Serie A er tilbage – læs den store optakt her

TV 2 SPORTs eksperter har kigget nærmere på de 20 hold i Serie A og giver dig en grundig indføring før genstarten af Italiens bedste række.

Se Serie A på TV 2 SPORT, TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY

Lørdag aften er Serie A tilbage.

Den bedste italienske række vender tilbage med fire udsatte kampe fra før nedlukningen af det italienske samfund, og på TV 2 SPORTX åbner vi med Torino-Parma og derefter sæsonens helt store positive overraskelse Hellas Verona mod Cagliari.

Men det er ingen hemmelighed, at det er topstriden, alles øjne er rettet imod - for skal det lykkes for Lazio eller Inter og Christian Eriksen at bryde den evindelige stime af Juventus-mesterskaber?

Otte i streg er det blevet til for den altdominerende Torino-klub, og nu håber de i Rom og Milano, at de kan finde den klichéramte kæp og stikke i hjulet på Ronaldo og kompagni.

For at ruste dig bedst muligt til de kommende ugers afslutning af Serie A har vores fodboldeksperter på TV 2 SPORT kigget på alle de 20 mandskaber i rækken og kommer med en statusopdatering og giver dig de vigtigste spillere at holde øje med - uanset om du er til Sampdoria, SPAL eller Sassuolo.

Benvenuti Serie A! Endelig tilbage - det er Fantastico!

SERIE A

Optakt til genstart

AC Milan

AC Milan

Placering: Nummer 7 i Serie A med tre point op til Napoli på sjettepladssen, der giver adgang til Europa League. Bagude er både Verona, Parma og Bologna bare indenfor to points rækkevidde.

Nøglestatistik: Bare 28 mål i 26 kampe siger alt om en offensiv, der ikke leverer - heller ikke efter italienske standarder. Kun Udinese, SPAL og Brescia har scoret færre mål i denne sæson.

TV 2 SPORTs MORTEN BISGAARD om AC Milan

Status: AC Milan er en af de tre store klubber i Italien, så når “rosso-neri” ligger nummer syv i Serie A, så kan Simon Kjær og kompagni ikke sove roligt om natten. Holdet har fået flere points ude end hjemme på San Siro, og det skal ændres, hvis forventningerne skal indfries. En sæson, hvor Financial Fair Play samtidig forhindrede et europæisk eventyr, og hvor der har også har været uro på direktionsgangen. I oktober afløste Stefan Pioli samtidig den fyrede Marco Giampaolo, og alle disse negative faktorer gør det nærmest umuligt for holdet at præstere stabilt. På trods af mange dygtige spillere.

Hold øje med: Den 38-årige superstjerne Zlatan Ibrahimovic blev købt ind som en leder til omklædningsrummet, men svenskerens kvaliteter på banen som opspilsstation og målscorer er selvsagt lige så fundamentale for holdets fremtidige succes.

Succeskriteriet: Man burde sige Champions League, men de 12 points op til Atalanta gør, at holdet skal være tilfredse med en top 6-placering og en Europa League-plads.

Foto: Marco Bertorello / Ritzau Scanpix

Atalanta

Atalanta

Placering: Holder fjerdepladsen og dermed en billet til Champions League med 48 point. Har seks point op til Inter, mens Roma er bare tre point efter på femtepladsen.

Nøglestatistik: 70 mål i 25 kampe. Ingen tvivl om, at offensiven i den grad leverer i Bergamo-klubben. Det er ti scoringer mere end Lazio, der er næstmest scorende, og tyve flere end Juventus.

TV 2 SPORTs MORTEN BISGAARD om Atalanta

Status: Atalanta burde føre Serie A med fire points til Lazio og otte points ned til Juventus. Det siger statistikken for “Expected Points” som baseres på, hvad holdet skaber af scoringsmuligheder og tilsvarende giver til modstanderne. Mandskabet fra Bergamo har måske Europas mest offensivt anlagte spillestil og er da også ikke bare Serie A’s mest scorende hold med 70 mål - men også top 3 i Europa. Men effektive har de blå-sort-stribede ikke været, så Gasperinis højt pressende mandskab er 15 points bag Juventus.

Hold øje med: Topscoreren med 15 mål er Josip Ilicic, og han er en stjernespiller. Den venstrebenede angriber kan på sine bedste dage levere detaljer og afslutninger som få andre.

Succeskriteriet: Atalanta skal i Champions League igen. Men konkurrencen er selvølgelig hård.

Foto: Sergei Supinsky / Ritzau Scanpix

Bologna

Bologna

Placering: Har 34 point, der rækker til en tiendeplads, der bare er fem point fra Napoli på sjettepladsen, og dermed - i hvert fald på papiret - med i opløbet om europæsik fodbold. Men kigges der nedad i tabellen, er der bare ni point til nedrykningspladserne.

