Fodbold

Listen er lang - Superligaen går store ændringer i møde ved genopstart

Omfattende protokoller skal sikre, at superligaholdene kan træne og spille kamp igen uden stor smitterisiko.

Når trænerne skal give klap på skulderen eller en skideballe i pausen af en superligakamp, bliver det ikke i omklædningsrummet, men udendørs i resten af indeværende sæson, hvis Superligaen genoptages.

Det fremgår af de i alt 55 sider med protokoller, som Divisionsforeningen har udarbejdet med henblik på at kunne genstarte sæsonen for professionel fodbold i Danmark.

Formålet er at minimere og kontrollere risikoen for smitteudbredelse af coronavirus blandt professionelle fodboldspillere i Danmark i forbindelse med træning og kamp.

- I pausen under en turneringskamp anbefales det, at der forefindes et isoleret udendørs område, hvor sikkerhedsafstanden kan opretholdes, som er forbeholdt hvert holds aktiviteter i pausen, lyder det blandt andet i protokollerne.

Pauseteen kan derfor blive drukket på tribunen, siger Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen, til Ritzau.

- Det skal forstås sådan, at spillerne ikke skal gå i omklædningsrummet. Heldigvis er vi på vej ind i en god periode, så man skal lave et område på stadion til spillerne og det øvrige sportslige personale i pausen.

- Det er op til den enkelte klub, om det er på tribunen, eller hvor det er henne. Det skal selvfølgelig ikke være et isoleret rum som et telt, men sådan at det så vidt muligt er udendørs og i tørvejr, siger Claus Thomsen.

Forskellige faser

Protokollerne er inddelt i fem forskellige faser. Aktuelt befinder superligaklubberne sig i "Fase 2", hvor der er en række begrænsninger på og uden for banen i forbindelse med træning af spillere i grupper.

I "Fase 3" må spillerne træne som normalt igen på banen, men med begrænsninger uden for banen, mens man i "Fase 4" kan spille superligakampe igen, men med begrænsninger uden for banen. "Fase 5" er gennemførsel af træning og kampe uden begrænsninger.

I de omfattende protokoller fremgår det også, at spillerne så vidt muligt selv skal køre til træning og kamp.

Det betyder dog ikke, at spillerne skal køre i en bilkaravane tværs over landet, hvis eksempelvis AaB og FC Nordsjælland mødes.

- Der kan være situationer, hvor det af forskellige årsager ikke er muligt, og i de tilfælde vil man nok komme til at køre i flere busser end normalt, siger Claus Thomsen.

Som et led i at minimere smitterisikoen skal hver superligaklub have lavet en plan for, hvor de forskellige personalegrupper må arbejde på kampdagen.

Stadionerne skal derfor deles ind i zoner, hvor kun specifikke medarbejdere må komme. Det kan være zoner forbeholdt eksempelvis bolddrenge eller ambulancepersonale.

Omfattende protokoller for alt

Protokollerne berører også alt fra træningsudstyr til toiletfaciliteter og måltider.

De er tilpasset danske forhold, men udarbejdet sammen med andre europæiske lande, hvor man snart håber at kunne spille professionel fodbold igen.

Udpluk af anbefalede retningslinjer for Superligaen

 1. Sundhedsmyndighedernes generelle anbefalinger

  De skal indtænkes i alt. Det gælder for at vaske hænder, hoste og nyse i ærmet, undgå at røre sit ansigt, begrænse fysisk kontakt (afstand på én meter), gøre hyppigt rent og lufte ud, holde afstand til ældre/kronisk syge.

 2. Faciliteter og øvrigt personale

  Anlæg og faciliteter bør rengøres og desinficeres grundigt, inden øvrigt personale ankommer. Opholder man sig på et klubanlæg, bør man vaske hænder eller bruge håndsprit.

 3. Alle ansatte og øvrigt personale

  Alle bør have adgang til håndsprit eller sæbe til at vaske hænder i forbindelse med kampe. Gælder indendørs faciliteter og på stadion.

 4. Morgenmad, frokost og aftensmad

  Måltider bør ikke serveres som buffet i restaurant, men leveres i individuelle bokse til ansatte. Trænere, spillere og andre ansatte på banen bør få individuelle måltider i bokse.

 5. Toiletter

  De bør være tilgængelige, men brugen af dem bør minimeres, og det anbefales at fordele benyttelsen af toiletter på forskellige arbejdsfunktioner. Toiletter bør rengøres før, under og efter kampe, og der bør være håndsprit og sæbe.

