Her er de tre ting, der kan afgøre LaLiga

16x9
FC Barcelona- og Real Madrid-spillerne skal snart i aktion igen. Foto: Sergio Perez / Ritzau Scanpix

Fodboldekspert Mads Junker ser frem til LaLiga-genstarten og har fundet tre ting, der kan afgøre LaLiga.

Endelig!

Verdens stærkeste liga er tilbage, når Sevilla-derbyet torsdag aften skyder en sand fodboldfest i gang. 32 dage i træk bydes vi inden for på de spanske stadions, inden de sidste to runder midt i juli afslutter LaLiga.

Og hvad er så de store nedslagspunkter, inden det hele går løs? Det der er med til at afgøre, om mesterskabskonfettien bliver skudt afsted i hvide eller blå/røde farver.

Jeg har fundet tre punkter, der springer i øjnene – og som kan få stor betydning for afgørelsen på en allerede usædvanlig sæson.

1. Tomme tribuner

Som det er tilfældet i Bundesligaen og Superligaen, kommer den resterende sæson i Spanien også til at foregå bag lukkede døre.

Effekten af det har vist sig at være markant for holdene i de førnævnte ligaer. I skrivende stund er antallet af hjemmesejre faldet fra 43,3 procent til 21,7 procent i Bundesligaen (10 ud af 46 kampe) og fra 48,6 procent til 33,3 procent i Superligaen (fem ud af 15 kampe).

Det vil for mig være det store afsavn, når vi igen blænder op for fodbold fra den øverste hylde

Mads Junker om de manglende tilskuere

Det er markante tal, omend det godt nok er en relativ lille empirisk størrelse.

For de spanske klubber ligger procentsatsen normalt på lige under 50 procent for hjemmesejre, og det vidner om, hvor vigtigt det er for holdene at have deres fans i ryggen.

For Real Madrid bliver det endnu mere specielt, eftersom en omfattende renovering af Santiago Bernabeu betyder, at 'Kongeklubben' må flytte teltpælene et kvarter øst på og spille deres resterende hjemmekampe på Alfredo Di Stefano Stadium i Valdebas, hvor klubbens andethold, Castilla, normalt spiller.

Jeg har selv oplevet at sidde i katakomberne under et udsolgt Mestalla inden et opgør mod Valencia. Den infernalske larm og stemning, som hjemmeholdets fans skaber, er utrolig, og det bliver en afgørende faktor for flere klubber at skulle undvære den støtte. Heldigvis er det ikke unikt for Valencia med flotte rammer om LaLiga-kampene.

Fra San Mames i Baskerlandet, over Ceramica og Ciudad de Valencia i øst og ned til Sanchez Pizjuan og Benito Villamarin i Sevilla i syd er lydkulissen utrolig. Og så har jeg ikke engang rundet de største stadions i Madrid og Catalonien.

Det vil for mig være det store afsavn, når vi igen blænder op for fodbold fra den øverste hylde. Men én ting er, hvordan vi som seere og fodboldelskere oplever fraværet af fans. Hvad med dem på banen, der siden de sene teenageår har været vant til altid at spille for titusinder af mennesker? Hvordan bliver det for dem, når sæsonen skal afgøres og den 12. mand ikke må komme på stadion?

2. Varmen

Den spanske regering har påbudt, at ingen LaLiga-kampe begynder tidligere end klokken 19, medmindre man fem dage i forvejen kan påvise at temperaturen ligger under 30 grader. Det siger lidt om den fysiske udfordring spillerne skal modstå udover at komme tilbage i ordentlig spillemæssig form.

Har man bare en enkelt gang opholdt sig i Spanien i juli, forstår man, hvorfor den berømte siesta er indført, og hvorfor livet på de breddegrader egner sig bedst til de sene aftentimer.

Det bliver en særskilt opgave for klubbernes fysioterapeuter at få doseret væskebalancen hos spillerne - særligt i slutningen af sæsonen, hvor termometret mange steder vil nå over 40 grader i Spanien.

Det er hele truppen, der skal trækkes på, og bredden bliver mere end nogensinde afgørende

Mads Junker

Jeg sluttede selv karrieren med et halvt år i Indien, og der var det lignende temperaturer, der blev spillet under. Nuvel, vi var lidt afdanket nogle af os, men de første to kampe bød på henholdsvis otte og ni spilstop på grund af kramper, og der måtte indlægges vandpauser og spises masse af flydende gel for at kroppen kunne klare strabadserne.

