jeg kunne ikke kun have givet ham et gult kort for det, for hvad skulle jeg kalde det? Selvom sparket ikke er hårdt, så skal han have det røde kort alene for at forsøge at sparke ham ned.

- Det er ikke en naturlig bevægelse. Han kan se, at Diego Simeone er der, så det er en bevidst handling, og så skal han vises ud, siger Kim Milton.

Forlod banen uden protest

Kampen endte 2-2, og England tabte den efterfølgende straffesparkskonkurrence og røg dermed ud af VM-turneringen.

I England ledte man efter en syndebuk, og medierne kastede sig over den på det tidspunkt 23-årige David Beckham med overskrifter som ”Du er en joke, Beckham” og ”Ti modige løver og én dum dreng”.

Jeg ville lyve, hvis ikke jeg sagde, at det, David gjorde den dag, svigtede alle holdkammeraterne

Michael Owen, daværende landsholdskollega

David Beckham forlod banen uden protester ifølge Kim Milton, der siger, at den tidligere engelske spiller efterfølgende har indrømmet, at det var en bevidst handling.

Et af de vigtigste øjeblikke i karrieren

En af målscorerne i den famøse 1/8-finale i 1998 var den blot 19-årige engelske angriber Michael Owen, der efter en solotur på næsten en halv banelængde smed bolden op i hjørnet af målet og gjorde det til 2-1.

Selvom argentinerne altså fik udlignet, inden David Beckham blev vist ud, så bebrejder Michael Owen ifølge Daily Mail David Beckham for nederlaget i sin bog 'Reboot' fra 2019.

- Jeg ville lyve, hvis ikke jeg sagde, at det, David gjorde den dag, svigtede alle holdkammeraterne, siger Michael Owen.

- Det lille spark med benet virkede så barnligt og derfor så unødvendigt.

Den tidligere engelske landsholdsangriber understreger dog, at han ikke synes, David Beckham fortjente at blive hængt ud i den engelske presse.

Selvom han efterfølgende fik dødstrusler og blev kaldt ”Englands fjende nummer ét”, fremhævede David Beckham selv i et interview med mediet GQ i 2016 det røde kort som et af karrierens vigtigste øjeblikke.

- Det var virkelig svært for mig som spiller og som person. Men det modnede mig meget hurtigere, siger David Beckham til GQ.

Milton og Beckham snakkede aldrig om det røde kort

Selvom Kim Milton efterfølgende dømte David Beckham nogle gange, så snakkede de aldrig om episoden. Den danske dommer husker dog en episode med David Beckhams agent ved VM i 2002

- Der kommer en mand hen til mig og siger: ”Du kender mig ikke, men du skal bare vide, hvor meget jeg har at takke dig for”. Det var så David Beckhams agent, siger Kim Milton.

- Han fortalte, at han havde været agent for David Beckham i otte år, og at han var umulig at arbejde med de første fire år. Men efter det røde kort havde han opført sig eksemplarisk, siger Kim Milton om mødet med agenten.

Inden David Beckham i 2013 stoppede karrieren, nåede han 115 landskampe for England og scorede 17 mål. Han nåede aldrig at vinde en titel med England.