Fodbold

Tyskerne er imod, når Bundesligaen i dag starter 'eksperiment'

De største klubber i Tyskland bliver foregangsmænd, når Bundesligaen igen starter op. Det beskrives som et eksperiment med afgørende betydning.

Det er ikke hverdagskost, at hele fodboldverdenens øjne retter sig mod 26. spillerunde i Bundesligaen.

Men det bliver nok tilfældet lørdag eftermiddag, hvor den bedste fodboldrække i Tyskland som den første af de store ligaer under coronakrisen åbner for, at der kan fløjtes op til kamp for tomme tribuner.

Man holder lidt vejret, for det er et eksperiment

Lykke Friis, direktør i Tænketanken Europa

- Det bliver kaldt Geisterspiele, spøgelseskampe. Det er en af grundene til, der er så mange i Tyskland, der er skeptiske. For det bliver ikke det, man kender, siger Lykke Friis, der er direktør i Tænketanken Europa og har indgående kendskab til Tyskland og tysk fodboldkultur.

Hun henviser til en rundspørge, mediet ARD har fået lavet, som viser, at 56 procent af tyskerne mener, at det er forkert at starte fodbolden op igen. 31 procent finder det rigtigt, mens de sidste 13 procent fordeler sig over ikke-interesserede eller intet svar.

- Men nu giver man det en chance, og så håber man, der ikke sker noget. For man er faktisk ikke enige om, hvad der skal ske med ligaen, hvis der kommer nye tilfælde, og den ikke kan færdigspilles. Så man holder lidt vejret, for det er et eksperiment, tilføjer Lykke Friis, der desuden også er Bayern München-fan.

Et eksperiment

Selvom de færreste fodboldfans - eller blot sportsinteresserede - formentlig er kræsne, når det kommer til indholdet af livesport fra øverste hylde, så kan de glæde sig over, at Bundesligaen genoptages med et Ruhr-derby, når Dortmund tager imod Schalke uden de sædvanlige 80.000 tilskuere på hjemmebanen.

Det sker efter forbundskansler Angela Merkel og landets 16 delstater for ti dage siden vendte tommelfingeren op og gav grønt lys til at starte.

"Eksperimentet" bliver gennemført med omfattende tiltag, der skal sikre alle personer involveret i afviklingen af kampene.

Udover de tomme stadions må spillerne acceptere en række sikkerhedsforanstaltninger, så kampene ikke bliver smittezoner. Det indbefatter blandt andet et omfattende testsystem for spillere, stab og ledere i klubberne, og derudover handler det om en række tiltag som eksempelvis:

 • Alle hold er i en uges karantæne op til kampen. Her bliver de også testet løbende for coronavirus.
 • Inden kampstart er der ingen holdfoto, håndtryk eller fælles indløb.
 • Fem udskiftninger er tilladt modsat de normale tre.
 • Jubel skal foregå ved at slå fødderne eller albuerne sammen.
 • Spillere og ledere på bænken skal bære mundbind og sidde med afstand til hinanden. (Lørdag er cheftrænerne blev fritaget fra reglen om at bære ansigtsmaske.)

Hvis vi ikke er i stand til at spille nu, hvorfor skulle vi så få grønt lys til at spille i september, oktober og november

Jochen Schneider, sportsdirektør i Schalke 04

Kan blive stoppet igen

Den tyske ligaforening, DFL, har altså lavet gennemarbejdede og skrappe protokoller for, hvordan Bundesligaen kan genoptages på en forsvarlig måde.

Det kom til udtryk fredag, da Augsburg-træneren Heiko Herrlich måtte erkende, at han havde brudt karantænereglerne. Han forlod torsdag holdets hotel kortvarigt for at handle, hvilket er imod reglerne. Det betyder, at han ikke er med på sidelinjen, når Augsburg lørdag eftermiddag tager imod Wolfsburg.

- Hele genstarten har også været meget omdiskuteret blandt politikerne i Tyskland. Ministerpræsidenten i Bayern, Markus Söder, har sagt, at man skal passe på, og overholder man ikke reglerne, så får man det røde kort, fortæller Lykke Friis og sætter ord på den konkrete episode med Heiko Herrlich:

- Kommer der lignende episoder, så skal man nok forvente, politikerne trækker det røde kort, og så stopper Bundesligaen igen.

De store ligaer krydser fingre for Bundesligaen

I de andre store ligaer er håbet uden tvivl, at Bundesligaens genstart forløber uden problemer. Det vil betyde håb for La Liga, Serie A og Premier League i deres iver efter at færdiggøre sæsonen.

På mandag mødes klubberne i Premier League, hvor det ifølge engelske Sky forventes, at man skal stemme om, hvorvidt klubberne må genoptage træning uden kontakt imellem spillerne. Dele af den diskussion vil formentlig tage udgangspunkt i weekendens tyske kampe, siger sportsdirektør i Schalke 04, Jochen Schneider.

- Vi har fået opkald og e-mails fra store klubber i Spanien og England, og jeg ved, de virkelig håber, at vi kan styre situationen, så de andre ligaer også kan starte igen. Vi ved, hvor vigtigt det er at genstarte og færdiggøre sæsonen.

- Vi er alle enige om, at situationen ikke vil være anderledes i august, september og oktober, så hvis vi ikke er i stand til at spille nu, hvorfor skulle vi så få grønt lys til at spille i september, oktober og november, slutter Jochen Schneider.

Bundesligaen har ligget stille siden 11. marts. De fleste hold mangler at spille ni kampe. To hold - Eintracht Frankfurt og Werder Bremen - mangler at spille ti. De forsvarende mestre fra Bayern München ligger øverst med 55 point, fire mere end Borussia Dortmund på andenpladsen.

Udpluk af retninglinjer for Bundesligaen

 1. Ankomst til kamp

  Holdene skal ankomme på forskellige tidspunkter.

 2. Før kampen

  Spillerne skal undgå at være for længe i omklædningsrummet. Ifølge Den tyske ligaforening, DFL, skal det holdes til omkring en halv time. 

  Der vil ikke være nogen børn med til indløbet, ingen holdbilleder, maskotter og håndtryk.

 3. Scoring

  Ved scoringer skal jubel, high-fives og kram mellem spillerne undgås. DFL anbefaler i stedet fodjubel eller fejring med albuen. 

  Det er ikke tilladt at skabe en kunstig atmosfære gennem højtalerne - for eksempel jubel fra tilskuerne. Men der må gerne afspilles hymner og sange, når der bliver scoret.

  Papfigurer af fans på tribuerne, som i Gladbach eller tifoer er tilladt, hvis retningslinjerne for hygiene overholdes, når de laves.

 4. Udskiftninger

  Der bør foretages udskiftninger, uden spillerne klapper hinanden i hænderne. Det bør også undgås, at spillerne spytter.

 5. Mundbind

  Alle personer omkring udskiftningsområdet skal bære masker. Samtidig skal der være to til tre sæder mellem spillerne på bænken.

  En spiller, der varmer op, må undtagelsesvis fjerne sit mundbind. 

  Træneren kan fjerne mundbindet, hvis han skal råbe sine spillere op, men kun hvis han holder mindst halvanden meters afstand til alle andre mennesker. 

 6. Efter kampen

  Når dommeren fløjter kampen af, må spillerne ikke sige tak for kampen til dommere, medspillere eller modstandere ved at give hånden eller på anden måde have nær kontakt. Her kan en albuehilsen bruges. 

//BILD