Fodbold

Fodboldchef forklarer kampafbrydelse: - Vi sendte et signal

Divisionsforeningens direktør mener, at man statuerede et eksempel ved midlertidigt at afbryde onsdagens pokalfinale.

Midt i første halvleg blæste Jørgen Daugbjerg Burchardt i fløjten. Kampen var afblæst.

Dommeren i onsdagens pokalfinale mellem AaB og Sønderjyske fik nemlig besked på midlertidigt at afbryde kampen. Årsagen hertil skal findes på den ene endetribune, hvor en mindre gruppe AaB-tilhængere ignoredede de gældende corona-retningslinjer.

Det gjorde de blandt andet ved at rejse sig op, forlade deres pladser og ikke overholde afstandskravet. Og efter gentagne reprimander over højtaleranlægget valgte kampens arrangører at skride ind ved at få dommeren til at afbryde spillet.

- Det er selvfølgelig ikke en acceptabel situation. Og når det så er sagt, så blev det håndteret, som det skulle. Så den situation blev bragt til ophør, siger Claus Thomsen, der er direktør for Divisionsforeningen.

Da der var tale om en pokalfinale, stod Divisionsforeningen og DBU som arrangører af kampen. I modsætning til normale Superliga-kampe, hvor klubberne selv er arrangører for deres hjemmekampe.

- Vi viste, at vi er i stand til at håndtere det forsvarligt. Vi var i stand til at håndtere en uforudset situation. Og på mange måder sende et signal ud i Danmark om, at de retningslinjer, der er, skal man tage alvorligt. Også når man er til fodbold.

- I går var timingen i vores indgriben god. Og jeg synes faktisk, vi fik sat et eksempel for os selv og også for Danmark, siger Claus Thomsen.

Vil lære af uheldig episode

Onsdagens episode kom bare få dage efter, at der fra politisk side blev åbnet for at lukke væsentligt flere tilskuere ind på de danske Superliga-stadioner. Et tiltag, der træder i kraft fra og med den kommende Superliga-runde, der begynder fredag.

Her er afstandskravet sænket til én meter, ligesom man gerne må sidde sammen i små grupper, hvis man er i familie eller i nære relationer. Klubberne inddeler deres stadioner i sektioner, hvor der i hver sektion må lukkes 500 tilskuere ind, så man på den måde overholder forsamlingsforbuddet.

Og erfaringerne fra onsdagens pokalfinale vil Divisionsforeningen bruge frem mod den nye tilskuervirkelighed.

- Det kom måske delvist bag på os, så vi skal være bedre til at informere på forhånd. Vi skal være bedre til at segregere tilskuerne, så det her ikke sker. Og så skal vi lære hinanden at tænke os om, siger Claus Thomsen og fortsætter:

- Vi lærer af de erfaringer, vi fik. Vi havde møde med alle klubberne torsdag morgen, hvor vi gennemgik alle sikkerhedsplaner. Vi er i færd med at lave nye uddannelsesmaterialer til alle omkring håndtering af gæster og værnemidler. Så vi lærer hele tiden. Og frem for alt er jeg sikker på, at klubberne går ud og tager ejerskab over de her fodboldkampe.

- Det svære er jo her, at vi ikke kan se fodbold på den måde, vi plejer. Det er vi nødt til at lære. For ellers kan vi ikke se fodbold, før vi kommer om på den anden side. Og det er alt for længe at vente.

Onsdagens episode ændrer ikke på, at der fra den kommende Superliga-runde kan komme langt flere tilskuere på stadion til kampene. Det vides dog endnu ikke, hvor mange tilskuere de forskellige klubber får lov at lukke ind på deres stadion.

I næste runde venter store kampe som AaB - Brøndby IF og AGF - FC København. I Aarhus forventer man, at man kan få lov at lukke over 8.000 tilskuere ind til kampen mod FCK.

Onsdagens pokalfinale blev vundet af Sønderjyske med 2-0. Det officielle tilskuertal var 1.750.