 6. Taktikmøder

  Det anbefales, at taktikmøder og lignende foregår via telefon- eller videoopkald, eller at de som minimum gennemføres udendørs.

 7. Transport til og fra kampe

  Alle ansatte - herunder spillere, trænere og stab - opfordres til at transportere sig alene og direkte til og fra stadion og helst i egen bil. Er det ikke muligt, bør busser kun være halvfyldt med 20 personer i busser med plads til eksempelvis 40 personer.

 8. Ankomst til stadion

  Ansatte bør ankomme forskudt, og der bør holdes to meters afstand uden for banen for at sikre mindst mulig kontakt. Fejring af mål. Der er ingen begrænsninger på banen under kampe, men det anbefales, at man overvejer brugen af fejringer så meget som muligt.

 9. Reservespillere på bænken

  Udskiftede spillere, reservespillere, trænere og spillere i opvarmningsområde med mere bør holde to meters afstand.

 10. Drikkeflasker

  Alle bør anvende egen drikkeflaske.

 11. Overdækkede områder i pausen

  Der bør være to adskilte og overdækkede områder udendørs, så der er et til hvert hold. Det kan være tribunen i hver ende eller to store telte i hver ende, som holdene kan benytte i pausen. Kan de udendørs tiltag ikke bruges, kan der stilles to separate rum til rådighed, som er desinficerede. Der skal holdes to meters afstand også i pauserne.

 12. Bolddrenge bruger fødderne

  Alle bolddrenge bør bære handsker, og boldene bør være på jorden, når de ikke bruges i kampene. Bolddrenge bør helst bruge fødderne til at aflevere bolde til spillerne.

 13. Bolde skal tørres af

  Alle bolde bør tørres med et nyt håndklæde og sprittes af, før bolden igen anvendes til kamp. Klubberne skal sikre, at alle bolddrenge har rigeligt med bolde, håndklæder og håndsprit, så der kan holdes flow i spillet, og det ikke forsinkes.

 14. Stadion før kampstart

  Et stadion bør være lukket helt ned tre timer før kampstart. Det gælder ikke for tv-hold. Fans skal dog have muligheden for at placere flag eller bannere på stadion før nedlukningen. Hjemmeholdet skal lave en skriftlig og komplet adgangsliste over folk, der har adgang efter nedlukningen.

 15. Medier på stadion

  Journalister og mediefolk inddeles i to kategorier. Tv-mediefolk og folk, der arbejder med elektronisk dækning af kampene, er i kategorien "kampkritiske medier". Andre fotografer, journalister, fan- og klubmedier og lokal-, tv- og radio er i kategorien "ikke-kampkritiske medier". Umiddelbart er begge kategorier tilladt med restriktioner på antallet. Der er mulighed for at kampe kan spilles uden adgang til "ikke-kampkritiske medier".

 16. Samlinger af personer

  Hjemmeholdet skal have en plan for at håndtere forsamlinger af fans eller andre personer, der eksempelvis uden for et stadion bryder et forbud mod at samles mere end ti personer. Planen skal som minimum dække stadionmatriklen.

//Ritzau

Divisionsforeningen håber på holdtræning senest 11. maj

Divisionsforeningen vil gerne have, at Superligaen sparkes i gang igen senest 29. maj, så resten af sæsonen kan færdigspilles.

For at det skal kunne lade sig gøre, skal sundhedsmyndighederne give et anerkendende nik til, at det er forsvarligt at genoptage Superligaen, hvis klubber og spillere overholder Divisionsforeningens omfattende protokoller for en genopstart.

Den positive tilkendegivelse skal komme, så klubberne kan træne igen fra 11. maj. Det siger Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen.

- Det vil være kritisk, hvis vi ikke kan spille den første kamp 29. maj, og for at gøre det så skal vi også gerne kunne starte op med holdtræning 11. maj, for at spillerne får tid til at komme op på det niveau, de skal være på.

- En superligakamp er en meget intens affære, der kræver den rigtige fysik, siger direktøren.

Protokollerne skal ikke have et formelt godkendelsesstempel af myndighederne, for at Superligaen kan gå i gang, men det skal vurderes, at protokollerne er tilstrækkeligt forsvarlige.

- Vi forventer ikke en godkendelse, og det synes vi egentlig er naturligt, at vi ikke gør. Der er ikke andre, som skal stå på mål for det her, det er vores ansvar og den enkelte klubs ansvar.

- Men vi håber da på, at vi inden for kort tid får en tilkendegivelse af, at protokollerne ikke er i strid med nogle retningslinjer, siger Claus Thomsen.