Fodbold

Nu genstarter Superligaen – her er 10 ting, du skal holde øje med

Torsdag genstarter Superligaen med den udsatte kamp mellem AGF og Randers. TV 2 SPORT har samlet 10 ting, der vil være anderledes.

Duften af nyslået græs og spillernes opildnende råb til hinanden vil være, som vi kender det.

Men når Superligaen igen sættes i gang torsdag aften med en kamp imellem AGF og Randers FC, vil langt fra alt være, som det plejer.

Coronapandemien har nemlig indført en del restriktioner, og derfor er der en del anderledes ting, du skal vænne dig til, hvis du skal se Superliga-bold igen.

TV 2 SPORT har samlet 10 ting, som især er værd at holde øje med i de første kampe.

1. Ingen tilskuere

Sundhedsmyndighedernes generelle anbefalinger skal indtænkes i alt. Det gælder retningslinjerne om at vaske hænder, hoste og nyse i ærmet, gøre hyppigt rent og så videre.

Og det gælder også forbuddet mod at samle sig i store forsamlinger. Det betyder, at der ikke vil være tilskuere på de forskellige stadions, når bolden ruller igen.

Det vil være den største ændring - både for dig som seer, men også for spillerne. Og det vil uden tvivl kræve en tilvænning.

2. Dåselyd

Lydteknikeren kommer på en særdeles vigtig opgave, når der fra torsdag aften blændes op for superligafodbold med tilsat dåselyd i mangel på stemningsskabende tilskuere på tribunerne.

Det sker, når den første kamp efter coronapausen mellem AGF og Randers bliver vist af rettighedshaveren Discovery. Som udgangspunkt holdes den kunstige lyd så neutral som muligt, men der skal skrues op for volumen ved store chancer og lægges jubelbrøl på, når bolden sendes i mål.

- Det er vigtigt for os, at det er et aktivt tilvalg. Vi vil ikke presse noget ned over folk og tage dem som gidsler, fastslår Søren Klæstrup, ledende redaktionschef hos Discovery, til Ritzau.

Det betyder, at dåselyden er ikke tilgængelig, hvis man ser superligakampe på flow-tv på Canal 9 eller Eurosport 2, men kun hvis man streamer via Dplay. Her kan man selv vælge, om man ønsker dåselyd eller ej.

Nent Group fortæller til BT, at de kører med dåselyd under kampene - også på flow-tv.

3. Storskærme og fanfigurer

Verdens første virtuelle tribuner. Sådan forklarede AGF det, der kommer til at møde spillerne på hjemmebanen i Aarhus, når Superligaen fløjtes i gang.

Via videoplatformen Zoom har klubben lavet 22 forskellige afsnit på det virtuelle stadion, som fans kan indløse en gratis billet til. Når kampen sættes i gang, bliver fansene sat sammen med dem på samme tribuneafsnit.

Spillerne vil undervejs i kampen kunne se alle fansenes reaktioner - uanset tilhørsforhold - på eksempelvis mål, tacklinger og kort. Reaktionerne vil blive vist på flere storskærme, som bliver sat op på langsiderne.

Derudover har AGF-fans også haft mulighed for at tegne en papfigur af sig selv, som vil stå på tribunerne.

FCM har gang i et lignende arrangement, hvor man kan komme til drive-in fodbold på parkeringspladsen foran MCH Arena.

4. Fem udskiftninger

Der kan komme gang i udskiftningstavlerne på sidelinjen, når kampene genoptages.

I resten af indeværende sæson øges antallet af udskiftninger per hold fra tre til fem i hver kamp i Superligaen og 1. division.

Hvert hold må dog kun afbryde en kamp tre gange for at skifte ud. Skifter man ud i pausen, tæller det ikke som en spilafbrydelse.

Chancen for at indhente FC Midtjylland er nok mikroskopisk

Ståle Solbakken

5. Sprit i lange baner og alternative fejringer

Også bolddrengene på sidelinjerne kommer på hårdt arbejde.

Alle bolde bør tørres med et nyt håndklæde og sprittes af, før bolden igen anvendes til kamp. Klubberne skal sikre, at alle bolddrenge har rigeligt med bolde, håndklæder og håndsprit, så der kan holdes flow i spillet, og det ikke forsinkes.

Alle bolddrenge bør bære handsker, og boldene bør være på jorden, når de ikke bruges i kampene. Bolddrenge bør helst bruge fødderne til at aflevere bolde til spillerne.

Der er ingen begrænsninger på banen under kampe i forhold til fysisk kontakt, men det anbefales, at man overvejer måden at fejre scoringer på, så nøje som muligt.

