Fodbold

Frank Arnesen sendte milliardær til møde med Putin og fik sit ønske opfyldt

Her ses Putin og Abramovich til et tidligere møde i 2005.  Vladimir Rodionov / AFP/Ritzau Scanpix

TV 2 SPORTs mangeårige kommentator Flemming Toft ser i anledning af coronapausen tilbage på mindeværdige øjeblikke, hvor han var førstehåndsvidne.

Det sker sjældent, at en af verdens mægtigste mænd, Vladimir Putin, bliver sat på plads - og må bøje sig. Det skete tilbage i 2009, da danske Frank Arnesen fik den mand, han pegede på, som Chelseas nye træner.

Det var dog ikke Arnesen selv, der lagde arm med Putin, men hans chef i London-klubben, Roman Abramovich, der fik sin og danskerens vilje.

En time senere var Guus Hiddink manager i Chelsea

Flemming Toft om mødet mellem Putin og Abramovich

I august 2009 sad jeg på Stamford Bridge med Frank Arnesen, der dengang var sportsdirektør i Chelsea. Jeg havde kendt Frank siden midten af 70'erne, da han kom fra Fremad Amager til Ajax som teenager med sit lysende fodboldtalent. Dengang i stumpet tøj og med akne i ansigtet - her i nystrøget, lyseblå skjorte, som kom til syne under jakken og i en moden chefudgave.

TV 2-interviewet varede halvanden time, men mellem kameraskift fik vi snakket om en usædvanlig træneransættelse i storklubben.

Arnesen skulle være kontaktmand til Hiddink

Chelsea havde i februar 2009 fyret brasilianske Luis Felipe Scolari. Den nu afdøde Ray Wilkins tog over i en uge, mens kabalen blev lagt for fremtiden.

Guus Hiddink, en hollænder med et flot internationalt cv blev foreslået, og Frank Arnesen skulle være kontaktmand til den person, han kendte så godt fra specielt tiden i PSV Eindhoven. Hiddink var på det tidspunkt træner for det russiske landshold, der havde store ambitioner om at kvalificere sig til VM 2010 i Sydafrika.

Hollænderen havde en trænermæssig baggrund fra PSV Eindhoven, Valencia, det hollandske landshold, en kort periode i Real Madrid, Sydkorea, Australien og nu altså med succes i Rusland.

Han blev smigret af Chelseas henvendelse, men turde ganske enkelt ikke forholde sig til det midt i sit engagement med Ruslands landshold.

Abramovich og Putin mødtes

Arnesen tog i London kontakt til klubejer Roman Abramovich. Danskeren forelagde ham Hiddinks “frygt”, og så sagde den israelsk-russiske milliardær, at der måtte et møde i stand. Og det kom der - et møde mellem Abramovich og... Putin. En time senere var Guus Hiddink manager i Chelsea.

De to magtfulde mænd, Vladimir Putin (tv.) og Roman Abramovich ses her ved en tidligere lejlighed i 2005.

Ganske vist på lånt tid, for han delte jobbet med det russiske landshold foråret ud, og det var bestemt ikke med det russiske fodboldforbunds gode vilje. Men Putin var nødt til at bøje af, for Abramovich betalte Hiddinks løn som russisk landsholdstræner - og Chelseas ejer var vigtig for Putin økonomisk og politisk.

Chelsea vandt FA Cuppen med en 2-1 sejr over Everton og med Guus Hiddink som styrmand. Hiddink tog igen ansvaret kun for Rusland, som dog senere i efteråret kiksede kvalifikationen til VM 2010. Hiddink stoppede, blev landstræner i Tyrkiet og senere igen i Chelsea.