Nøglestatistik: Fem sejre på udebane er det, der for alvor er forskellen på Bologna og de hold, der er placeret under dem i tabellen. 17 point på fremmed græs er den bedste udebane-høst udenfor top 7 i Serie A.

TV 2 SPORTs KASPER LORENTZEN om Bologna

Status: Bologna har siden oprykningen til Serie A i 2015 været et hold som har været placeret lige over nedrykningsstregen, men som sidste år sluttede på en flot 10. plads, og som igen i år netop lige nu indfinder sig på samme placering. Rossoblu får etableret sig bedre og bedre i Serie A som et hold der ligger solidt i midten. Med et svært slutprogram for Bologna, der i seks ud af 12 opgør møder hold fra den bedre halvdel af tabellen gælder det om for klubben at sikre sig overlevelse så tidligt som mulig, men med en tanke på fremtiden, hvis klubben hele tiden skal udvikle sig og blive et bedre hold i Serie A. Med ni point ned til nedrykningsstregen, skal der være ambitioner om en god slutplacering og ikke kun ren overlevelse.

Hold øje med: Han er måske ikke deres største stjerne og bliver det nok heller ikke i de resterende 12 runder, men det er altid værd at holde øje med vores danskere ude i det store Europa. Andreas Skov Olsens første sæson har været lærerig for danskeren, som kun har lavet et enkelt mål, men som først tilbage i december ikke kunne kalde sig selv for teenager længere. Det skal blive spændende at følge, om den unge dansker kan tilspille sig flere startspladser og dermed blive en endnu vigtigere brik i serbiske Mihajlovic´ trup.

Succeskriteriet: Selvom der kun er fem point op til Napoli og de europæiske pladser, er det en for stor mundfuld for de rød-blå fra Bologna at drømme om Europa. Men succes for klubben må være at beholde sin 10. plads med ambition om at rykke et par yderligere pladser op, selvom det er et udfordrerne slutprogram, de løber ind i.

 

Foto: Vincenzo Pinto / Scanpix Denmark

Brescia

Brescia

Placering: Sidst i Serie A med 16 point - og dermed er der ni point op over stregen.

Nøglestatistik: En enkelt hjemmesejr og sølle seks point er det blevet til hjemme på Stadio Mario Rigamonti. Så er det svært at kravle op i tabellen.

TV 2 SPORTs MADS JUNKER om Brescia

Status: Blot 4 sejre er det blevet til for Serie A’s bundprop, men alligevel har der været rigeligt med støj omkring klubben gennem hele sæsonen. Opmærksomheden er selvfølgelig en del af pakken, når man vælger at ansætte Balotelli, hvad enten det så bliver en succes eller ej. Og en succes har det ingenlunde været, for den italienske enfant terrible, hvilket klubbens ejer, vanvittige Massimo Cellino, heller ikke har undladt at fortælle pressen. Generelt har Cellino brugt coronapausen på at bringe sig selv i fokus igen, igen. Ved gentagne gange at postulere at Brescia ikke ville deltage i den resterende del af sæsonen.

Hold øje med: På den positive side af truende nedrykning, skør klubejer og afdanket stjernspillere, har Sandro Tonali brugt sæsonen på at bygge endnu et lag ovenpå sit uomtvistelige talent. Han bliver set som den næste store Regista i italiensk fodbold, altså spilleren, der orkestrer spillet. Ikke siden Pirlo har Italien haft sådan en lovende spilopbygger, og medmindre Verdenen igen bliver ramt af en total lockdown, så skifter Tonali bunden af Serie A ud med toppen af en af de europæiske ligaer.

Succeskriteriet: Kan man grave sig op af det hul, man nu befinder sig i, vil det kandidere til et af de største Great Escapes i italiensk fodboldhistorie

Foto: Daniele Mascolo / Ritzau Scanpix

Cagliari

Cagliari

Placering: De 32 point rækker til en plads som nummer 12 - samme pointtal som Sassuolo på 11. pladsen, hvilket er syv point fra de tunge pladser under nedrykningsstregen.

Nøglestatistik: Er gode til at finde vej til netmaskerne hjemme på øen i Middelhavet. 25 mål i 13 hjemmekampe - det er der kun fem hold, der gør bedre. Og Cagliari er bedre til at sende bolden i nettet på hjemmebane end eksempelvis Inter (23), Milan (13) og Napoli (17).

