Fodbold

AaB-fan oplevede ballade på nærmeste hold: - Det var kaotisk

Formanden for Danske Fodboldfans er ærgerlig over de fans, der ikke overholdt retningslinjerne onsdag. Men der kan være en forklaring, siger han også.

- Det var kaotisk. Det er det mest dækkende ord, jeg kan finde.

Ordene kommer fra Christian Rothmann, der oplevede onsdagens afbrydelse af pokalfinalen på nærmeste hold.

Han er bestyrelsesformand for interesseorganisationen Danske Fodboldfans, der repræsenterer over 50.000 organiserede danske fodboldfans på tværs af klubskel og landsdele.

Han er dog også inkarneret AaB-fan, og derfor var han onsdag i Esbjerg for at opleve nordjydernes pokalfinale mod Sønderjyske, hvor 44 fans efterfølgende blev anholdt ude foran Esbjerg Stadion.

'Kunne stå og se, det eskalerede'

Men selvom AaB tabte finalen med 0-2, så var Rothmann mest ærgerlig over den episode, der skete midt i første halvleg, hvor kampen blev midlertidig afbrudt, fordi en gruppe fans nægtede at overholde retningslinjerne på tilskuerpladserne.

- Jeg kunne stå og se, at det eskalerede. Og det var bare super ærgerligt. Helt vildt ærgerligt. Sønderjyske vandt på banen, men ellers var alle tabere i går. Det er på ingen måde i orden, siger Christian Rothmann, der nu sammen med Danske Fodboldfans vil evaluere episoden:

- Det, der skete i går, er af en sådan karakter, at vi bliver nødt til at sætte os ned og grundigt evaluere det her. Det er nogle dyre lærepenge, men der kommer ikke noget positivt ud af at stikke hovedet i jorden. Vi skal være ærlige, så vi kan prøve at forstå, hvorfor det eskalerer på den måde.

Flere sider af samme sag

I den ende af Esbjerg Stadion hvor AaB's fans var placeret, stod en gruppering tæt sammen, som fangrupper havde for vane i tiden før coronapausen. Efter flere irettesættelser fra stadionspeakeren uden effekt valgte dommeren altså at afbryde kampen midlertidigt.

Herefter valgte den pågældende gruppering, der ifølge TV 2 SPORTs oplysninger primært bestod af medlemmer af den uofficielle fangruppe 'Auxilia', at forlade stadion:

- De fik at vide, at kampen ikke ville blive genoptaget, før de adskilte sig. Men de ville ikke adskille sig. Så valgte de at sige, hvis ikke vi kan få lov at se fodbold på de præmisser, vi ønsker, så gider vi ikke se fodbold. Og så udvandrede de, siger Christian Rothmann.

Han forklarer desuden, at mange store fangrupper har et officielt miljø og et uofficielt miljø. Den fundamentale forskel på de to er grundlæggende villigheden til at acceptere regler, som man ikke selv har indflydelse på. Og det blev i høj grad vist i bedste sendetid i går.

Rothmann understreger igen, at onsdagens episode på ingen måde er 'i orden'. Men på Twitter onsdag aften delte han samtidig nogle af sine oplevelser fra kampen.

Her skriver han blandt andet:

- Men hele afviklingen hernede er umiddelbart det værste, jeg nogensinde har set.

Dagen derpå er han mere afdæmpet, men han mener fortsat, at der kan findes forklaringer på, hvorfor situationen eskalerede så voldsomt.

En af de forklaringer skal findes i det faktum, at der ikke blev lukket flere tilskuere ind til kampen, selvom myndighederne ellers få dage forinden havde ændret retningslinjer og åbnet for langt flere tilskuere til de kommende kampe i Superligaen.

Christian Rothmann mener ikke, det har gjort noget godt for afviklingen, at man for to dage siden ændrede retningslinjerne, men så alligevel valgte ikke at inkludere pokalfinalen i disse ændringer. Derfor er der "altid to sider i en sag".

- Sådan noget som det her ender ofte i en meget ensidig diskussion, hvor folk ikke har indsigt i de dynamikker, der ligger bag. Jeg forsøgte at dele noget indsigt i går, siger Christian Rothmann, der ikke håber, episoden får konsekvenser:

- Jeg håber, vi kan tage ved lære af det, så vi kan få justeret ind og sikre god afvikling af fodboldkampe. Vi har set mange eksempler på folk, der kan efterleve retningslinjerne til fulde. Og så har vi set nogle få, der ikke kan.

