Fodbold

27-årig træner står bag dansk mesterskab

Cheftræneren i Fortuna Hjørring er yngre end de fleste toptrænere. Og nu er han også dansk mester.

Lørdag kunne de grøn- og hvidblusede nordjyder poppe champagne og skråle med på Queens ’We Are The Champions’ - en sang, de efterhånden kender teksten på i Hjørring.

Det er nemlig ikke første, men 11. gang, Fortuna Hjørring er blevet danske mestre i kvindefodbold.

Til gengæld er det første gang, at de vinder titlen med blot 27-årige Niclas Hougaard Hansen som cheftræner.

- Mesterskabet er et kæmpe skulderklap til klubben, staben og især spillerne. Det har været en meget usikker periode med corona, og vi har været lidt usikre på, hvor vi stod efter sådan en pause.

- Men som hold kom vi sammen tilbage og viste, at vi stadig er Danmarks bedste, lige som vi går og bilder os selv ind i hverdagen, siger Niclas Hougaard til TV 2 SPORT.

Den unge guldvinder blev for blot et halvt år siden ansat som cheftræner i topklubben efter at have stået i spidsen for Hjørrings U18-hold gennem halvandet år.

Derudover har A-licens-træneren også været ungdomstræner i AaB, før han i januar overtog trænerposten på kvindeligaholdet fra amerikanske Carrie Kveton.

- Jeg synes også, at det her (mesterskabet, red.) er et stort bifald og en cadeau til den tidligere træner, Carrie. Vi har haft nogle gode snakke og et godt samarbejde tidligere, da jeg var U18-træner. Jeg har forsøgt at videreføre mange af de ting, hun har bygget op, mens jeg selvfølgelig selv er kommet med mine egne ideer, siger Niclas Hougaard.

Store sko at udfylde

Trænerduoen i den nordjyske klub bestod i mange år af Brian Sørensen som cheftræner og amerikanske Carrie Kveton som assistent.

Sidstnævnte overtog cheftrænerposten i 2018, da Brian Sørensen tog østpå for at opbygge Farum BK/FC Nordsjælland. Efter syv år og seks måneder i Fortuna Hjørring tog Carrie Kveton i slutningen af 2019 tilbage til sit hjemland for at træne topklubben OL Reign, og det efterlod topholdet uden en cheftræner.

Mesterskabstitler

Brian Sørensen (2012-2017)

Dansk mester i 2014 og 2016

Pokalmester i 2016

Carrie Kveton (2018-2020)

Dansk mester i 2018

Pokalmester i 2019

Niclas Hougaard (2020-)

Dansk mester i 2020

Et forkortet slutspil

Selvom Niclas Hougaard nu har været træner i Fortuna siden januar, har han kun stået i spidsen i fem ligakampe.

Slutspillet i Gjensidige Kvindeligaen blev nemlig forkortet i år på grund af Covid-19, og derfor synes den danske kvindelandstræner, Lars Søndergaard, at det er svært at konkludere på den unge træners præstation indtil videre.

- Det er flot, at de bliver mestre. De (Fortuna Hjørring, red.) har et ungt hold. Men man skal selvfølgelig heller ikke glemme, at de kun har spillet fem kampe her i slutspillet, siger Lars Søndergaard til TV 2 SPORT og uddyber:

- Fem kampe er for lidt at dømme ham (Niclas Hougaard, red.) ud fra, men han var under et pres. Når man slutter som etter i grundspillet, så vil det jo være en skuffelse, hvis man ikke også ender som etter. Og det pres har han stået imod.

Det nordjyske hold endte med fire sejre og en uafgjort i slutspillet.

Ung trup, ung træner

Med sine bare 27 år skiller Niclas Hougaard sig ud fra de øvrige trænerbænke i ligaen, og selvom Fortuna har en ung trup, er der et par enkelte spillere, der er jævnaldrende med cheftræneren, men det er ikke noget, han selv tænker så meget over.

- Vores egen trup er heller ikke så gammel, og kvalitet er ikke lig med alder. Det vigtigste er, at vi har et godt samarbejde, og det har vi opbygget på kort tid, spillerne og jeg, siger Niclas Hougaard.

Fortuna-træneren er både ung og uden stor erfaring, og det, tror den rutinerede Lars Søndergaard, kan blive en fordel og ulempe i fodboldverden.

- Han har været heldig i den henseende, at klubben ikke gik ud og kiggede på en ældre og mere erfaren træner. Det ville jeg i hvert fald være ekstremt taknemmelig for, siger Lars Søndergaard og fortsætter:

- Det er helt sikkert en fordel, at han kommer med et friskt og nyt syn på ting. Han er en nørd og vil nok ofre alt for at få en karriere som træner. Men i fodbold går tingene også så hurtigt, at man som træner skal være iskold og kunne klare modgang.

- Men i forhold til alt det der sker med fodboldanalytiske data tror jeg, det er rigtig godt med en ung mand, der er vokset op med den del fra barnsben i modsætning til os andre, der først har prøvet det af meget sent i trænerkarrieren.

Jagter endnu en titel

Uanset hvad trænerfremtiden bringer for unge Niclas Hougaard, kan han allerede nu tilføje titlen som dansk mester til cv’et. Og hvis Lars Søndergaard skal give ham et godt råd med på vejen, så handler det om at blive ved med at udvikle spillerne.

- Det er tidligt, at han er blevet dansk mester. Det når størstedelen af trænere ikke i deres karrierer. Nu skal han så fortsætte og vise, at han kan være med til at udvikle holdet. Resultater er en ting, men at udvikle spillere er noget helt andet, siger Lars Søndergaard.

Når den sidste champagneflaske er tom, når Queen-sangen ikke længere kører på ’repeat’ og guldfejringen er ovre, kan Niclas Hougaard og Fortuna Hjørring sigte mod sæsonen næste store mål – en plads i pokalfinalen.

Den skal de kæmpe for allerede på onsdag, hvor de møder Brian Sørensen og FC Nordsjælland i pokalsemifinalen.