TV 2 SPORTs MORTEN BISGAARD om Cagliari

Status: Cagliaris 32 points giver holdet en 12. plads, hvilket betyder, at der er 7 point til og 5 hold imellem Cagliari og nedrykningspladserne. Efter en fænomenal start på sæsonen med 28 point i de første 14 kampe, så har Rosso-blu ikke vundet siden 2 december 2019 i Serie A. De tre seneste kampe - før coronapausen - har holdet endda tabt. Hvis "sardinerne" vil være helt sikre på at overleve, skal statistikken på sølle tre clean sheets på 25 kampe forbedres, og det skal den nye træner Walter Zenga - som afløste den fyrede Rolando Maran efter 3-4 nederlaget til Roma 1. marts - ændre.

Hold øje med: Cagliari har en enmandshær, og den hær hedder Joao Pedro. Med hans 16 mål i 25 kampe er han Cagliaris klart mest scorende spiller, og dette er da også brasilianerens bedste sæson nogensinde. Der har da ellers været tvivl om den 28-årige angriber nogensinde skulle komme over 10 mål på en sæson i serie A - især efter hans 6 måneder lange dopingkarantæne tilbage i 2018. Joao Pedro er en angriber, som helst tager 10’er-rollen bag en angriber.

Succeskriteriet: Ny sæson i Serie A.

Foto: Alberto Pizzoli / Scanpix Denmark

Fiorentina

Fiorentina

Placering: Er nummer 13 med 30 point. Det betyder, at nedrykningsstregen ligger fem point væk fra florentinerne. I et tæt midterfelt er der også kun seks point op til Milan på syvendepladsen.

Nøglestatistik: Er indtil videre bedre på udebane end på hjemmebane. 14 point hjemme på Stadio Artemio Franchi er på ingen måde prangende - og på fremmed græs er det blevet til 16 point.

TV 2 SPORTSs ANDREAS LAUDRUP om Fiorentina

Status: Fiorentina ligger på en aktuel 13. plads med 5 point ned til stregen. Det har ikke været nogen god sæson for Fiorentina, og spillet har ikke været prangende. De mange nye spillere har medvirket til, at holdet ikke har fungeret som et kollektiv, og det har man kunne se på banen. De har i særdelshed været ramt af fraværet af den skadede Ribery.

Hold øje med: Den store overraskelse har været Gaetano Castrovilli, men spilleren, man skal holde øje med, er unge Frederico Chiesa. Den offensive spiller har præsteret rigtig godt og bidraget med 6 mål og 5 oplæg.

Succeskriteriet: Vil være at komme hurtigst muligt væk fra nedrykningsstregen og sikre endnu en sæson i Serie A.

Foto: Andreas Solaro / Scanpix Denmark

Genoa

Genoa

Placering: En my over stregen med 25 point. Det samme som Lecce lige under stregen. Opad i tabellen er Fiorentina på 13. pladsen fem point væk.

Nøglestatistik: 14 mål, det er alt hvad det er blevet til på hjemmebane. Så er det svært at hive de nødvendige sejre hjem på eget græs.

TV 2 SPORTs ANDREAS LAUDRUP om Genoa

Status: Genoa har i det meste af sæsonen ligget til nedrykning, og holdet har ikke præsteret godt. Der ligger et stort arbejde forud for David Nicola, som er deres 3 træner i denne sæson. De ligger på en aktuel 17. plads, men ligger á point med Lecce på 18. pladsen. Det kan meget vel gå hen og blive en tro kopi af sidste sæson, hvor Genoa netop redder sig endnu en sæson på grund af et bedre indbyrdes resultat overfor Empoli. Genoa har afgørende kampe mod de andre bundhold, og de spillede tidligere på sæsonen 2-2 mod Lecce, som de møder i 34 runde, og Samdoria, som de slog 1-0 og møder i 35 spillerunde. Det indbyrdes resultat kan blive meget afgørende!

Hold øje med: Som anfører for holdet, er det Domenico Criscito, der skal gå forrest og vise vejen. Og det har ikke kun været som anfører, han er gået forrest. Med 7 mål har han også vist, at han går forrest på målscoringer. Selvom alle 7 mål er scoret på straffe, så skal de stadig sparkes ind.

Succeskriteriet: Overlevelse.

Foto: Daniele Mascolo / Ritzau Scanpix

Inter

Inter

Placering: Ni point efter førerholdet Juventus. Men med en kamp i baghånden, kan det vise sig at Inter når op på 57 point, og dermed to sejre fra den dominerende klub i Støvlelandet. Bagfra har Atalanta lige nu seks point op, og Bergamo-mandskabet har også en kamp i hånden, ligesom Inter.

Nøglestatistik: Ni sejre på udebane er faktisk to flere end hjemme på Giuseppe Meazza. Og de 29 point høstet på fremmede stadions er også det bedste i Serie A.

