To vÊsentlige ting fÄr vi svar pÄ ved genÄbningen af Superligaen

16x9
FCK og Horsens skal snart pÄ banen igen. Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft ser nÊrmere pÄ genstarten af Superligaen, der sker torsdag aften.

NĂ„, Danmark. SĂ„ er der Superliga.

Ingen tilskuere, ingen kram efter scoringer, masser af sprit pÄ boldene, fem udskiftninger fra en bÊnk med ti pladser, spytning frabedes, nej til fÊllesbad og 'hvem var det, der vandt i dag'-sage med ansigt til siden. Men der er bold.

Ingen ved, hvordan reaktionen bliver i rummet mellem Ăžrene

Flemming Toft om genstarten af Superligaen

StĂŠrkt savnet. Ikke kun for TV-pengene, ikke kun for sponsorerne, ikke kun for det sportslige. Men for fĂŠllesskabet, for det sociale, for fans, for os alle. Bolden ruller.

For mig stÄr vi foran to vÊsentlige ting ved genÄbningen - hvor stÄr klubberne sportsligt og mentalt? Og hvornÄr mÄ vi komme pÄ stadion?

TrÊnere og spillere har sÞrget for, at alt er sÄ optimalt, som corona-forholdene har tilladt det. De er sultne. Men ingen ved, hvordan reaktionen bliver i rummet mellem Þrene. Nu er det Superliga-alvor, men hvor meget tÞr hver enkelt, hvor meget skal der tÊnkes over, hvor meget betyder det, at det er for tomme tribuner. SpÞrgsmÄlene er flere, nÄr der flÞjtes op.

TrĂŠnerne aner ingenting

AGF's cheftrÊner, David Nielsen, siger det, som de fleste tÊnker, nÄr man forhÄndsdiskonterer.

- Vi aner ingenting. Vi skal bare vÊre klar mod Randers, og sÄ mÄ vi se.

FCK's StÄle Solbakken er ogsÄ pÄ herrens mark, nÄr han siger:

- Spillerne mĂžder nye miljĂžer og nye forhold. Det er alt for tidligt at sige, hvordan det bliver. Det er en surrealistisk situation, og der er meget usikkerhed.

BrĂžndby har igen sat et fanaftryk med tusinder af solgte trĂžjer i millionklassen, hvor der loves 'Aldrig Alene'. Men de - og alle andre - er udenfor.

Er der stadig hjemmebanefordel?

Men fodbolden kommer igang, og det er kun pÄ FÊrÞerne og i Tyskland, at det er sket efter pandemiens indtog. Og her kommer en anden interessant oplysning ind, nÄr vi taler tomme tribuner - brug den eller lad vÊre. Men den sÊtter da lidt igang.

Det har vÊret savnet, ikke kun af Þkonomiske Ärsager, men fordi det fylder sÄ meget.

Flemming Toft om at fodbold begynder i Danmark

Hjemmesejre er mere sjÊldne uden tilskuere end med. Tag for eksempel Bundesligaen, der genstartede 16. maj. Efter onsdag aften er der spillet 27 kampe, hvor blot fem er endt med en hjemmesejr. Da den tyske turnering blev spillet med tilskuere, var der 43,3 procent hjemmesejre - uden tilskuere er tallet nede pÄ under 20 procent.

Det er en engelsk undersÞgelse ledet af professor James Reade fra University of Reading, der kaster lidt overraskende tal af sig. Den er ikke baseret pÄ tallene fra Bundesligaens comeback, men tÊller 191 ligakampe for lukkede dÞre i den spanske LaLiga, den franske Ligue 1, den italienske Serie A samt Champions League og Europa League siden Anden Verdenskrig. Og den siger, 46 procent er hjemmesejre med tilskuere mod 36 procent uden og 0,21 fÊrre mÄl scoret i kampe uden tilskuere.

Luk tilskuerne ind

Det er tal, som er sjove at kÞre fingeren hen over. Men forÄrets slutkampe i Superligaen vil vise, om tendensen holder. Og sÄ kommer jeg til den sidste og store undren - luk dog tilskuere ind.

Dyreparker, museer, biografer og sÄ videre kan og skal hÄndtere det, men endnu er fodboldstadions ikke pÄ listen. Selvom Divisionsforeningen har lavet et stramt regulativ, der indbyder til at Äbne dÞrene. Ikke for alle - i fÞrste omgang, naturligvis - men for et fornuftigt tal.

Alt imens, der skeles til statsministeren og diverse sundhedsapostle, sker det endelig - at fodbolden kommer igang. Det har vÊret savnet. Ikke kun af Þkonomiske Ärsager, men fordi det fylder sÄ meget.