Fodbold

Italiensk legende bag historisk bedrift, der 'aldrig er set lignende'

Filippo Inzaghi og Benevento har fejet al modstand af banen i den italienske Serie B i denne sæson.

Gaderne er fyldte i den italienske by Benevento.

Italienske slagsange fylder lydbilledet. Det er ikke skønsang, men det er lyden af glæde. Lettelse. Gule og røde flag vajer fra side til side.

En bus fyldt med italienske fodboldspillere er centrum for det hele. Chefen for dem er et velkendt navn i italiensk fodbold. Filippo Inzaghi.

Alle fans i Italien kan lide Inzaghi - også modstanderens

Nicola Binda, journalist for La Gazzetta dello Sport

Som en konge af Italien kan han lade sig hylde. Efter blot én sæson i Benevento har han sikret klubben oprykning til det fineste selskab i Italien.

Inzaghi er tilbage i Serie A - denne gang som manager.

Et suverænt mesterskab

Med syv spillerunder tilbage i Serie B kunne Benevento-spillerne række armene i vejret. Den næstsidste dag i juni slog Inzaghis tropper Juve Stabia 1-0 og udbyggede dermed forspringet til nummer to i ligaen til 24 point.

Kendetegnende for deres suverænitet kom sejren i hus, selvom det suveræne førerhold var en mand i undertal fra midten af første halvleg.

- Jeg er glad, fordi præsidenten og direktøren troede på mig. Spillerne har været fantastiske. De har leveret ud over det sædvanlige - det har folkene omkring holdet også. Jeg havde ikke troet, at jeg skulle skrive historie, lød det fra Inzaghi ifølge tribalfootball til DAZN.

Med oprykningen til Serie A syv kampe før tid tangerede Benevento rekorden for den tidligste af slagsen. Også Ascoli Picchio opnåede det i 1978. En rekord som selv den mest garvede journalist kan lade sig imponere af.

- Jeg har aldrig set et hold vinde på den måde. Normalt er Serie B meget lige. Benevento har været ekstraordinære. Jeg har aldrig set et hold så stærkt, siger Nicola Binda, der er journalist hos La Gazzetta dello Sport og har dækket Serie B i 31 år.

En vellidt italiener med vinderattitude

På sit italiensk-klingende engelsk fortæller Binda, at han har fulgt Benevento sæsonen igennem. Det er naturligt, når de er førerhold, siger han. Men de er også interessante at følge af en anden grund: manden på trænerbænken.

- Han har været fundamental for deres succes, siger Binda om Inzaghis rolle og uddyber:

- Inzaghi er meget stolt som træner. Han har bragt stor motivation med sig, fordi han så gerne vil vinde. Han vil vinde hver kamp. Alle kampe er vigtige for ham. Sådan var det også, da han var spiller.

Der hersker i det hele taget en positiv stemning i Italien omkring den tidligere landsholdsspiller, der scorede 25 mål i sine 57 optrædener for de azurblå.

- Han er et stort navn i Italien, men der er mange store navne, som ikke er elsket af de andre fans. Alle fans i Italien kan lide Inzaghi - også modstanderens, siger den fodboldkyndige journalist.

'Han brokkede sig stort set over alt'

Selvom Inzaghi nu oplever stor succes, har hans trænerkarriere ikke været snorlige. Eksempelvis nåede han kun syv måneder i spidsen for Bologna, inden han blev fyret. En fyring der ledte til jobbet i Benevento.

Han er bedre end mig til alt. Jeg kan kun lære af Simone

Filippo Inzaghi om sin bror, der er træner for Lazio

Det lå da heller ikke lige i kortene, at han skulle blive træner. Det fortæller hans tidligere danske holdkammerat og modspiller Thomas Helveg.

- Han var en rigtig irriterende angriber at spille over for som forsvarsspiller. Han brokkede sig stort set over det hele, så han kunne flytte fokus, og så slog han til. Han er snu, siger Thomas Helveg, der spillede sammen med Inzaghi i AC Milan fra 2001 til 2003.

Ud fra den beskrivelse lyder han jo ikke som en typisk træner. Havde du forestillet dig, at han skulle blive det?

- Nej, det gør han bestemt ikke. Jeg var da også noget overrasket, da jeg så, at han gik den vej, siger Helveg til TV 2 SPORT.

Gør sin bror selskab

Allerede nu kan Benevento og Filippo Inzaghi som bekendt begynde at forberede sig på en sæson i det fineste selskab - en sæson der kommer til at byde på et specielt møde for italieneren.

Når Benevento møder titeludfordrerne Lazio, hedder begge holds trænere Inzaghi til efternavn. Filippos bror, Simone, er nemlig træner for Rom-klubben, og 'Pippo' har stor respekt for sin bror Simone.

- Han er bedre end mig til alt. Jeg kan kun lære af Simone. Han er en moderne træner. Det er spektakulært at se hans hold spille, lød det for nylig fra Filippo Inzaghi ifølge GOAL.

Ifølge Nicola Binda har de to brødre flere ting tilfælles.

- Brødrene Inzaghi er meget motiverede og koncentrerede. De siger aldrig "hej, jeg er Inzaghi, og jeg er den bedste". De lægger taktikken meget nøje, siger Gazzetta-journalisten.

En forandret klub med chance for overlevelse

I 2017 rykkede Benevento op i Serie A for første gang i klubbens historie, men det blev ikke just en succes. Holdet tabte de første 14 kampe i sæsonen og endte med at rykke ned efter blot én sæson i den bedste, italienske række.

Men det bliver formentlig anderledes denne gang. Klubben har blandt andet fået tilført en stor pose penge.

- Nu kan Benevento blive i Serie A i lang tid - ikke kun ét år. Det er ikke som for tre år siden, hvor det var en drøm at komme op. Nu er det realiteten. Det er en meget seriøs klub, vurderer Nicola Binda.

Derfor tror han også, at Inzaghi og hans tropper er kommet for at blive.

- Næste år kan Filippo Inzaghi blive hovedpersonen. Han har fået erfaring efter sine jobs i AC Milan og Bologna. Han er klar til Serie A.

Fredag led Benevento sit bare andet nederlag i sæsonen. Af de øvrige 30 kampe er 23 blevet vundet.

Filippo Inzaghi indledte sin trænerkarriere i AC Milan og har siden været forbi Venezia og Bologna. I næste sæson er han tilbage i Serie A med Benevento.