TV 2 SPORTs MADS JUNKER om Inter

Status: Nederlaget til Juventus i runden inden coronapausen spillede Inter langt bagud i mesterskabskampen, og der skal leveres en næsten perfekt serie af sejre, hvis Milano-mandskabet skal true Juve og Lazio. Ydermere måtte Eriksen og co. se deres drøm om en pokalfinale fordufte, da en velspillende Ospina i Napoli-målet sikrede syditalienerne avancement lørdag aften. 

Hold øje med: Den store og stærke angriber, Romelu Lukaku, er Inters topscorer, og vigtigste mand i en velsmurt offensiv. Hans samspil med Lautaro Martinez har været en af nøglerne til Inters relative succes i denne sæson, men det er stadig Belgiens ubestridte 9’er, der sparker boldene i mål, og tager de fysiske slagsmål, så Martinez kan bevæge sig frit omkring. De har ikke en lignende spiller i truppen, så meget af Inter’s resterende sæson hænger på, om Lukaku kan fortsætte med at præstere på et højt niveau.

Succeskriteriet: Vinder Inter deres udsatte kamp, er man 'blot' seks point efter Juventus. Man skal dog også forbi Lazio, hvis Scudettoen skal tilbage til Milano - og det ser unægteligt svært ud for Conte’s mandskab. På den anden side er man sikret en top 4 placering, så næste års Champions League deltagelse kommer ikke i fare. Reelt er Europa League-kampagnen bedste bud på sølvtøj i denne sæson, men den starter/slutter så først i august. Kommer Inter ikke flyvende ud af starthullerne, kan det ende med at blive nogle betydningsløse sidste måneder af sæsonen, som så kan bruges på at spille holdet mere sammen, og forhåbentligt få Eriksen ind som en fast mand i startopstillingen. Hans præstation i Coppa-semifinalen lover i hvert fald godt.

Foto: Pool / Ritzau Scanpix

Juventus

Juventus

Placering: Tophold med 63 point - men kun et mere end Lazio, der banker på døren til den forsvarende mester.

Nøglestatistik: Har endnu ikke tabt i denne sæson hjemme på Juventus Stadium - og de 12 hjemmesejre gør Torino-klubben til Serie A's bedste hjemmehold - og lige nu er det forskellen på Juventus og Lazio i toppen af tabellen.

TV 2 SPORTs KASPER LORENTZEN om Juventus

Status: Juventus er igang med at spille sig til sit 9. mesterskab i træk. De har haft et kapløb med Inter langt ind i sæsonen, men da de endelig vrister sig fri fra Christian Eriksens nye klub, lister Lazio sig ind og overtager Inters plads. Sæsonen er væsentligt mere udfordrende for Juventus end den tidligere sæson, som de vandt med hele 11 point ned til Napoli. Derfor er det godt for de sort-hvid-stribede, at deres helt store stjerne Ronaldo viste storform og lavede et hav af mål i slutningen af 2019 og frem til pausen, der lige nu gør ham til nummer to på topscorerlisten med 21 mål i alt. Samme antal, som han sluttede på i sidste sæson.

Hold øje med: Han kom til Juventus som det helt store unge talent med lederegenskaber hos Ajax Amsterdam, som var han allerede ved sine sidste år i karrieren. Men med sine kun 19 år ved skiftet til Juventus, har det været en blandet pose bolsjer for Matthijs de Ligt i den første sæson hos den gamle dame. Derfor kan pausen på tre måneder og et stort pusterum have givet den unge hollænder masser af tid til at tænke sine første 11 måneder som Juventus spiller igennem, og dermed være klar til at indtage Serie A med stor stil som han gjorde i Æresdivisionen. Der bliver også arbejdet flittigt på træningsbanen med de taktiske færdigheder i det defensive under træner Sarri. Så de Ligt er værd at holde øje med.

Succeskriteret: Mesterskab, mesterskab, mesterskab. Når nu Coppa Italia glippede som kirsebærret på toppen af flødeskummet.

Foto: Isabella Bonotto / Scanpix Denmark

Lazio

Lazio

Placering: Nummer to i Serie A med 62 point, bare et enkelt efter Juventus - samtidig med at der er otte ned til Inter.

Nøglestatistik: 39 mål på Stadio Olimpico i 14 hjemmekampe. Det er et snit temmelig tæt på tre mål. Det er en uhyggelig hjemmebanestatistik at dæmme op for for modstanderne.

