Fodbold

Nu kan endnu flere komme til Superliga-bold: - Fantastisk vigtigt

Et sænket afstandskrav til én meter betyder, at der kan lukkes flere tilskuere ind i resten af sæsonen.

Regeringen sænker afstandskravet mellem tilskuere til én meter. Dermed kan flere tilskuere komme til fodboldkampe.

Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse:

- At få fans tilbage til alle kampene i Superligaen – og mærke suset og glæden på lægterne – er både fantastisk og en vigtig del af superligafodbold. Vi har lyttet til ønsket om flere fans på stadionerne, og jeg synes, at vi har fundet en god balance mellem hensynet til holdene og deres fodboldfans – og til at vi fortsat skal undgå smittespredning, siger kulturminister Joy Mogensen (S).

Afstandskrav lempes

Helt konkret betyder de lempede regler ifølge den bekendtgørelse, som Kulturministeriet har sendt ud, at de danske fodboldstadions fra næste spillerunde kan opdeles i sektioner med maksimalt 500 tilskuere per sektion. Afstandskravet nedsættes fra to til én meter, og familiemedlemmer og andre nære relationer vil fremover kunne sidde ved siden af hinanden. Tilskuerne skal hovedsageligt sidde ned.

Desuden skal medarbejdere uddannes i korrekt håndtering af fødevarer, korrekt hygiejne og brug af værnemidler, og så skal klubberne sikre sig kontaktinformationer på tilskuere, så klubben i tilfælde af smitte med coronavirus kan informere om og understøtte smitteopsporing. Klubberne skal ligeledes opfordre tilskuere til at downloade app’en Smitte|stop.

Lempelserne sker efter, at man i weekenden succesfuldt afviklede kampe med mellem 900 og 3.500 tilskuere tre forskellige steder i landet.

- Forsøget har vist, at det kan lade sig gøre at afvikle superligakampe med mange tilskuere, så det bliver der nu mulighed for henover sommeren. Krisen er ikke overstået, men vi tager nu endnu et skridt i retning af genåbning af Danmark. Det er jeg rigtig glad for, siger justitsminister Nick Hækkerup.

Halv kapacitet i Brøndby

Det er ifølge Kulturministeriet Rigspolitiet, der efter inddragelse af sundhedsmyndighederne træffer en afgørelse om, hvor mange personer, der må være til stede, men flere af superligaklubberne har allerede nu lavet et overslag over, hvor mange de regner med at have kapacitet til.

Til TV 2 oplyser Brøndby, at man med de nye retningslinjer forventer at kunne lukke 7-8.000 tilskuere ind til de kommende hjemmekampe. Det svarer rundt regnet til halvdelen af det antal billetter, man på normale kampdage har solgt på forhånd til sæsonkortholdere og sponsorer.

I FC Midtjylland regner man med at kunne håndtere op mod 4.000 tilskuere, FC Nordsjælland cirka 3.500, Sønderjyske omkring 2.500, mens sportsdirektør i Randers, Søren Pedersen, anslår, at man der kan nå op på en kapacitet omkring 2.500-3.000. Alle dog med forbehold.

Divisionsforeningen jubler

De øvrige Superliga-klubber, TV 2 har været i kontakt med, ønsker alle først at komme med bud på, hvad de nye retningslinjer betyder for tilskuerkapaciteten på deres respektive stadions, når der kommer en officiel udmelding fra Divisionsforeningen, som er deres interesseorganisation.

Her direktør Claus Thomsen umiddelbartt begejstret for de mere lempelig regler, og han understreger, at klubberne kan klare opgaven - omend alle måske ikke kan nå at være klar til weekenden:

- Vi kan smittebegrænse og smitte opspore inden for sektionerne, hvis det skulle blive nødvendigt. Derudover sikrer vi det med en kontrolleret rejse, hvor ingen står at klumper sig sammen, når de skal ind, hvor der ikke er køer, hvor der styr på toiletforholdene, og der også er en adfærdsregulering på tribunen, siger han.

Nu afventer Divisionsforeningen blot en melding på, hvor meget man åbne op i den kommende sæson. Det har Folketingets partier nemlig endnu ikke kunnet nå til enighed om. Et flertal bestående af blå blok og de radikale er klar til at fjerne alle restriktioner, men regeringen afviser at tage stilling før vi kommer nærmere 1. september:

- Det er utrolig vigtigt for klubberne snart at få en håndfast indikation af, at man vil i retning af en åbning af fuld kapacitet, for ellers har de ikke noget at tilbyde deres partnere, siger Claus Thomsen.

Spillesteder må vente

Og mens superligaklubberne altså må vente på den besked, må spillesteder og andre kulturarrangører det samme.

Socialdemokratiets kulturordfører Kasper Sand Kjær oplyser til TV 2, at de lempede afstandskrav i første omgang kun gælder i forbindelse med afvikling af fodboldkampe.

- Fodboldstadions har den iboende egenskab, at det er et område, der er rimelig nemt at kontrollere. Man kan spærre af i sektioner, der er siddepladser, og det er jo kun siddende tilskuere, der bliver åbnet for nu. Der vil være nogle koncertsteder, hvor det vil være sværere, men vi må jo se ned i, hvad vi kan gøre andre steder, for at flest mulige kan få nogle gode oplevelser over sommeren. Så vi kan få fyldt op i de pengekasser, som er tomme i både fodboldklubberne og spillestederne, siger han.