Hjulmand: Sådan kommer mit landshold til at spille

I midten af maj tiltrådte Kasper Hjulmand uofficielt som landstræner. Nu fortæller han om sin spilfilosofi og tanker om fremtidens landshold.

Inspirationen er hentet gennem tre årtier og fra både Spanien, Belgien, Danmark og Tyskland.

Til sammen giver det den spilfilosofi, som vi fremover vil se det danske herrelandshold praktisere med Danmarks nye landstræner, Kasper Hjulmand, i spidsen.

Jeg vil bestemme mest muligt, uanset hvem vi møder, og hvor store de er

Kasper Hjulmand

Og selvom han har nogle nye tiltag med til landsholdet, så er Hjulmand af den overbevisning, at landsholdet allerede har et solidt fundament, som han kan bygge videre på.

Det bliver derfor ikke en kæmpe omvæltning for spillerne.

- Hvis jeg kigger på, hvor spillerne i forvejen er, hvad de har været igennem, og hvor de spiller til daglig, så er spillestilen meget tæt på det, de er vant til. Det eksisterer allerede i forvejen på landsholdet, siger Kasper Hjulmand til TV 2 SPORT.

For han og Åge Hareide er ikke to modpoler, som han føler, fodbolddanmark vil gøre dem til.

- Det irriterer mig lidt, at man tror, at det, Åge gør, er noget helt andet end det, jeg gør.

- Det er min opgave at finde de lavthængende frugter, som man på kort tid kan forsøge at udvikle på, og det er jeg 100 procent sikker på, Åge også havde gjort, hvis han var fortsat.

Balancen mellem det defensive og progressive

I 90'erne kiggede han til Barcelona med Cruyff i spidsen og Ajax. Her var det måderne, de formåede at arbejde med bolden på, positionere sig, deres spilmønstre og taktikker samt deres dominans i spillet, der fangede ham.

Hos tyskerne var alle hold rigtig gode til omstillingsspillet, og det satte Hjulmands nyfundne spillestil på prøve. Roger Schmidt i Leverkusen, Jürgen Klopp i Dortmund og Pep Guardiola i Bayern München var alle til stor inspiration for danskeren.

- Det var en god lærdom. Et meget, meget hidsigt omstillingsspil, hvor man vinder boldene og meget, meget hurtige og arbejdsomme reaktioner, når man taber bolden, og at man defensivt skal være i gang.

- Der er ingen, der kan stå og kigge, alle skal være i gang. Og der skal være sådan en hårdtarbejdende mentalitet bag spillet, og vi skal være så proaktive som muligt.

De er enormt fleksible ved at kunne presse højt og aggressivt i perioder af kampen, men også stå lavt og forsvare

Hjulmand om Atléticos hold under Simeone

Udlandet var ikke det eneste sted, han kiggede til, for da Morten Olsen tiltrådte som landstræner i 2000, fik Hjulmand øjnene op for en måde at spille på, som han endnu ikke selv havde mødt som spiller på det tidspunkt.

Han faldt for, hvor afklaret spillet var i forhold til, hvad der skulle gøres med bolden, når danskerne besad den, og hvilke planer der efterfølgende var med den.

Erfaringen fra det tyske omstillingsspil fik Hjulmand til at arbejde hårdt for at forbedre sin spilfilosofi.

- Så kom der mere og mere tanke på det. Hele den balance, der skal være i holdet på det offensive og det defensive. Overbevisningen om at være proaktiv, selvom du står og forsvarer dig. Det, tror jeg, er sådan en grundlæggende tanke i den måde, jeg tænker fodbold på.

Fleksibilitet er vigtigt

I de senere år har han hentet inspiration i Atlético Madrid og Diego Simeone, hvor han var på besøg en uge, og det er noget, han tror, godt kan komme bag på folk.

- Det er en klub og træner, der inspirerer mig rigtig meget. Kulturen bag er et hårdtarbejdende hold, hvor fællesskabet er det vigtigste. Der er ikke nogle, der er for fine til at arbejde.

- De er enormt fleksible ved at kunne presse højt og aggressivt i perioder af kampen, men også stå lavt og forsvare. Og Simeone, med den grundlæggende passion han har, synes jeg, gør et stort indtryk.

Og fleksibiliteten har han også fundet inspiration til ved at kigge på den belgiske landshold, som har Roberto Martinez i spidsen. Et landhold, som Danmark møder ved EM næste år.

- Til VM spillede de en kamp mod Brasilien, hvor Martinez bøjer lidt på tingene og får sat dem skakmat. Det viser, at du godt kan gøre nogle ting på et landshold. De har ramt en måde at gøre tingene på, som er ekstremt interessant.

Vi har piger og kvinder, mænd og drenge, der har landshold, vi har 16 styks, og det skal alt sammen være vores landshold

Hjulmand

Det er en blanding af alle de tanker og filosofier, han har samlet gennem årene til den Hjulmand-filosofi, han tager med ind på landsholdet.

- Jeg vil bestemme mest muligt, uanset hvem vi møder, og hvor store hold de er, så er der altid plads at spille i.

- Men at tro vi skal spille ligesom Dreamteamet og Cruyff i 90’erne, så tager man helt fejl. Grundtankerne og personen bag er stærke. Og jeg har stor respekt for mange forskellige måder at spille på, så længe de er autentiske.

- Dem, som virkelig er fodboldtrænere, får deres filosofi - også den menneskelige - ud på holdet. Der er ikke en sandhed i fodbold.

16 landshold - ét fælles Danmark

Hjulmand også spurgt sig selv om, hvilken identitet det danske hold skal have. Og for landstræneren handler det ikke kun om det landshold, han selv står i spidsen for. Det er vigtigt for ham, at alle Danmarks landshold kommer til at arbejde sammen og opleve danskernes støtte.

- Jeg synes jo, at fodbold er for folket. Det er for alle. Og når landsholdet spiller, så skal det være vores hold. Danmarks hold.

- Vi har piger og kvinder, mænd og drenge, der har landshold. Vi har 16 styks, og det skal alt sammen være vores landshold. Og når vi spiller, så skal vi gerne have tændt så mange af os i det spil.

Men for at det kan blive aktuelt, kommer det til at kræve, at konflikterne udebliver og det gode arbejde fortsættes.

- Der har været konflikter mellem spillerne, DBU og Divisionsforeningen. Der er bedre vinde nu, og vi står et bedre sted, end vi har gjort før, men for at vi skal tage nogle ekstra skridt frem, skal vi være bedre til at fokusere på bolden, og det vi er enige om – og det er langt det meste.

Selv er det vigtigt for Hjulmand at være et sted, hvor samarbejdet fungerer, og derfor vil han også selv have fokus på det og opfordre andre i DBU til at gøre det samme.

- Jeg vil meget gerne deltage i at forstærke vores identitet, så vi får talt meget fodbold internt, at vi får stillet DBU et sted, hvor vi forhåbentlig er ’best practice’ for fodbold i Danmark. Og hvor vi kan inspirere hele nationen.