Fodbold

Én sejr fuldendte hans status som den største træner i verden

I dag er det ti år siden, at José Mourinho cementerede sin status som en af nullernes største fodboldtrænere, da han sikrede ’The Treble’ med Inter.

Listen af storklubber er lang.

Porto, Chelsea, Inter, Real Madrid, Manchester United og Tottenham er blandt de klubber, som José Mourinho har stået i spidsen for. Og trofælisten er endnu længere.

Porto blev Champions League-vindere under ledelsen af portugiseren, Mourinho har løftet Premier League-trofæet med Chelsea tre gange, i Real Madrid kunne Mourinho for fjerde gange i historien krone sig som verdens bedste træner, da han vandt La Liga med Madrid-klubben, og så førte han Europa League-titlen til Manchester United for første gang i klubbens historie.

Jeg ville have gået gennem ild for ham

Tidligere Inter-spiller Marco Matereazzi om José Mourinho

I 2009/2010-sæsonen gik alt dog op i en højere enhed for Mourinho, da Inter snuppede ’The Treble’ efter sejre i Serie A, Coppa Italia og Champions League. Vel at mærke som det første og hidtil eneste italienske hold i historien.

Det blev krøllen på halen på et årti, hvor José Mourinho var verdens bedste. Det mener TV 2 SPORTs fodboldekspert Morten Glinvad.

- Mourinhos Champions League-sejr med Inter fuldendte den status, han havde i nullerne, som den største træner i verden. Mourinho var uden tvivl nullernes største fodboldtræner. Det kan der ikke være tvivl om.

Den storslåede sæson skrev dermed Inter ind i historiebøgerne som det blot syvende hold i Europa, der har præsteret ’The Treble’. ’The Treble’ er defineret ud fra, at et hold vinder den nationale liga, den vigtigste nationale cup og Champions League i samme sæson.

Klubber, der har præsteret 'The Treble'

  1. Celtic i 1966/67 med Billy McNeill, Jimmy Johnstone, Stevie Chalmers og co.
  2. Ajax i 1971/72 med Johan Cruyff, Piet Keizer, Johan Neeskens og co.
  3. PSV Eindhoven i 1987/88 med Søren Lerby, Jan Heintze, Ronald Koeman og co.
  4. Manchester United i 1998/99 med Peter Schmeichel, Ryan Giggs, David Beckham og co.
  5. Barcelona i 2008/09 med Lionel Messi, Xavi, Iniesta og co.
  6. Inter i 2009/10 med Wesley Sneijder, Samuel Eto’o, Javier Zanetti og co.
  7. Bayern München i 2012/13 med Manuel Neuer, Phillip Lahm, Arjen Robben og co.
  8. Barcelona i 2014/15 med Lionel Messi, Luis Suarez, Neymar og co.
Mourinho i tårer efter Champions League-triumfen.

Fik styr på klubbens ’smertensbarn’

At præstere ’The Treble’ er altså ikke noget, man bare lige gør. Derfor gik Mourinho også ind og lavede store ændringer.

Mourinho ankom til Inter i 2008, hvor han i sin første sæson vandt Serie A. Der blev dog sagt farvel til Champions League i sekstendedelsfinalen, mens holdet også måtte se sig besejret i Coppa Italia-semifinalen.

Men efter den første sæson begyndte Mourinho for alvor at sætte sit præg på holdet. Luis Figo, Patrick Viera, Hernan Crespo, Maxwell og Zlatan Ibrahimovic var nu fortid i klubben.

Diego Milito, Lucio, Samuel Eto’o, Wesley Sneijder og Goran Pandev blev hentet ind, og blev alle sammen en stor del af den succesrige sæson. Mourinho hentede med andre ord sine tre frontløbere, holdets stjernespiller og en vital del af bagkæden.

Wesley Sneijder og Diego Milito blev to af de helt store profiler i Inters historiske sæson.

Handler, der betød, at Inter den efterfølgende sæson kunne tilføje Champions League og Coppa Italia til Serie A-triumfen fra året forinden.

- Det, der gjorde 2009/10-sæsonen stor, var, at de vandt Champions League. Det er jo det, der gør den sæson så historisk. Det gav holdet noget storhed, og det har en særlig plads i Inters historie.

- Der var jo gået flere årtier, hvor de ikke havde vundet Champions League, og det havde på en måde været et smertensbarn for Inter, siger Morten Glinvad til TV 2 SPORT.

Inter vandt finalen over Bayern München efter to scoringer af nyindkøbte Diego Milito. Inden da havde klubben ikke vundet den største europæiske turnering siden 1965, hvor Inter besejrede Benfica i finalen i turneringen, der dengang hed European Cup.