TV 2 SPORTs ANDREAS LAUDRUP om Lazio

Status: Lazio har haft en fantastisk sæson. De har været gode til at vinde kampene i slutminutterne, og det vidner om en fantastisk stærk mentalitet. Lazio var måske det stærkeste hold rent formmæssigt inden coronapausen, og det vil blive interessant at se, om de kan følge op. Lazio har vundet to Scudetto’er, og hele byen drømmer om det tredje mesterskab, selvom det bliver svært at vælte Juventus af tronen.

Hold øje med:Topscoreren i Serie A er Ciro Immobile, og han har ligesom holdet, haft en fantastisk sæson med sine 27 mål og 7 oplæg i ligaen. Han har været en yderst vigtig spiller!

Succeskriteriet: Kan deles op i to: Først og fremmest skal de sikre deltagelse i Champions League, men med 17 point ned til Roma på 5. pladsen, så må det siges allerede at være opfyldt. Drømmemålet er uden tvivl mesterskabet, og når man har præsteret så flot som Lazio har gjort, så vil, og skal, klubben gå efter mesterskabet.

Foto: Filippo Monteforte / Ritzau Scanpix

Lecce

Lecce

Placering: Placeret lige under stregen med 25 point - samme pointtal som Genoa, der holder til lige over stregen. Har syv point ned til SPAL.

Nøglestatistik: Gør det overraskende fint på udebane med 14 point. Det er mere, end nogle af de direkte modstandere i kampen om nedrykning kan præstere.

TV 2 SPORTs MORTEN BISGAARD om Lecce

Status: Lecce ligger nummer 18, men med samme antal point som nummer 17 (Genoa). De ting, som nok har gjort, at de ligger der, hvor de gør, er defensiven. Lecce har et af de dårligste forsvar i ligaen - de er nemlig et af de hold, der tillader flest skud imod mål, og Salentini har sluppet flest ind i hele ligaen (54). Det er lidt sjovt i forhold til, at de faktisk gerne vil have, at modstanderne har bolden, og så prøve at spille mere direkte og hurtigt med mange indlæg. Det har de også fået nogenlunde succes med, for de har scoret 34 mål i sæsonen, hvilket er bedre end 10 andre hold i ligaen. Noget andet, de skal ændre, er, at de skal tage flere point på hjemmebane, hvor Giallorossi blot har vundet 2 ud af 13 kampe, hvilket ikke er godt nok.

Hold øje med: Den 31-årige Offensive midtbanespiller Marco Mancosu har gang i sin bedste sæson i karrieren - ihvertfald målmæssigt - med 8 mål i 21 kampe (4 på straffe). Lecce’s topscorer er en klog spiller med et fænomenalt spark.

 

Succeskriteriet: Det er kun overlevelse, der tæller for Lecce, og det mål opnås ved, at de får meget mere gang i hjemmebanen Ettore Giardiniero.

Foto: Tiziana Fabi / Ritzau Scanpix

Napoli

Napoli

Placering: Nummer seks i Serie A med 39 point. Dermed har napolitanerne hele ni point op til Champions League-pladserne. Bagfra presser Milan på - bare tre point efter. Med sjettepladsen har Napoli en Europa League-billet i hånden.

Nøglestatistik: Defensiven gør ondt på Napoli. Med 36 mål imod, så er det kun Bologna i top 10 (40), der lukker flere mål ind.

TV 2 SPORTs MARTIN MIKKELSEN om Napoli

Status: Interne skænderier gennem pressen, påbudte træningslejre midt i sæsonen og en placering i den nederste halvdel i Serie A opsummerer meget godt Napolis første halvdel af 19/20. Carlo Ancelottis Napoli kørte af sporet, men efter en svær start har afløseren Gattuso fået Napoli tilbage på rette kurs med bl.a. fem sejre i de sidste seks kampe i Serie A inden coronapausen. Løbet er formentlig kørt i forhold til top 4 i Serie A, men med en ottendedelsfinale mod Barcelona i Champions League og en pokalfinale mod Juventus i sigte kan det stadig nå at blive en smuk sæson for Napoli.

Hold øje med: Fabian Ruíz. Spanieren har fortsat sin flotte udvikling og er jagtet intenst af blandt andre Barcelona, der har hans tidligere Betis-træner Quique Setién i spidsen. Fabian Ruíz kombinerer sine 190 cm med en imponerende balance og atletisme. Han har et fantastisk drev med bolden og kan sætte både én, to og tre modspillere af. Desuden har han et slangehug fra distancen med sit foretrukne venstre ben. En stjernespiller i svøb.

Succeskriteriet: Napolis sæson balancerer på et knivsæg; Coppa Italia-sejr har egentlig reddet den, men alt andet end kvalifikation til Europa vil alligevel være en form for fiasko.

