Fodbold

Ingen mester, slutspil eller noget helt tredje: Her er modellerne for de store ligaer - og Danmark

Flere europæiske ligaer spekulerer i en genåbning. TV 2 SPORT giver dig her et overblik over ligaernes status, tiltag og fremtidsscenarier.

Foråret har - endelig - gjort sit indtog i Danmark og Europa.

Solen skinner, græsset bliver grønnere, og fodboldbanerne står skarpere og virker mere tillokkende end nogensinde før.

Og selvom coronapandemien har sat en stopper for næsten al fodbold, så er der lys for enden af tunnellen. Flere og flere spillere bliver nemlig kaldt tilbage til træning og får sat det i udsigt, at de snart kan komme i aktion igen.

Men hvor længe er ligaerne suspenderet? Hvornår begynder de igen? Og hvad nu hvis ligaerne ikke kan færdigspilles?

Lige nu er der stadig flere spørgsmål end svar, men herunder giver TV 2 SPORT dig alligevel et overblik over situationen i Superligaen og de største europæiske fodboldligaer.

Overblik: Coronastatus i fodboldeuropa

Superligaen

Superligaen

 • Status: Superligaen er suspenderet på ubestemt tid - håber meget på at kunne genoptages 29. maj

25. marts åbnede Divisionsforeningen op for, at spillerne igen må mødes i mindre grupper og træne sammen.

Og det flere klubber gjort brug af. Det skal dog ske med flere restriktioner, hvor spillerne skal holde afstand til hinanden og ikke må røre bolden for eksempel.

 • Nuværende scenarie: Alle kampe spilles, og ligaen færdiggøres

Lige nu er der spillet 24 kampe af Superligaens grundspil, men står det til Divisionsforeningen, så skal Superligaen 2019/20 spilles helt til ende. 

Divisionsforeningen har tidligere arbejdet ud fra tre scenarier, men lige nu er der kun ét scenarie tilbage, hvor alle kampe kan nå at blivet spillet.

Derfor håber Divisionsforeningen meget på at kunne åbne for holdtræning senest 11. maj, mens planen er at tage hul på Superliga-kampprogrammet senest 29. maj og færdigspille resten af sæsonen.

Faktisk er det altafgørende, at sæsonen kommer i gang i maj. Det har direktøren for Divisionsforeningen, Claus Thomsen, flere gange meldt ud. Denne pointe gentog han onsdag eftermiddag.

- Alle klubber er klar til at spille, når vi får lov til at spille. Men det er kritisk, at vi kommer gang senest 29. maj, slog han fast over for Ritzau.

Får Superligaen grønt lys, bliver ligaen afviklet under noget anderledes omstændigheder.

Lørdag sendte Divisionsforeningen et 55 siders langt dokument med protokoller ud til klubberne med henblik på en genopstart af ligaen.

Danmarks statsminister talte onsdag aften positivt om en genåbning af landets bedste fodboldrække.

- Vi har behov for, at Superligaen kommer i gang igen. Det bliver ikke med tilskuere og en kold fadøl, som os, der godt kan lide at gå på stadion, kender det.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Premier League

Premier League

 • Status: Premier League er udskudt på ubestemt tid

Først blev kampene i marts udsat, så blev kampene suspenderet til maj, og nu er ligaen udskudt på ubestemt tid.

Drøftelserne om en genoptagelse af sæsonen i Premier League fortsætter, men tidligere denne måned fik klubberne besked om, at hvis de resterende kampe skal afvikles, skal det ske på neutrale baner.

Alle klubber i Premier League er dog enige om at spille sæsonen til ende, hvis det tillades af myndighederne.

Der er stor forskel på, hvordan de forskellige klubber i Premier League har grebet situationen an. I England har reglerne været mere lempelige end i for eksempel Italien eller Danmark, og derfor er det op til klubberne selv at beslutte, om de vil træne som normalt. Det har flere klubber valgt at gøre, mens andre har grebet tingene anderledes an.

 • Nuværende scenarie: Alle kampe spilles, og ligaen færdiggøres

Det engelske fodboldforbund og Premier League satser fortsat på, at ligaen kan spilles helt til ende.

- Vi er fast besluttet på at finde løsninger til at fortsætte 2019/20-sæsonen og sikre, at alle hjemlige og europæiske ligaer og turneringer bliver spillet, så snart det er sikkert og muligt at gøre det. 

Sådan skriver Premier League og FA i en pressemeddelelse.

Den britiske regering har bakket op om, at ligaen kommer i gang, så snart det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

Normalt skal alle turneringer være færdiggjort inden 30. juni, og det er også fortsat UEFA's ønske for 2020-sæsonen. De har dog sat en dato, der nu hedder 31. juli. Alle nationale ligaer skal være færdigspillet inden august.