'Han skabte en familie'

At skabe et Treble-hold på så kort tid kræver mere end blot at hente en masse nye spillere.

I Champions League-finalen skiftede Mourinho den aldrende Marco Matereazzi ind med tre minutter igen, og hans citat efter kampen opsummerer meget godt, hvad det var, Mourinho gjorde så godt i Inter.

Marco Materazzi og José Mourinho fejrer sejren efter Champions League-finalen.

- Jeg vil aldrig stoppe med at takke ham for det, han gav mig. Når en person er ærlig over for dig, så giver du alt, hvad du har. Mourinho fortalte mig altid, at jeg skulle være loyal, og af den årsag ville jeg have gået gennem ild for ham, sagde han til UEFA.

Samme duo græd skulder ved skulder, da Mourinho senere forlod Inter til fordel for Real Madrid.

Købte ind på Mourinhos mentalitet

Det, Mourinho havde så stor succes med, var også at få sine spillere til at købe ind på sin mentalitet. Morten Glinvad forklarer, at Mourinho var bedst, når han havde rollen som en underdog, der skulle vælte de mere etablerede klubber. En rolle, han med Inter kunne påtage sig på den internationale scene.

Det kom til kende i Champions League-semifinalerne mod Barcelona. Her tabte Inter returkampen på Camp Nou med 1-0, men en 3-1-sejr i første kamp sendte italienerne i finalen.

- Der er jo ingen tvivl om, at spillerne købte ind på Mourinhos mentalitet. Vi husker jo Champions League-kampene mod Barcelona som det mest ikoniske. I de her kampe gik de ind som den her indædte underdog, der kunne bruge alle midler på at besejre mægtige Barcelona.

- Når de spillede sådan en kamp ude mod Barcelona på Camp Nou, så var alle spillerne jo med på, at der skulle knokles og forsvares som et hold. Man kunne jo se Samuel Eto’o ligge nede og spille back det meste af kampen, og alle spillerne var jo med på den slags ting. Der var en forståelse for, at Mourinho kunne give holdet det sidste, som de havde manglet.

Den helt store Mourinho-tid slutter måske i virkeligheden med den her Champions League-triumf med Inter

TV 2 SPORTs fodboldekspert Morten Glinvad

At en spiller som Eto’o, der har skabt en karriere på at lave mål og være offensivt orienteret, kan affinde sig med sådan en rolle, siger derfor meget om, hvad Mourinho gjorde bedst i Inter.

Eto’o har tidligere udtalt, at Mourinho fik skabt noget helt særligt i Inter. Han husker en helt speciel detalje inden sekstendedelsfinalen mod Chelsea i den sæson, hvor holdet vandt Champions League.

- Jeg kan huske hans tale før kampen på Stamford Bridge, fordi han gav os alle detaljerne. Han fortalte os: ”I skal vinde for alle, men især for mig”. Vi havde en meget stærk gruppe, og det var mere end bare fodbold. Det var en familie, som han kom til klubben for at skabe, sagde Eto’o i 2019 til MARCA.

José Mourinho krævede meget af sine spiller, men han formåede at få dem til at købe ind på mentaliteten.

'Det knækker for ham i Real Madrid'

Selvom Mourinho skabte noget stort i Inter, blev det også vendepunktet for hans karriere ifølge Morten Glinvad.

- Den helt store Mourinho-tid slutter måske i virkeligheden med den her Champions League-triumf med Inter.

Efterfølgende hev mægtige Real Madrid portugiseren ind som klubbens manager. Godt nok præsterede Mourinho at vinde Copa del Rey i sin første sæson, mens han året efter kunne sende La Liga-titlen hjem til Madrid efter fire års venten.

Real Madrid-spillerne hyldede Mourinho efter ligatitlen i 2012 - forholdet ændrede sig siden.

Den helt store anerkendelse - Champions League-trofæet - udeblev, mens han på de sidste år også fik skabt en del problemer i truppen internt.

- Det hele knækker jo lidt for ham efterfølgende i Real Madrid, for der møder han en klub, hvor klubben, spillerne, omgivelserne og mange andre dele ikke helt anerkender den her mentalitet. At Real Madrid skulle have den her rolle som udfordrer gav bare ikke mening i forhold til, hvordan den klub så sig selv, vurderer Morten Glinvad.

Efter Mourinhos tre år i Real Madrid drog han atter til Chelsea, hvor han vandt sit tredje engelske mesterskab med London-klubben. Siden da har han været forbi Manchester United, hvor han vandt Europa League.

Lige nu er Mourinho ved roret i Tottenham, hvor succesen stadig lader vente på sig.