Fodbold

Mens verden så til, da Beckham brækkede sig, rejste Ulla Terkelsen sig og råbte

David Beckham havde problemer med varmen i ottendedelsfinalen ved VM mod Ecuador. Paul Navarrete / AFP/Ritzau Scanpix

TV 2 SPORTs mangeårige kommentator Flemming Toft ser i anledning af coronapausen tilbage på mindeværdige øjeblikke, hvor han var førstehåndsvidne.

Slutrunder i fodbold handler om meget mere end selve det sportslige. Der er store økonomier i spil - og endnu mere det storpolitiske. Så er der en portion folklore og international bevågenhed i kilometermål.

Derfor er fodboldkommentatorer ikke alene.

Beckhams hoved hang ind over plænen. Og så brækkede han sig, imens verden så til

Flemming Toft om VM-kampen i 2006

TV 2 sender altid en eller flere nyhedsreportere med, så dækningen får det omfang, der inviteres til. Således også ved VM 2006 i Tyskland. En håndfuld fra sportens departement tilsat nyhedernes Ulla Terkelsen.

Begejstringen for Beckham

Ulla er en fantastisk og yderst engageret journalist - og et fantastisk og engageret menneske. Hun indrømmede fra begyndelsen, at fodboldens tekniske og taktiske detaljer ikke var mærket op på hendes CV, men atmosfæren, intensiteten og nysgerrigheden fangede hende. Og så lagde hun ikke skjul på sin begejstring for David Beckham.

Det skal lige med i en parentes, at jeg, som Liverpool-mand, havde et ambivalent forhold til Beckham. United er ikke med i mit fan-ordforråd, altså som fan. Men han havde et eller andet over sig. Udover 'Posh Spice' (Victoria Beckham, red.), der i tequila-globalen fik folk på gulvet. Der var noget tiltrækningsmagisk over husbonden, glamourdyrkelsen - fodboldens vel nok første globale brand.

David Beckhams kone, Victoria Beckham, var med på tribunen under kampen mod Ecuador i 2006.

Beckham så godt ud. Han virkede bevidst lidt genert, havde en god historie med sig - og så blev han en af vor tids bedste til det med frispark langt ude fra. Pirlo, Roberto Carlos, Maradona, Messi, Cristiano Ronaldo… Beckham. Feinschmeckeren kan nævne andre, men det var, hvad jeg havde i posen.

Ulla Terkelsen så med på én betingelse

Tilbage til forholdet mellem Ulla Terkelsen og David Beckham. For det var ret intenst i de dage i det tyske 2006. Ulla fulgte os, Jan Mølby og jeg, der kommenterede 26 kampe på 30 dage og nåede rundt i hver en afkrog af Bundesrepublikken. Og det hele nåede et klimaks, da England mødte Ecuador i Mercedes-byen Stuttgart.

Vi havde på en Ulla-forespørgsel plads til hende på midtersædet af de tre, der normalt er stillet til TV-kommentatorernes rådighed. Det betød jo lidt mindre albuerum, men Jan og jeg gjorde naturligvis plads til Beckhams og begivenhedens store fan.

Der var dog én betingelse, som korrespondenten blev forelagt - ingen snak undervejs. Du skal sidde musestille…

Umiddelbart en forhåndsstraf til en, der elsker at tale og lade sig engagere - og i øvrigt gør det eminent.

Beckhams forfærdelige første halvleg

Kritikken op til dette VM havde været skarp i de engelske medier mod landsholdet og især David Beckham. I England er de ubarmhjertige og nådesløse, når de skærer holdninger ud i avi-tryk. De fleste mediemenere lagde op til en engelsk triumf i 2006, men det skulle være uden Beckham, skrev de.

David Beckham var både presset af varmen og modspillerne i VM's ottendedelsfinale.

Så kom denne kamp i Stuttgart, ottendedelsfinalen mod Ecuador. Mølby og jeg kunne sammen med millioner af TV-seere sammenfatte efter første halvleg, at David Beckham ikke havde ramt rigtigt en eneste gang. Hans dødbolde var uden kvalitet og hans åbne spil uden idé. Og så var han doven, som en engelsk kommentatorkollega sagde det. Skarpt trukket op af Mølby, der konkluderede på sin typiske måde: “Han har ikke været ret heldig, har han vel?”.

Ulla sukkede, men nægtede at overgive sig til en egentlig bedømmelse. Hun havde siddet forholdsvis pænt, selvom der blev lettet fra sædet, hver gang en modstander tillod sig at kontakte Beckham.

Beckham blev helten - og brækkede sig så

På den anden side af pausen kom der lidt mere uro i Ulla - og Beckham. Efter en times spil lavede Beckham det, der viste sig at være sejrsmålet. Direkte på frispark. Vi fulgte scoringen og den engelske jubel til dørs, mens Ulla stående applauderede.

Ashley Cole tiljubler David Beckham, efter bolden netop er sparket direkte i mål på frispark.

Nu var han helten over dem alle, men så skete der noget. David Beckham havde taget sig en “puster” før målet, stoppet op og taget sig til lænden med begge hænder.

Træt? Varmen? Der var 30 grader plus på Gottlieber-Daimler Stadion. Senere viste det sig, at de engelske spillere generelt havde forsvaret sig imod varmen med 70 liter væske og 70 kilo isterninger.

Men så kom Beckhams endeligt. Mod slutningen trak han ud i venstre side. Stoppede helt op, tog sig igen til lænden, mens hans hoved hang ind over plænen. Og så brækkede han sig. Mens verden så til. David Beckham var i den grad i fjernsynet. Han ofrede, hvad han havde, for øjnene af Ulla.

Beckham var fysisk presset undervejs i ottendedelsfinalen mod Ecuador.

"Gør dog noget!"

Og så var det, at vores dejlige midtergæst rejste sig og råbte ud over stadion i Stuttgart - til alle med et vist ansvar: “Gør dog noget!”

Som om der skulle en på banen og holde den stakkels Beckham for panden.

Beckham hang med hovedet på bænken, efter han var blevet udskiftet tre minutter før tid.

Han gik ud, Ulla sank ned, og selvom hun virkede lidt påvirket, så blev vi enige om, at David Beckham nok skulle komme sig ret hurtigt.

England vandt kampen 1-0, men tabte siden efter straffesparkskonkurrence i kvartfinalen til Portugal.

Selve oplevelsen var en særlig en af slagsen med uforlignelige Ulla Terkelsen ved min side. Seks år senere lavede vi den olympiske åbningsceremoni i London sammen. Uden nogen på sædet i midten.