 • Alternative scenarier: Tre mulige modeller i spil

Som beskrevet så tyder alt på, at FA og Premier League vil gå langt for at få spillet alle resterende kampe. Men det ønske kan ende med at være urealistisk, hvis soronakrisen ikke forbedres i nærmeste fremtid, og hvis ikke klubberne blive enige om en løsning.

Og skulle det blive nødvendigt at afslutte turneringen før tid, så mener Sky Sports at vide, at der arbejdes med tre forskellige scenarier:

1. Sæsonen annulleres. Der bliver ikke kåret en mester, og der bliver ikke fundet nogen nedrykkere. Næste Premier League-sæson spilles med de samme 20 klubber. Dette er en løsning som West Ham offentligt har støttet.

2. Sæsonen slutter med den nuværende tabel som den gældende - efter 29. spillede runder. Liverpool kåres som mester, mens Bournemouth, Norwich og Aston Villa rykker ned.

3. Sæsonen slutter nu, og Liverpool kåres som mester på grund af det ekstraordinært store pointforspring. Ingen klubber rykker dog ned, mens de to øjeblikkeligt bedste hold i The Championship, West Bromwich og Leeds, rykker op. Næste Premier League-sæson består af 22 klubber.

Foto: Matthew Childs / Ritzau Scanpix

LaLiga

LaLiga

 • Status: LaLiga er suspenderet på ubestemt tid

Først blev det meldt ud, at de sidste to spillerunder i marts skulle spilles uden tilskuere. Sidenhen blev det så meldt ud, at LaLiga helt er suspenderet i resten af marts.

Mandag 23. marts blev det offentliggjort, at LaLiga er suspenderet på ubestemt tid:

- I overvågningskommissionen, der er nedsat af Det Spanske Fodboldforbund (RFEF) og LaLiga, er der enighed om at suspendere de professionelle fodboldrækker, indtil myndighederne og Spaniens regeringen vurderer, at de kan genoptages uden en helbredsrisiko, skriver La Liga på sin hjemmeside.

 • Nuværende scenarie: Alle kampe spilles, og ligaen færdiggøres

I spanien er ønsket og forventningen, at alle kampe i indeværende sæson bliver spillet - og at sæsonen dermed afsluttes på normal vis. 

Spaniens premierminister Pedro Sanchez udtalte 28. april, at La Liga-spillerne må påbegynde individuel træning fra 4. maj, mens holdtræningen kan genoptages 1. juni. Herefter er det planen, at der kan spilles kampe fra 5. eller 12. juni.

Onsdag vendte spillerne fra FC Barcelona og Real Madrid eksempelvis tilbage til deres træningsanlæg, hvor de blev testet for coronavirus.

LaLiga-direktør Javier Tebas har udtalt, at sæsonen ikke bliver aflyst, og at klubber, der modsætter sig at spille, vil blive taberdømt.

 • Alternative scenarier: Tre modeller i spil

Hvis ikke det kan lade sig gøre at spille sæsonen i Spanien færdig, skal der en alternativ løsning til for at få afsluttet sæsonen på bedst mulig vis. Og over for den spanske sportsavis AS har præsidenten for det spanske fodboldforbund RFEF bekræftet, at der i så fald er tre modeller i spil:

1. Sæsonen annulleres helt og aldeles. Dermed kåres der ingen mester, og der findes ingen nedrykkere. Næste sæsons LaLiga vil bestå af samme 20 klubber.

2. Sæsonen slutter nu, og den øjeblikkelige tabel står til trone. Dermed bliver FC Barcelona kåret som spansk mester, mens Mallorca, Legans og Espanyol må en tur i næstbedste række. Også i forhold til europæiske billetter og oprykning fra Segunda Division er det de nuværende stillinger, der gælder.

3. Sæsonen baseres på LaLiga-tabellen, som den så ud efter "første runde", hvor alle har mødt alle præcis én gang. Man spoler altså tiden tilbage og fryser tabellen dér, hvor alle tyve klubber havde mødt hinanden. I dette tilfælde vil FC Barcelona blive kåret som mester, mens Mallorca, Legans og Espanyol rykker ned.

Foto: Alejandro Garcia / Ritzau Scanpix

Serie A

Serie A

 • Status: Serie A er suspenderet på ubestemt tid

Italien er det land i Europa, der er hårdest ramt af coronavirus. Derfor var den italienske Serie A også en af de første store ligaer, der blev lukket helt ned. Først blev Serie A suspenderet frem til første weekend i april, men lige pt. er ligaen reelt suspenderet på ubestemt tid.

Italiens premierminister Giuseppe Conte meddelte 26. april, at fodboldspillere kunne træne individuelt igen fra 4. maj, mens gruppetræning ville blive tilladt fra 18. maj - hvis forholdene tillader det.

Samtidig forestillede han sig, at Serie A-sæsonen kunne genoptages i juni, og den plan har det italienske fodboldforbund, FIGC, blåstemplet.