Så her inden genstarten af sæsonen er én ting sikkert; de højtbetalte stjerner i LaLiga kommer til at svede for deres indtjening i resten af sæsonen

3. Rotation i spillertrupperne

Med 11 kampe på mindre end seks uger bliver det helt afgørende, hvor gode trænerne er til at rotere deres spillere, og ligeledes hvor disciplinerede spillerne er til at melde fra, hvis kroppen ikke er klar, selvom hovedet gerne vil spille.

Mesterskabskampen balancerer på et knivsæg, og begge titelaspiranter har fået kærkommen forstærkning fra lazarettet til slutspurten om titlen.

LaLiga-spillerne kommer til at svede i genstarten, siger Mads Junker.
LaLiga-spillerne kommer til at svede i genstarten, siger Mads Junker. Foto: Handout / Ritzau Scanpix

Eden Hazard og Marco Asensio skulle være fuldt restitueret efter deres skader, og det giver Zidane færre grå hår på den skaldede isse, når en ufarlig offensiv skal kickstarte Reals jagt på Barcelona. Konkret betyder de to spilleres tilbagekomst, at franskmanden kan rulle sit fortrukne 4-3-3-system ud, hvor især Hazard skal løfte en tung opgave i forhold til at understøtte Benzema.

Hos Barcelona tæller Suarez’ tilbagevenden næsten for to spillere, da hans fravær har udstillet et stort hul i mestrenes angrebslinje. Hans samspil med Messi er et kardinalpunkt for catalanerne, og selvom vi skal tilbage til 4. januar for at finde Suarez’ sidste LaLiga-kamp, så er han stadig placeret på tredjepladsen på både assist- og topscorerlisten. Man kunne så tænke, at det vil være starten på enden for eventyret i Barcelona for Braithwaite, men det er jeg stensikker på, ikke er tilfældet.

I de 130 minutter Martin fra Esbjerg har spillet for Barcelona, har han allerede overbevist de vigtigste mennesker om hans berettigelse i truppen - nemlig træner Setien og anfører Messi. Som udgangspunkt vil vi se MSG (Messi-Suarez-Griezmann) forenet i front, men Braithwaite kommer til at få sine chancer såvel fra bænken som fra start. Det komprimerede kampprogram er til hans fordel, særligt med de bulletiner, der kommer fra det spanske om den næsten chokerende, gode form, han er vendt retur til Camp Nou i.

Filmen er en anden, end vi troede, vi skulle se, men indholdet og underholdningen kommer så rigeligt til at opveje den oprindelige påsætning

Mads Junker

For med så tæt et program, er det ikke kun truppernes bedste 11 spillere, der kommer til at afgøre, hvorvidt det bliver Lionel Messi eller Sergio Ramos, der får lov at løfte LaLiga-trofæet.

Det er hele truppen, der skal trækkes på, og bredden bliver mere end nogensinde afgørende

Jeg glæder mig!

Egentlig skulle EM jo sparkes i gang dagen efter, at genstarten på LaLiga nu finder sted. En slutrunde og en sommer, som skulle være malet i rød-hvide farver, bliver i stedet erstattet af topfodbold fra Sydeuropa.

Og er det så så slemt et bytte? Egentlig ikke. Vi skal nok få den danske fodboldfest næste sommer, men slutrundefølelsen bliver vi ikke snydt for. Som nævnt kommer vi dagligt til at kunne tænde for skærmen og se, hvordan de bedste aktører i Europa præsterer i heden. Og det bliver på tidspunkter, hvor vi fodboldelskere er mere end klar til at absorbere hele molevitten. Udover flere måneders fodboldtørke, betyder de sene kamptidspunkter også, at man har tid til familien, strandtur, grillen og andre gøremål, inden man kan slutte dagen af med et velfortjent hvil på sofaen, mens Messi, Ramos, Wass og de andre stjerner står for underholdningen.

Filmen er en anden, end vi troede, vi skulle se, men indholdet og underholdningen kommer så rigeligt til at opveje den oprindelige påsætning.

Scenen er sat, nu mangler vi blot en ekstra god flaske Rioja til at akkompagnere os, når LaLiga-bolden ruller om tre dage.

PÅ TV 2 SPORT X KAN DU TORSDAG FRA KLOKKEN 21.00 SE GENSTARTEN AF LALIGA