Foto: Alberto Pizzoli / Ritzau Scanpix

Parma

Parma

Placering: 35 point rækker til en niendeplads. Dermed er der fire point op til Napoli på sjettepladsen og en kvalifikation til europæisk fodbold. Den anden vej er der fem point ned til Fiorentina på 13. pladsen - og 10 point til nedrykningen.

Nøglestatistik: 32 mål i 25 kampe er nok typisk italiensk, men på ingen måde imponerende. Både Bologna (38), Sassuolo (41) og Cagliari (41), der er placeret lige efter Parma, er klart bedre på det parameter.

TV 2 SPORTs ANDREAS LAUDRUP om Parma

Status: Parma har haft en god sæson. De har ligget solidt i midterfeltet og har ikke på noget tidspunkt været i nedrykningsfare. Træner Roberto D’Aversa har formået at skabe et solidt hold med en simpel spillestil, som har skabt gode resultater. På en nuværende 9. plads har de kun fire point op til Napoli på 6. pladsen, og dermed har de endda mulighed for at kæmpe med om de Europæiske pladser.

Hold øje med: Den skandinaviske duo Andreas Cornelius og Dejan Kulusevski. Corneren, som vi kender fra det danske landshold, har bidraget med 7 mål og er topscorer for Parma. Kulusevski har scoret 5 mål og 7 oplæg. Kulusevski, som efter denne sæson skal tilbage til Juventus, er en spiller vi kommer til at se meget til i fremtiden!

Succeskriteriet: Er at blive i Serie A og denne målsætning er næsten opnået. Fokus vil være på at skaffe sig en matematisk overlevelse. 

Foto: Miguel Medina / Scanpix Denmark

Roma

Roma

Placering: Nummer fem og indehaver af en Europa League-plads med 45 point. Har dermed kun tre point op til fjerdepladsen og Champions League. Har seks point ned til Napoli.

Nøglestatistik: Har sluppet 19 mål ind på eget græs hjemme på Olimpico, og det koster, når det kun er Bologna, der har sværere ved at afholde modstanderne fra at score i top 10.

TV 2 SPORTs MARTIN MIKKELSEN om Roma

Status: Sæsonen har været en skuffelse for Roma. De er det tredje mest scorende hold i Serie A, men i top ti er det kun Napoli og Bologna, der har lukket flere mål ind. Især har 2020 været skidt for Roma, da de har tabt fem ud ni kampe i Serie A, blandt andet hjemme mod både Torino og Bologna. Roma har en talentfuld trup og kan godt spille fodbold, men balancen på holdet og den defensive soliditet har været for dårlig. Ikonet, legenden og anføreren Daniele De Rossi har efterladt et stort tomrum som ankermand og balancespiller på den defensive midtbane.

Hold øje med: Edin Dzeko. Han er ikke helt så mobil som det angrebsmonster, der i 2016/17-sæsonen blev topscorer i Serie A med 29 mål, men den 34-årige bosnier holder stadig et højt niveau. Han er en afslutter i verdensklasse, og hans blik for medspillerne er sublimt. Kunsten at spille med ryggen til mål mestrer han som ingen anden. Med 12 mål og 4 assists i Serie A er han med afstand den Roma spiller, der har været direkte involveret i flest mål.

Succeskriteriet: Håbet og målet om en placering i top 4 og kvalifikation til Champions League lever, og alt andet vil være en skuffelse for Roma, der fra 2014/15- til og med 2017/18-sæsonen ikke sluttede udenfor top-3 i Serie A.

Foto: Alberto Pizzoli / Ritzau Scanpix

Sampdoria

Sampdoria

Placering: Er i den grad fedtet ind i nedrykningskampen. Med 26 point er de ét sølle point fra at være under stregen, og de holder sig også kun lige over bysbørnene fra Genoa med et enkelt point.

Nøglestatistik: 12 mål på udebane i 11 kampe. Så er det svært at vinde på fremmed græs - endsige hive en uafgjort i land. Det er kun blevet til tre sejre og en enkelt uafgjort. Og så hele syv nederlag.

TV 2 SPORTs MARTIN MIKKELSEN om Sampdoria

Status: Sæsonen har været en skuffelse for Sampdoria. Inden sæsonen sagde man farvel til succestræneren Marco Giampaolo, som tog til Milan, men afløserne Eusebio Di Francesco og senere Claudio Ranieri har ikke kunnet følge op på sidste sæsons 9. plads i Serie A. I de tre sidste kampe inden coronapausen vandt Sampdoria to, men tabte også 5-1 på hjemmebane til Fiorentina, og det giver et meget godt billede af Sampdoria i denne sæson. Ustabiliteten hersker.