Italiens sportsminister Vincenzo Spadafora opfordrer 29. april klubberne til at fokusere på næste sæson, for chancen for genoptagelse af sæsonen bliver 'mere og mere snæv', siger han.

 • Nuværende scenarie: Serie A genoptages 3. maj, og ligaen færdiggøres

Håber i Italien er, ligesom i de andre store ligaer, at sæsonen kan genoptages hurtigst muligt, så alle kampe dermed kan nå at blive spillet. Flytningen af EM-slutrunden til 2020 åbner for, at man også i italien kan spille helt frem til 31. juli. Det åbner for, at flere kampe kan afvikles.

 • Alternative scenarier: Tre modeller i spil

FIGC's præsident, Gabriele Gravina, har fremsat tre scenarier, hvis sæsonen ikke kan køre videre som planlagt.

De tre modeller lyder som følger:

1. Den nuværende tabel afgør Serie A. I så fald vil Juventus blive kåret som mester, mens Lecce, SPAL og Brescia rykker ned.

2. Sæsonen annulleres, og der kåres ikke en mester. Næste sæson vil bestå af de samme 20 hold som i denne sæson.

3. En form for slutspil skal afgøre, hvem der løber med mesterskabet, og hvilke klubber der rykker ned. Yderliere detaljer om slutspillets format har endnu ikke været fremme.

Foto: Daniele Mascolo / Ritzau Scanpix

Bundesligaen

Bundesligaen

 • Status: Bundesligaen genoptages 15. maj

Onsdag aften bekræfter den tyske ligaforening DFL over for avisen Bild, at den har orienteret klubberne i de to bedste tyske rækker om, at sæsonen genoptages næste fredag, 15. maj.

 • Nuværende scenarie: Bundesligaen genoptages og færdigspilles

Bundesligaen satser og håber fortsat på, at turneringen anno 2019/20 kan færdigspilles. Det betyder, at alle kampe bliver spillet - og derigennem finder man både mester samt nedrykkere, som man plejer.

De tyske myndigheder gav onsdag grønt lys, til at der igen kan spilles professionel fodbold i landet fra midten af maj. Ganske vist uden tilskuere på tribunerne.

Tommelfingeren blev vendt op efter et møde mellem forbundskansler Angela Merkel og landets 16 delstater.

Dermed bliver Bundesligaen den første store fodboldliga, der genoptages, efter at udbruddet af coronavirus i starten af marts satte en stopper for stort set al professionel sport.

Mathias 'Zanka' Jørgensen kan være blandt de første spillere, der skal i aktion. Ifølge Bild bliver den første kamp i næste uge således et bundopgør mellem Fortuna Düsseldorf, hvor danskeren spiller, og Paderborn.

DFL har tidligere lanceret omfattende protokoller for, hvordan Bundesligaen kan genoptages på en forsvarlig måde. Det skal blandt andet ske via et omfattende testsystem for spillere, stab og ledere i klubberne i landets to bedste rækker.

Indtil videre har man foretaget 1724 test for coronavirus i de 36 klubber, og 10 af dem var positive.

Bundesligaen har ligget stille siden 11. marts. De fleste hold mangler at spille ni kampe. To hold - Eintracht Frankfurt og Werder Bremen - mangler at spille ti.

Foto: Friedemann Vogel / Ritzau Scanpix

Andre turneringer

Andre turneringer

 • Det europæiske fodboldforbund (UEFA) har skubbet EM fra 2020 til 2021 (11. juni - 11. juli). EM-playoffkampe blev flyttet fra marts til juni
 • Champions League og Europa League blev sat på pause på et tidspunkt, hvor ottendedelsfinalerne var i gang. FC København er blandt deltagerne i Europa League. 23. marts meddelte UEFA, at de europæiske finaler er udskudt til ukendte datoer
 • Samtlige klub- og landskampe på kvindesiden i Europa er sat på pause
 • EM 2021 for kvinder er udskudt
 • U21-EM 2021 for herrer er udskudt
 • FIFA har udsat VM for klubhold, der skulle være afholdt i en ny form i sommeren 2021
 • I USA er alle MLS-kampe suspenderet, og det samme er ligaerne i Mexico, Tyrkiet, Brasilien og Australien. Ligaerne i Portugal, Belgien, Grækenland og Rusland er indtil videre suspenderet
 • Den hollandske Æresdivision aflyses uden kåring af mester
 • Sæsonen i de franske ligaer Ligue 1 og Ligue 2 spilles ikke færdig
Foto: Franck Fife / Ritzau Scanpix

Afstemning

Hvilken model ser du helst indført, hvis en liga ikke kan spilles færdig som normalt?

Du kan høre mere om emnet i TV 2 SPORTs videopodcast ved at følge linket herunder: