Fodbold

To væsentlige ting får vi svar på ved genåbningen af Superligaen

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft ser nærmere på genstarten af Superligaen, der sker torsdag aften.

Nå, Danmark. Så er der Superliga.

Ingen tilskuere, ingen kram efter scoringer, masser af sprit på boldene, fem udskiftninger fra en bænk med ti pladser, spytning frabedes, nej til fællesbad og 'hvem var det, der vandt i dag'-sage med ansigt til siden. Men der er bold.

Ingen ved, hvordan reaktionen bliver i rummet mellem ørene

Flemming Toft om genstarten af Superligaen

Stærkt savnet. Ikke kun for TV-pengene, ikke kun for sponsorerne, ikke kun for det sportslige. Men for fællesskabet, for det sociale, for fans, for os alle. Bolden ruller.

For mig står vi foran to væsentlige ting ved genåbningen - hvor står klubberne sportsligt og mentalt? Og hvornår må vi komme på stadion?

Trænere og spillere har sørget for, at alt er så optimalt, som corona-forholdene har tilladt det. De er sultne. Men ingen ved, hvordan reaktionen bliver i rummet mellem ørene. Nu er det Superliga-alvor, men hvor meget tør hver enkelt, hvor meget skal der tænkes over, hvor meget betyder det, at det er for tomme tribuner. Spørgsmålene er flere, når der fløjtes op.

Trænerne aner ingenting

AGF's cheftræner, David Nielsen, siger det, som de fleste tænker, når man forhåndsdiskonterer.

- Vi aner ingenting. Vi skal bare være klar mod Randers, og så må vi se.

FCK's Ståle Solbakken er også på herrens mark, når han siger:

- Spillerne møder nye miljøer og nye forhold. Det er alt for tidligt at sige, hvordan det bliver. Det er en surrealistisk situation, og der er meget usikkerhed.

Brøndby har igen sat et fanaftryk med tusinder af solgte trøjer i millionklassen, hvor der loves 'Aldrig Alene'. Men de - og alle andre - er udenfor.

Er der stadig hjemmebanefordel?

Men fodbolden kommer igang, og det er kun på Færøerne og i Tyskland, at det er sket efter pandemiens indtog. Og her kommer en anden interessant oplysning ind, når vi taler tomme tribuner - brug den eller lad være. Men den sætter da lidt igang.

Det har været savnet, ikke kun af økonomiske årsager, men fordi det fylder så meget.

Flemming Toft om at fodbold begynder i Danmark

Hjemmesejre er mere sjældne uden tilskuere end med. Tag for eksempel Bundesligaen, der genstartede 16. maj. Efter onsdag aften er der spillet 27 kampe, hvor blot fem er endt med en hjemmesejr. Da den tyske turnering blev spillet med tilskuere, var der 43,3 procent hjemmesejre - uden tilskuere er tallet nede på under 20 procent.

Det er en engelsk undersøgelse ledet af professor James Reade fra University of Reading, der kaster lidt overraskende tal af sig. Den er ikke baseret på tallene fra Bundesligaens comeback, men tæller 191 ligakampe for lukkede døre i den spanske LaLiga, den franske Ligue 1, den italienske Serie A samt Champions League og Europa League siden Anden Verdenskrig. Og den siger, 46 procent er hjemmesejre med tilskuere mod 36 procent uden og 0,21 færre mål scoret i kampe uden tilskuere.

Luk tilskuerne ind

Det er tal, som er sjove at køre fingeren hen over. Men forårets slutkampe i Superligaen vil vise, om tendensen holder. Og så kommer jeg til den sidste og store undren - luk dog tilskuere ind.

Dyreparker, museer, biografer og så videre kan og skal håndtere det, men endnu er fodboldstadions ikke på listen. Selvom Divisionsforeningen har lavet et stramt regulativ, der indbyder til at åbne dørene. Ikke for alle - i første omgang, naturligvis - men for et fornuftigt tal.

Alt imens, der skeles til statsministeren og diverse sundhedsapostle, sker det endelig - at fodbolden kommer igang. Det har været savnet. Ikke kun af økonomiske årsager, men fordi det fylder så meget.