Fodbold

Liverpool er engelsk mester for første gang i 30 år

Manchester Citys nederlag til Chelsea betyder, at Liverpool vinder Premier League uden at spille - og med rekordmange runder tilbage.

Da Liverpool i april 1990 blev engelsk mester for 18. gang i historien, var klubben uden sammenligning den mest vindende klub i England.

30 år senere stod storklubben fortsat noteret for 18 mesterskaber og blev i 2011 overhalet af ærkerivalen Manchester United, der siden er nået op på 20.

Men 2020 blev året, hvor mesterskabsforbandelsen i Beatles-byen blev brudt.

Det var reelt kun et spørgsmål om tid, før Liverpool kunne kalde sig mester. Med onsdagens 4-0-sejr over Crystal Palace var klubben blot to point fra at sikre førstepladsen.

Torsdag aften var Manchester City derfor tvunget til sejr over Chelsea, hvis Liverpool-festen skulle udsættes. Kampen endte 2-1 til London-klubben, som dermed sendte et længe ventet mesterskab nordpå til Liverpool.

Til stor glæde for Jan Mølby, der i mere end et årti spillede i Liverpool og fortsat er bosat i byen.

- Det har været en hård, hård tid i de her 30 år, selvom der har været andre trofæer og andre triumfer, siger Mølby til 3+, hvor han er fodboldekspert.

- Det fylder utroligt meget i ens liv, når man har spillet i klubben i mange år og boet i byen i mange år. Jeg kender en million Liverpool-fans over hele verden, så selvfølgelig er man glad - ikke kun på egne vegne, men også deres vegne. Også dem inde i klubben, der har gjort et stort stykke arbejde.

Chelsea knuste drømmen i 2014

I 2014 var Liverpool tæt på at vinde titlen, men paradoksalt nok var det netop Chelsea, der med en 2-0-sejr over Liverpool i tredjesidste spillerunde stak en kæp i hjulet. Manchester City blev i stedet mester med to point ned til Liverpool.

Sidste sæson var også lige ved og næsten for Liverpool, der trods hele 97 point i sæsonen igen blev slået på målstregen af Manchester City. Denne gang med ét point.

I tiden mellem de to mesterskaber har Liverpool vundet Champions League to gange samt syv pokaltitler, UEFA Cup’en og VM for klubhold.

Fest i coronakrisens skygge

Det længe ventede mesterskab kommer i hus på en lidt antiklimatisk facon. For det første blev det sikret, uden at holdet selv var i aktion. For det andet bliver festlighederne i den titelhungrende og fodboldgale by langt fra, som man kunne forestille sig.

Grundet coronapandemien er det i England ikke tilladt at samles mere end seks personer fra forskellige husstande. Samtidig er alle kampe lukket for tilskuere, så når Liverpool den 5. juli tager imod Aston Villa på Anfield, bliver de altså ikke hyldet direkte af fansene.

Liverpool-fans fejrer mesterskabet uden for klubben stadion, Anfield.
Her er Liverpool-fans samlet bag den legendariske tribune The Kop, hvor klubbens mest inkarnerede fans står.

Rekordsæson

I næste spillerunde møder Manchester City og Liverpool hinanden på Etihad Stadium – en kamp, der får meget lidt sportslig betydning.

Liverpool har dog imponerende 86 point efter 31 spillerunder, og dermed er Premier League-rekorden på 100 point, som City sidder på, inden for rækkevidde.

Med syv runder tilbage slår Liverpool rekorden for det tidligst sikrede mesterskab i historien, og samtidig kan Liverpool vinde mesterskabet med den største margin. City sidder på den rekord fra 2017/18-sæsonen, hvor forspringet lød på 19 point. Liverpool fører lige nu med 23.

Liverpool har vundet samtlige hjemmekampe i sæsonen. Vinder de de sidste tre over Aston Villa, Burnley og Chelsea, vil Liverpool være den første klub i historien til at vinde rub og stub på hjemmebane i en sæson.

Det er allerede blevet til en række rekorder i sæsonens løb, hvilket understreger den suveræne sæson.

Udover rekorden for det tidligst sikrede mesterskab nåede Liverpool den 11. januar 104 point over 38 kampe, hvilket er rekord. Liverpool førte undervejs ligaen med 25 point ned til andenpladsen, og det er heller ikke sket før. Endelig vandt Liverpool den 24. februar for 21. gang i træk på hjemmebane og slog Manchester Citys rekord.

Stimen af hjemmebanesejre er oppe på 23.