Hold øje med: Hvem andre end Fabio Quagliarella? Den 37-årige, italienske hipster-angriber bliver ved med at levere. I seneste sæson vandt han Capocannoniere-trofæet med sine 26 ligamål, og i indeværende sæson har han leveret 9 mål og 2 assists i sine 21 optrædener. En notorisk undervurderet angriber, der er kendt for sit store repetoire af afslutninger og sin abnorme frekvens af gudemål. Jeg anbefaler en Quagliarella top ti på youtube. Man tror ikke sine egne øjne.

Succeskriteriet: Holdet fra Genova er ét point foran Lecce under stregen, så den resterende del af sæsonen handler kun om én ting: overlevelse.

Foto: Marco Bertorello / Scanpix Denmark

Sassuolo

Sassuolo

Placering: Sassuolo er bare fire point efter AC Milan på 7. pladsen i Serie A. 32 point er det blevet til indtil videre - det samme som Cagliari, der er placeret lige efter I Neroverdi.

Nøglestatistik: 28 mål på hjemmebane gør overraskende nok mandskabet til det fjerdemest scorende mandskab på eget græs. Kun Lazio (39), Atalanta (33) og Juventus (31) er bedre til at finde vej til nettet på eget græs.

TV 2 SPORTs KASPER LORENTZEN om Sassuolo

Status: Klubben, som startede i farverne gul og grøn, men som senere er gået over til grøn og sort, er i de forgangne sæsoner sluttet på 11. eller 12. pladsen, dog med en enkelt opblomstrende sæson i 2015/16, der endte med en 6. plads. Lige nu ligger de nummer 11, som om det var en placering, der blev spærret til klubben fra provinsen Modena. 

Hold øje med: Den 32-årige angriber Francesco Caputo har spillet størstedelen af sin karriere i Serie B, men formåede sidste år at score hele 16 mål for Empoli i Serie A, der dog endte med at rykke ned. Med sine 13 mål nu, ligner han en spiller, der kommer til at overgå sin målscorer fra sidste år.

Succeskriteriet: Med en placering på 11. pladsen og et tæt midterfelt, må succeskriteriet være at klubben som minimum bevarer deres 11. plads.

Foto: Alberto Lingria / Ritzau Scanpix

SPAL

SPAL

Placering: Næstsidst i Serie A med 18 point. Dermed er der syv point op til lyset og overlevelsen i Italiens bedste fodboldrække. De er to point foran Brescia, der ligger sidst.

Nøglestatistik: Ni mål i 14 udebaneopgør. Det er ikke imponerende. Til gengæld er det på en måde alligevel bemærkelsesværdigt, at det har resulteret i tre udebane-sejre.

TV 2 SPORTs KASPER LORETZEN om SPAL

Status: Efter nu snart tre sæsoner i Serie A, ligner det en mulig nedrykning for klubben fra byen Ferrara. Med kun fem sejre ud af 26 mulige og hele 18 nederlag, ser det svært ud for de lyseblå og hvid stribede, da der er hele 7 point op til Genoa på den rigtige side af stregen. Slutprogrammet byder på to opgør mod de direkte modstandere om overlevelse i Serie A, Nemlig Genoa og Brescia. 

Hold øje med: Han var en stor mundfuld for det danske U21 landshold til EM slutrunden i 2017, Andrea Petagna. Den store fysiske angriber, som har været konkurrent til Andreas Cornelius i Atalanta, har nu gang i sin anden sæson i SPAL og sluttede af med at lave fem mål i seks kampe, inden Serie A blev stoppet. Et niveau som SPAL får brug for, hvis de skal have nogen som helst chance for at overleve i Serie A i denne sæson. Petagna er samlet oppe på 11 mål i denne sæson, på et hold som i alt har lavet 20 mål.

Succeskriteriet: Overlevelse i Serie A, selvom det ligner en rigtig svær opgave.

Foto: Andreas Solaro / Scanpix Denmark

Torino

Torino

Placering: Er placeret som nummer 15 og er fedtet ind i nedrykningsdramaet med bare to point ned til Lecce, der lige nu sidder på det yderste nedrykningsmandat. Opad i tabellen er der bare fem point til en 11. plads, men det er over skulderen, de skal holde sig orienteret i Torino.

Nøglestatistik: Det er tungt, når man kun kan finde vej til nettet 11 gange på hjemmebane i 12 hjemmekampe. Kun Udinese (10) har det tungere med offensiven på eget græs.

