Fodbold

På kontrakt i Liverpool - nu vil resten af verden have danskers viden om indkast

Jürgen Klopp (tv) står sammen med klubbens danske indkasttræner Thomas Grønnemark.  Privatfoto fra Thomas Grønnemark

Den danske indkasttræner Thomas Grønnemark har under coronakrisen oplevet en stigende interesse for sit arbejde, hvor han specialiserer sig i indkast.

Coronakrisen har taget hårdt på mange erhverv.

Men hvis erhvervet hedder professionel indkasttræner, så har krisen ikke været ensbetydende med mindre at se til. I hvert fald ikke for danske Thomas Grønnemark.

Jeg har sågar også siddet og været live med folk fra Nigeria over Instagram

Thomas Grønnemark, professionel indkasttræner

Thomas Grønnemark er autodidakt indkasttræner, hvilket han har arbejdet med siden 2004. Og han har haft rigeligt at se til på det sidste. Det fortæller han til TV 2 SPORT.

- Hvis jeg tæller webinarer, interviews og livesessions sammen, så har jeg haft 57 den seneste måned. Og det er i hele verden. Det har været med folk fra både Nepal, Vietnam, Tunesien og Nigeria udover Europa, USA, Brasilien og Canada. De tørster virkelig efter den her viden omkring indkast.

Den store interesse for danskerens indkasttræning er for alvor bluset op efter de to seneste sæsoner. Her har Thomas Grønnemark været tilknyttet Liverpool FC, hvilket har kastet gode resultater af sig.

- Jeg har været nødsaget til at sige nej til en del klubber, fordi de har været direkte konkurrenter til Liverpool i Premier League. Interessen vokser egentlig mere og mere. Der kommer jo hele tiden mere data og analyse i fodbold, og klubberne kan lige pludselig se, at indkast kan bruges til mere end bare lange indkast ind i feltet.

Og det har de også fundet ud af i Liverpool.

’Det er jo skræmmende lavt’

Da Thomas Grønnemark tiltrådte stillingen som indkasttræner i Liverpool, befandt klubben sig i en position, hvor de var blandt de ringeste i Premier League, hvad angår indkast.

De fleste klubber, når de har et indkast under pres, hvor spillerne er dækket, bevarer boldbesiddelsen under 50 procent af gangene.

- Det er jo skræmmende lavt, siger Thomas Grønnemark og uddyber:

- Jeg fik Liverpool til at gå fra nummer 18 til nummer 1. Sæsonen inden jeg kom, havde de en possession efter indkast under pres på 45.4 procent. I min første sæson i 2018/2019-sæsonen kom vi op på 68.4 procent og lå nummer et i Premier League.

Og det er således ikke kun i forbindelse med boldbesiddelse, at indkast kan vise sig at være et vigtigt redskab. Liverpool har i denne sæson scoret 13 mål efter indkastsituationer. Og det er ikke i forbindelse med lange indkast ind i feltet, men indkast over hele banen.

Thomas Grønnemark (tv) i 2004, hvor han hjalp med indkasttræning i Viborg.

Den store interesse for den danske indkasttræner har betydet, at han bare i denne sæson har trænet otte forskellige professionelle klubber.

Inden coronakrisen lukkede hele verden ned, var Thomas Grønnemark blandt andet med Ajax i Qatar, med Gent i Spanien, med Atlanta United i Florida og en tur i Tyskland med Liverpool.

'En udfordring ikke at kunne røre bolden med hænderne nu'

Coronakrisen har betydet, at Thomas Grønnemark ikke har haft muligheden for at stå på træningsbanen i Liverpool, hvor han er på kontrakt til og med 30. juni.

Fodbolden i England har nemlig været på pause, mens der rundt omkring i fodboldverdenen har været en masse restriktioner.

- Lige nu i Danmark må du jo ikke røre bolden med hænderne. Så det er selvfølgelig en udfordring, at du ikke må tage bolden op med hænderne.

Den nuværende situation er dog ifølge Thomas Grønnemark ikke alt for bekymrende, da indkasttræningen hovedsageligt fokuserer på bevægelse og løbemønstre.

Mandag aften havde han således også et webinar, hvor han holdt et oplæg for 120 hollandske fodboldtrænere, der træner på alt fra amatør- til eliteniveau. En oplevelse, som Thomas Grønnemark selv kalder lidt vild.

- Jeg har sågar også siddet og været live med folk fra Nigeria over Instagram. Og på fredag skal jeg holde et oplæg for folk i Marokko, så det er jo bare megafedt.

Drømmer om landsholdet

Thomas Grønnemark har også taget konsekvensen af den store interesse og er begyndt at skrive en bog om indkast.

Thomas Grønnemark i juletiden i Liverpool.

Han træner efter en filosofi, der hedder long, fast and clever throw-ins og fortæller, at han drømmer om at forandre fodboldspillet. I første omgang er det dog noget mere håndgribeligt, danskeren drømmer om.

- Interessen er stor fra klubhold, men jeg får også henvendelser fra landshold. En af mine helt store drømme er også at træne et landshold på et tidspunkt. At træne et hold, der kan komme til VM, ville være en stor oplevelse. Nu har jeg været så heldig at være med til at vinde Champions League med Liverpool og Premier League, hvis den bliver spillet færdig. Så det næste store vil være at træne et landshold, slutter han af.

Den danske indkastspecialist arbejder hovedsageligt som freelancer, hvorfor han oftest kan være tilknyttet flere forskellige klubber af gangen.