Operation X

20-årig mand fra Midtsjælland spillede for 104.124 kroner på Roskilde-kamp

Da FC Roskilde mødte Silkeborg sidste år, spillede en 20-årig mand med østeuropæiske rødder over 100.000 på kampen.

På et værelse i en boligblok i en by på Midtsjælland bor en 20-årig østeuropæisk mand med sine forældre. Siden han kom til Danmark for cirka to år siden, har han studeret, arbejdet i et supermarked og i en vikartjeneste.

Alligevel har han på trods af sine beskedne vilkår spillet for 104.124 kroner på kampen mellem FC Roskilde og Silkeborg i april sidste år. En kamp, Silkeborg vandt 2-1, og hvor alle tre mål faldt i kampens overtid.

Det fremgår af mandens afhøringsrapport fra politiet, som Operation X og TV 2 SPORT har fået indsigt i.

Da Operation X opsøger adressen, hvor den østeuropæiske mand bor, møder vi tilfældigvis hans mor i elevatoren. Hun fortæller, at han er på arbejde.

Vi afleverer et brev til moren og beder hende give det til sin søn. To uger senere har han stadig ikke svaret, og vi ringer derfor til hans mor. Efter et kvarters samtale med hende kommer sønnen i røret.

- Jeg har ikke noget med matchfixing at gøre. Jeg spiller på alt muligt forskellig sport. Først analyserer jeg kampen, og så placerer jeg pengene.

- Jeg har allerede fortalt alt dette til politiet. De bankede på min dør, og jeg talte med dem i tre timer på stationen og svarede på alle deres dumme spørgsmål, siger den østeuropæiske mand.

Politiet afhørte ham på grund af mistanke om matchfixing i FC Roskilde.

En anden kamp har også været i søgelyset

Sagen eksploderede sidste år, da FC Roskildes træner Christian Lønstrup stod frem og fortalte, at han havde fået et tip om, at flere spillere var involveret i matchfixing. Samtidig viste det sig, at der var blevet udbetalt, hvad der svarer til 300.000 kroner på kampen mellem FC Roskilde og Næstved gennem spilfirmaet Tipico i forskellige, sydtyske kiosker.

Det usædvanlige høje beløb på en 1. divisionskamp og det faktum, at der i alle fem kiosker blev spillet på de præcis samme to væddemål, gjorde det mistænkeligt og fik Tipico til at stoppe udbetalingerne, indtil sagen var færdigefterforsket.

Indtil nu har FC Roskildes opgør mod Næstved været den eneste, der konkret har været fremme i medierne. Men politiets afhøringsrapporter viser altså nu, at der på minimum endnu en Roskilde-kamp er blevet spillet et højt beløb. Kampen mellem FC Roskilde og Silkeborg blev spillet en måned før FC Roskilde-Næstved.

Østeuropæeren brugte sin spilkonto på bettingsitet 888 til at spille på kampen. Han forklarede til politiet, at det var ham selv, der havde spillet fra kontoen, og at ingen andre havde haft adgang til den. Fire dage efter kampen overførte han 200.000 kroner til sin egen konto og videresendte 179.000 kroner til sin mor.

Du er studerende, du bor hjemme ved din mor og far. Hvordan har du fået så mange penge, så du har kunnet spille 104.124 kroner på en 1. divisionskamp i fodbold?

- Der er ikke nogen historie i det. Jeg har ikke noget at skjule. Jeg startede min spilkonto op med cirka 1000 kroner. Det var mine egne penge. Efter tre måneder havde jeg vundet over en million på alle mulige spil.

Det lyder helt vildt

Chris Kronow Rasmussen, spilekspert

- Det var tilfældigt, at jeg lige valgte at spille på en af FC Roskildes kampe. Men det var rent held. Lige meget hvor god du er til at spille, så handler det om held i sidste ende, forklarer østeuropæeren, og fortæller, at han efterfølgende har tabt alle pengene igen, og i dag har lukket alle sine spilkonti, da han ikke kunne styre det.

Hvorfor spillede du så stort et beløb på en 1. divisionskamp?

- Jeg spiller på alt muligt. Det er lige meget, om det er en Liverpool-kamp eller en 1. divisionskamp i Danmark. Jeg går ind og analyserer holdets kampe, spillerne, hvor mange mål de har scoret i de foregående kampe og så videre.

- Og ja, det var et risky væddemål, men i sidste ende gik det jo godt i lige præcis den kamp, siger østeuropæeren, der mener, at han vandt omkring det dobbelte på væddemålet eller lidt mere. Manden fortæller til Operation X, at han satte pengene på, at FC Roskilde skulle tabe.

Under afhøringen hos politiet tilkendegav manden, at han ikke kunne huske, om han havde spillet de mere end 100.000 kroner på kampen mellem FC Roskilde og Silkeborg.

Østeuropæeren lover os at sende et screenshot af sin spilkonto, så man kan se bevægelserne på kontoen, men vi hører ikke mere fra ham, selvom vi rykker for dokumentationen flere gange.

FC Roskilde under en træning sidste år.

Spil for 10.000 udløser alarm

Chris Kronow Rasmussen er en af Danmarks førende eksperter inden for matchfixing og har blandt andet været ansvarlig for de nationale spilselskabers overvågning af gamblingaktiviteter, ligesom han underviser i sports integrity på New Haven University.

Da Operation X og TV 2 SPORT forelægger ham de nye oplysninger i sagen er han overrasket over, hvordan den 20-årige har båret sig ad.

- Det lyder helt vildt, at han har kunnet gå fra at sætte 1000 kroner ind på sin spilkonto, og tre måneder senere har han vundet omkring en million. Alt kan selvfølgelig lade sig gøre, men her er vi nok under en procents sandsynlighed.

- Og så undrer det mig meget, at bookmakeren 888 har givet ham lov til at spille så meget på en kamp. Til sammenligning går der en alarm hos de fleste andre danske licensbookmakere, hvis en person spiller for mere end 10.000 kroner, siger Chris Kronow Rasmussen, der stadig er overbevist om, at der er mere i matchfixing-sagen, end politiet har kunnet finde ud af.

Bookmakeren 888 har ikke nogen kommentarer til den konkrete sag, men siger, at de har hjulpet politiet i efterforskningen.

De mistænkte i sagen blev alle spurgt, om ”de kendte nogen” fra det pågældende østeuropæiske land. Det svarede de alle nej til. Tilsvarende svarede den østeuropæiske mand, at han ikke kender nogen Roskilde-spillere under sin afhøring i januar. Få måneder senere stoppede Midt- og Vestsjællands Politi efterforskningen på grund af manglende beviser i sagen.

Midt- og Vestsjællands Politi har ikke nogen kommentarer i den konkrete sag.

Operation X og TV 2 SPORT undersøger i øjeblikket matchfixing i dansk sport. Hvis du har informationer eller tip, så skriv til x@tv2.dk eller direkte til journalist Signe Walgren Daugbjerg på sigd@tv2.dk.