TV 2 SPORTs MARTIN MIKKELSEN om Torino

Status: Torinos sæson har udviklet sig til et sandt mareridt. Især i perioden op til coronapausen smeltede holdet fuldstændig sammen og tabte syv kampe på stribe - heraf seks i Serie A. Nederlaget på 4-0 til Lecce må have gjort ondt, men 7-0 nederlaget på hjemmebane til Atalanta ugen inden var en ydmygelse af de mere ekstreme. Indsatsen var en skændsel, og i det sidste kvarter indkasserede de både to mål og to udvisninger. I starten af februar fyrede de træner Walter Mazzari, men afløseren Moreno Longo har altså fortsat sit første point til gode. Fodboldmæssigt kom pausen belejligt for Torino.

Hold øje med: Selv på et så underpræsterende hold har løbemaskinen Andrea Belotti holdt et fornuftigt niveau og hans 9 mål i Serie A er solidt, når man tager holdets samlede måltotal på 28 i betragtning. Højt profilerede indkøb som Simone Zaza og Simone Verdi har været skygger af sig selv, så Belotti har været en ensom rytter i Torinos angrebslinje. Belotti er en intelligent og pågående angriber, der altid får raget et par chancer til sig.

Succeskriteriet: Som sæsonen har udviklet sig for Torino handler det kun om at få samlet stumperne og holdt sig på afstand af den truende nedrykningsstreg.

Foto: Marco Bertorello / Scanpix Denmark

Udinese

Udinese

Placering: Der er bare tre point ned til nedrykningsstregen, selvom Udinese lige nu holder til på 14. pladsen med sine 28 point. Opad i tabellen er der kun fire point til Sassuolo på 11. pladsen.

Nøglestatistik: Serie A's svageste udehold med bare ni point i 13 opgør.

TV2 SPORTs MADS JUNKER om Udinese

Status: Biancorini har haft en noget svingende sæson, hvor 7-1 lussingen til Atalanta står som det negative højepunkt. Den notoriske danskerklub har konstant været involveret i nedrykningsstriden, og det ser ud til, at frygten for stregen gjorde holdet endnu mere resultatorienteret, inden Serie A gik på Corona-pause. 4 uafgjorte kampe i træk blev til, efter 3 nederlag i rap, og pausen tilkom formentlig Luca Gotti og hans hold ganske vel.

Hold øje med: Ikke bare navnet Kevin Lasagna giver associationer til støvlelandet, men Udinese-kaptajnen er også en klassisk italiensk fodboldspiller med pomade i håret og fokus på at få sparket bolden det sidste stykke i kassen. Det har været en skuffende sæson for den perifære italienske landsholdsspiller, men hans mandskab har brug for, at han træder i karakter, når genstarten af Serie A går igang.

Succeskriteriet: Det handler udelukkende om at overleve nedrykning

Foto: Miguel Medina / Scanpix Denmark

Verona

Verona

Placering: Holdet fra Romeo og Julies hjemby er nummer otte bare et point efter AC Milan og fire efter Napoli på sjettepladsen, der med sikkerhed giver adgang til Europa League. Ligger á point med Parma på niendepladsen og er et point foran Bologna på tiendepladsen i et tæt midterfelt.

Nøglestatistik: Ser man bort fra top 3, så er Verona det bedste hjemmehold af resten med sine 21 point hjemme på Bentegodi. Det samme antal som Roma og bedre end Atalantas 20 point.

TV 2 SPORTs MADS JUNKER om Verona

Status: Oprykkerne har været den største positive overraskelse i Serie A-sæsonen indtil videre. Ivan Juric har imponeret med en solid defensiv, som gør topholdene rangen stridig i forhold til de bedste forsvar i ligaen. Egentlig er offensiven ikke ueffen, men at Pazzini med 4 mål er klubtopscorer efter 25 runder, er dog alligevel bemærkelsesværdigt

Hold øje med: Den portugisiske midtbanespiller Miguel Veloso var et af Europas største talenter op igennem 00’erne. I 2003 vandt han EM for U-17 landshold og blev kåret som turneringens spiller. Gennembruddet på den helt store scene udeblev dog på klubsiden, mens han på landsholdet var en markant profil i starten af 10’erne. Jeg oplevede ham selv på nærmeste hold i EM-kvalifikationen til Euro 2012, og det er altså en delikat venstre flødefod der sidder på den mand. Han var fast mand for Portugal under slutrunden i Polen/Ukraine, men forsvandt efterfølgende ud i skyggerne på de forsvarende europamestres mandskab. I karrierens efterår er han så igang med at levere et svendestykke af rang som tovholder på et uimponeret Verona-mandskab, der igen har skabt fodbold mani i Elkjærs anden hjemby.

Succeskriteriet: Holdet har allerede præsteret langt over forventing, men mere vil have mere. Formentlig kommer syvendepladsen i spil til en europæisk billet, og det vil være guleroden for Juric’s mandskab, når de vender tilbage til de italienske stadions.

Foto: Alberto Lingria / Ritzau Scanpix