6. Udendørs omklædningsrum

Inden kampen og efter de første 45 minutter må spillerne ikke holde sig i omklædningsrummene.

Det skal foregå i overdækkede rum udendørs.

Divisionsforeningen skriver i retningslinjerne, at der bør være to adskilte og overdækkede områder udendørs, så der er et til hvert hold. Det kan være tribunen i hver ende eller to store telte i hver ende, som holdene kan benytte i pausen.

Kan de udendørs tiltag ikke bruges, kan der stilles to separate rum til rådighed, som er desinficerede. Der skal holdes én meters afstand i omklædningsrummene - også i pauserne.

7. Topkampen

Suveræne FC Midtjylland tordner mod guldet.

Midtjyderne ligger lunt i svinget til at vinde DM-guldet og har oparbejdet et forspring på 12 point ned til FC København inden de sidste 12 spillerunder. Allerede fra sæsonstarten stod sejrene i kø, og et trænerskift fra Kenneth Andersen til Brian Priske i august gjorde holdets spil endnu bedre. En væsentlig del af forklaringen på ulvenes succes er, at holdet kun har lukket 13 mål ind i 24 kampe.

Derfor erkender FCK-træner, Ståle Solbakken, også, at de står foran en svær opgave.

- Chancen for at indhente FC Midtjylland er nok mikroskopisk. Det må vi sige. Vi må være fokuserede på at få et hold til at fungere og få bygget nogle gode relationer, siger Ståle Solbakken til DR Sporten.

Se den fulde stilling i Superligaen her.

8. Kampen om slutspillet

Derudover skal Randers FC kæmpe om en plads i slutspillet. De er lige nu på syvendepladsen i Superligaen og dermed én placering fra at være med i blandt de øverste. De har 34 point efter 23 kampe, imens AaB har 37 point efter 24 kampe.

Hvis Randers FC lægger fra land med en sejr over AGF torsdag aften, så er klubben på omgangshøjde med AaB, som ligger på den sjetteplads, der giver mesterskabsspil.

Det er med andre ord en tæt duel om pladserne i det fine selskab – men kronjyderne ligger lunt i svinget, mener erfarne Johnny Thomsen.

- Vi er så tæt på, og vi har tre kampe til at nå det i. Det vil være en overraskelse, hvis vi kan klemme os ind, men vi er så tæt på, at vi går 100 procent efter det, siger han til klubbens hjemmeside.

Hvordan tackler de ændringerne og den specielle situation?

Ståle Solbakken

9. Er hjemmebane stadig en fordel?

Derudover skal vi holde øje med, at det at spille på hjemmebane stadig er en fordel, når tilskuerne ikke er der.

De første Bundesliga-kampe efter genstarten 16. maj har vist, at dette måske har ændret sig.

Efter onsdag aften er der spillet 27 kampe, hvor blot fem er endt med en hjemmesejr. Da den tyske turnering blev spillet med tilskuere, var der 43,3 procent hjemmesejre - uden tilskuere er tallet nede på under 20 procent.

En engelsk undersøgelse, ledet af professor James Reade fra University of Reading, kaster lidt overraskende tal af sig. Den er ikke baseret på tallene fra Bundesligaens comeback, men tæller 191 ligakampe for lukkede døre i den spanske LaLiga, den franske Ligue 1, den italienske Serie A samt Champions League og Europa League siden Anden Verdenskrig. Og den siger 46 procent er hjemmesejre med tilskuere mod 36 procent uden, og 0,21 færre mål scoret i kampe uden tilskuere.

10. Spillernes form – mentalt og fysisk

Den første del er, at alle omstændighederne er klar til Superligaens genstart. Men noget andet er, om spillerne også er det?

SønderjyskEs træner, Glen Riddersholm, erkender, at niveauet kommer til at være svingende.

- Det er vigtigt, vi gør vores eget arbejde inden for kridtstregerne. Og selvfølgelig er det anderledes. Vi skal selv bringe intensiteten og mentaliteten i spil, og der får vi at se, hvem der klarer det bedst, når Superligaen kommer i gang. Men selvfølgelig kommer vi til at se kampe med forholdsvis lavt tempo, siger SønderjyskEs træner, Glen Riddersholm, til TV 2.

I FC København er de opmærksomme på, at spillernes mentale helbred også kan være presset af situationen.

- Selvfølgelig bekymrer deres fysiske tilstand mig også, men hvordan tackler de ændringerne og den specielle situation? Der er meget, der er uklart og et puslespil, som ikke er færdiglagt, siger FC Københavns manager, Ståle Solbakken.