Fodbold

Haaland kunne have valgt engelsk landshold - men landstræner opgav på forhånd

Brandvarme Erling Braut Haaland er født i England, men angriberen føler sig mere norsk end britisk og har derfor valgt at spille for Norge.

Han er en af de absolut mest målfarlige angribere i Europa, og de fleste store klubber drømmer om at hente ham i Dortmund.

Og faktisk undersøgte det engelske landshold også i en kort periode muligheden for at erhverve sig Erling Braut Haalands kvaliteter.

Spillere som ham har en ret klar holdning til, hvor de vil spille

Gareth Southgate, Engelsk landstræner

Nordmanden er nemlig født i England. Faren Alf-Inge Haaland var netop skiftet fra Leeds til Manchester City i sommeren 2000, da Erling Braut Haaland blev født på hospitalet i Leeds.

Dermed er han spilleberettiget for både England og Norge.

For langt inde i det Norske system

I september 2015 debuterede han for det Norske U15-landshold, og få måneder senere spillede han sine første førsteholdskampe, da han debuterede for Bryne FK i den næstbedste norske række.

Så da han i sæsonen 2017/18 begyndte at bombe mål ind for Molde FK i toppen af den bedste norske række, havde han allerede et væld af kampe for diverse norske ungdomslandshold.

Det låste ham godt nok ikke som sådan til det norske landshold, men den engelske landstræner, Gareth Southgate, så aldrig muligheden for at lokke Erling Braut Haaland væk fra Norge.

- Han var aldrig rigtigt på min radar, for da han begyndte at spille førsteholdsfodbold, var han allerede mere eller mindre en del af det norske ungdomslandshold, siger Gareth Southgate til Independent.

Føler sig norsk

Den engelske landstræner er egentlig normalt meget opmærksom på spillere, der har mulighed for at spille for flere lande.

I tilfældet med Erling Braut Haaland mener Gareth Southgate dog ikke, det havde hjulpet, hvis han havde været tidligere ude.

- Vi prøver altid at overvåge den slags spillere, men i det her tilfælde tror jeg, han havde bundet sig til Norge ret tidligt. Spillere som ham har en ret klar holdning til, hvor de vil spille, siger Gareth Southgate.

- Han føler, han tilhører det land, han spiller for nu, og det skal man respektere.

Erling Braut Haaland var også klar i mælet, da han i september 2019 debuterede for Norge.

- Jeg er meget norsk. Jeg har en smule britisk i mig, men jeg er norsk, sagde han dengang ifølge TV 2 Norge.

Mens Erling Braut Haaland i denne sæson har scoret 42 mål i 37 kampe på tværs af alle turneringer, så mangler han stadig at score sit første mål for Norge, som han har spillet to A-landskampe for.