'Politiets udlægning er decideret forkert'

Torsdag aften kom AaB-fanklubben Auxilia med sin version af episoderne. De forklarer, at der opstod stor forvirring på tribunen, da tilhængerne blev vist tilbage til sine pladser. De fik samtidig at vide, at kampen ikke ville blive genoptaget, hvis ikke det skete.

Derfor valgte de helt frivillig at udvandre, så spillet kunne blive genoptaget. Men uden for stadion blev de mødt af flere problemer.

- Da Auxilia og en gruppe andre fans udvandrede fra stadion, opstod der problemer. Disse primært med ordensmagten. Folk forholdt sig i udgangspunktet roligt, men blev ved dørene ud fra stadion mødt af meget aggressivt politi. I den pressemeddelse, som Syd- og Sønderjyllands Politi torsdag har offentliggjort, fremgår det, at de udvandrende fans på dette tidspunkt skulle have været meget aggressive. Dette er i følge os - ligesom meget andet i selvsamme pressemeddelse - decideret forkert, skriver fanklubben.

- Som det fremgår af en video, der i går aftes og i dag har floreret i medierne, vælger en af de tilstedeværende betjente på et tidspunkt at uddele fire slag med knippel til en mand, der ligger på jorden, og som to af hans kolleger allerede har pacificeret. Han endte på sygehuset med en kraftig hjernerystelse, et bukket ribben og blå mærker på hele kroppen. I vores optik dybt kritisabelt og unødvendigt.

Du kan læse den fulde meddelelse fra Auxilia her.

FCK-direktør tænkte 'åh nej'

Mandag blev det meldt ud, at der i resten af Superligasæsonen bliver mulighed for at lukke væsentligt flere tilskuere ind til kampene. Dette skyldes især, at afstandkravet bliver sænket fra to til én meter, og at klubberne kan lukke fans ind i sektioner á 500 personer i hver sektion.

Derfor var det også en nervøs FCK-direktør, Lars Bo Jeppesen, der fulgte urolighederne i forbindelse med onsdagens pokalfinale. Alligevel understreger han, at der er helt styr på den kommende genåbningsplan i Superliga-regi:

- Mine følelser var helt klart ”åh nej”. Men jeg vil sige, at jeg også var meget bevidst om, at det, vi så i går, på ingen måde er det, vi har gennemført under testkampene, og det er på ingen måde det samme format, som vi skal se under de kommende kampe. Og det, synes jeg, er ret vigtigt, siger Lars Bo Jeppesen.

FCK-direktøren slår fast, at han er enig med kulturminister Joy Mogensen, når hun siger, fodbold er følelser, så man i denne tid også skal have fokus på fornuft. Han kan hellere ikke garantere, at det ikke kunne ske for FCK-fans. Visse elementer i diskussionen tør Lars Bo Jeppesen dog godt fremhæve.

- Dén garanti jeg kan give, og den virkelighed, der også gælder til de kommende kampe, er, at der ikke er nogen udebanefans, og man spiller på sit eget stadion, hvor det er egne stewards, sikkerhedsfolk og sikkerhedsprotokoller.

- Det her var to gæstende hold på et tredje stadion. Det er noget helt andet, når man har sine egne stewards, der kender sine egne fans. Og så må man sige, at jeg kommer til at være meget tydelig i dialogen med fans omkring, at der er nogle spilleregler. Hvis man kan forstå dem, kan man komme til fodbold, og kan man ikke, så skal man hellere blive hjemme med vennerne i stuen.

Men selvom en lille gruppe af AaB-fans onsdag ikke opførte sig hensigtsmæssigt og overholdt retningslinjerne, så vil konkurrenternes direktør ikke skyde skylden på nogen.

Hvad synes du om de her AaB-fans, du så i går?

- Det har jeg ingen holdning til, og jeg tror også, de ærgrer sig selv. Det er ikke i dag, vi skal pege fingre. Det her skal vi løse sammen som Fodbolddanmark. Jeg synes egentlig også, de tre testkampe i Danmark viste hvordan og hvorledes, Siger Lars Bo Jeppesen, der hentyder til de tre testkampe, der danner grundlag for den nye aftale, hvor flere tilskuere kan komme til fodbold.

FC København regner i øvrigt med at få plads til omkring 11.000 tilskuere til klubbens næste hjemmekamp mod Brøndby IF 12. juli.

I Aarhus hos AGF, hvor FC København kommer på besøg søndag, regner man med at få godkendt over 8000 tilskuere.