Coronavirus

Vilde scener ryster Italien: - Det gør ondt at se

WHO's vicedirektør, Ranieri Guerra, sammenligner scenerne fra Napoli med en Champions League-kamp, der er kaldt for en "biologisk bombe".

Tusindvis af napolitanere var onsdag aften at finde på gaden for at fejre sejren i Coppa Italia-finalen over ærkerivalerne fra Juventus.

For at undgå yderligere smitte af coronavirus var tilskuerne forment adgang til finalen på Stadio Olympico i Rom, og da det også er forbudt at samles i store forsamlinger på offentlige steder, var Napoli-tilhængerne begrænset til kun at kunne fejre titlen i mindre grupper.

Det gør ondt at se de billeder

Ranieri Guerra

Hvis de altså overholdt reglerne.

Men da Arkadiusz Milik sikrede "Azzuri" sejren i straffesparkskonkurrencen, kunne traditionsklubbens mange fans ikke længere styre sig. Billeder viser, at flere tusinde fodboldfans samlede sig i byens centrum for at fejre klubbens første titel siden 2014.

Og det bekymrer vicedirektøren i WHO (World Health Organisation), Ranieri Guerra.

- Vi har ikke råd til sådan noget i øjeblikket. Heldigvis skete det i Napoli, hvor guvernøren og borgmesteren har lagt strenge restriktioner, og hvor udbruddet af virussen er lavere end i andre områder, siger Guerra til Rai 3 ifølge Corriere dello Sport.

"Det gør ondt at se de billeder"

Italien er et af de lande, der har været hårdest ramt af coronavirus, hvor flere end 34.000 personer smittet med covid-19 har mistet livet. Det er særligt i de nordlige regioner i Italien, hvor virussen har hærget de seneste måneder.

Tilbage i februar spillede Bergamo-klubben Atalanta en Champions League-kamp mod Valencia. Kampen er sidenhen blevet kaldt for en "biologisk bombe", da man efterfølgende har formodet, at der var en omfattende smitte blandt de flere end 20.000 tilskuere, der var på plads på Stadio Atleti Azzurri d'Italia.

Når Ranieri Guerra tænker tilbage på den kamp, kan han godt blive bekymret for onsdagens scener i Napoli.

- Det gør ondt at se de billeder, når vi tænker på det udbrud, vi så i Atalantas kamp i begyndelsen af epidemien i Lombardiet. Jeg ønsker ikke, at det skal ske igen, siger vicedirektøren, der ikke vil afvise, at landet kan blive ramt af endnu en omgang coronavirus.

- I øjeblikket er signalerne, at virussen stadig er i cirkulation, og vi kan derfor ikke sige, at vi har undgået en anden bølge, siger Ranieri Guerra.

Tophistorie i Italien

Billederne af de mange glade napolitanere har i løbet af torsdagen floreret på samtlige store medier i Italien, hvor det flere steder har været tophistorien, siger TV 2's korrespondent i Italien Eva Ravnbøl.

- Det har været en stor historie i Italien. Flere eksperter har udtalt sig hos aviserne og i tv om, at det virkelig var et chokerende syn. De har været ekstra skrappe i netop deres region, hvor de har haft den mest strikse regionsformand.

- Campania-regionen har hele tiden haft et enormt lavt smittetryk. De har holdt smitten nede på grund af de strikse restriktioner, og derfor er det ekstra chokerende, siger Eva Ravnbøl.

I slutningen af marts valgte regionsformanden i Campania, Vincenzo San Luca, at hæve stemmen, da han hørte rygter om, at folk i regionen planlagde at holde studenterfester. Her sagde han blandt andet, at hvis det skete, ville han "sende politiet med flammekastere" for at få festerne stoppet.

Nu har den tre måneder gamle kommentar forfulgt ham. Formanden for LEGA-partiet, Matteo Salvini, der selv har været udsat for kritik efter en demonstration i Rom tidligere på måneden, har torsdag været ude og efterlyse handlinger fra Campanias regionsformand.

- Jeg undrer mig over, hvor San Luca blev af med sine flammekastere. De har været efter mig, fordi jeg ikke har holdt afstand og båret maske, og her var der også tusindvis af mennesker. Jeg er glad på Napolis vegne, men nu kan de ikke dømme Salvini, siger den italienske indenrigsminister ifølge avisen La Repubblica.

I Campania-regionen har man registreret 4.600 tilfælde af coronavirus siden udbruddets start. Det er markant færre end de flere end 90.000 smittetilfælde i Lombardiet, der med afstand er den hårdest ramte region i Italian.