Fodbold

United-legender falder i svime over 'fænomenal' teenage-sensation

Purunge Mason Greenwood, der lørdag igen scorede for Manchester United, bliver spået til at være den næste helt store angrebsstjerne i klubben.

For første gang siden 2004/2005-sæsonen har en teenager scoret 15 mål i en og samme sæson for Manchester United.

Teenageren i 00'erne hed Wayne Rooney. Teenageren i 2019/20 hedder Mason Greenwood.

Og meget tyder på, at fodboldiagttagere verden over allerede nu bør vænne sig til netop dét navn: Mason Greenwood. 18 år gammel.

Lørdag scorede han to gange, da Manchester United slog Bournemouth 5-2. Det bringer den unge angriber op på 15 seniormål i sæsonen på tværs af Premier League, Europa League, FA Cup og EFL Cup.

Har du nogensinde set en ung spiller med så meget styrke og præcision foran mål?

- Nej, det tror jeg ikke.

Sådan svarede United-manager Ole Gunnar Solkjær på pressemødet efter lørdagens kamp, da han blev bedt om at forholde sig til den brandvarme teenager.

- Jeg så også Wayne Rooney, da han var på den alder, men Mason er bare en helt særlig specialist som afslutter og som målscorer. Han ved præcis, hvad han skal gøre med bolden, når han er på banen. Hvis han skyder, så scorer han, sagde Ole Gunner Solskjær, der dog tøvede med at sammenligne Greenwood med tidligere United-stjerner:

- Jeg vil ikke sammenligne ham for meget med Rooney eller Ronaldo. Det er ikke fair. Han vil skabe sin egen karriere. Det er Masons første sæson, men vi har altid vidst, at vi havde en speciel knægt her.

Greenwood er i hvert fald speciel nok til, at han også er udpeget som et af verdens 100 største fodboldtalenter. Således er han nomineret til den såkaldte Golden Boy-pris.

Legender hylder Greenwood

Mason Greenwood blev allerede før denne sæson set som et kæmpe talent. Ja, måske endda et af de største talenter, der nogensinde er kommet ud af Manchester Uniteds eget talentakademi.

Men det er først som sæsonen er skredet frem, at hypen omkring den 18-årige knægt for alvor er taget til. Og de to mål i lørdagens Premier League-kamp har for alvor skubbet til anerkendelsen af Greenwood. Især blandt tidligere stjerner i Manchester United.

- Han er helt fænomenal, den her knægt, lyder det fra den tidligere United-forsvarsklippe Rio Ferdinand.

- Spillet ligger for hans fødder. Han kan gøre, hvad han vil, i fremtiden. Han har så meget talent. Hvis han holder fødderne plantet på jorden - hvilket, jeg tror, han gør - bliver han en spiller for de næste mange sæsoner, siger Rio Ferdinand ifølge BT Sport.

Sammenligningen med den tidligere angrebsstjerne, Wayne Rooney, der ligesom Mason Greenwood slog igennem i en meget tidlig alder, er ganske oplagt. Og en af de største angrebsstjerner, der har været i Manchester United, Dwight Yorke, tøver da heller ikke med at bruge netop dét perspektiv.

- Han er en smule anderledes. Rooney kom ind som en slags 10'er, hvor Greenwood mere er en kantspiller. Han kan lide at udfordre folk, så jeg ser ham ikke som en traditionel centerangriber. Pund for pund har han imponeret lige så meget som Rooney i forhold til, hvad han har leveret nu, siger Dwight Yorke til TalkSPORT og fortsætter:

- Jeg føler, at han har alt for at blive en succes. Han har den rigtige mentalitet og personlighed. Og det fodboldmæssige taler for sig selv.

Ekspert: Derfor har Greenwood potentiale

Når man dykker længere ned i det rent fodboldfaglige, får man øje på de spidskompetencer, der lige nu gør Mason Greenwood til et af de varmeste navne i engelsk fodbold lige nu.

For ifølge TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker har den 18-årige angriber de helt rigtige attributter for en komplet angriber.

- Jeg kan se stort potentiale i ham. Især fordi han har de tre vigtigste ting: hurtighed, god sparketeknik og målnæse. Det er nogle ting, der bare er svære at træne sig til, så det er nogle vigtige parametre.

- Han har et supergodt venstreben, som han mest har scoret med indtil nu, men han sparker eftersigende lige så godt med højre. Han har en utrolig fart og en rigtig målnæse. Og så har han den rigtige blanding af ydmyghed og arrogance.

- Han kan spille alle de forreste positioner, og han har en meget iøjnefaldende spillestil, som også skaber noget ekstra hype omkring ham. En hype, der jo for alvor kommer nu, fordi han kontinuerligt begynder at starte inde og lave mål.

- Og så er han jo opdraget i en klub, hvor han bare er blevet skolet til at være hård. Så det har han i sig. Han er tykhudet, ellers kommer man ikke så langt i den klub, siger Mads Junker.

Mason Greenwood kommer fra Bradford, men har spillet hele sin ungdomskarriere i Manchester United.

Han fik sin første start for Manchester United i september 2019 i en Europa League-kamp mod Astana. Her scorede han og blev dermed i en alder af 17 år og 353 dage den yngste målscorer for United i en europæisk turnering.

Mason Greenwood er på kontrakt i Manchester United til sommeren 2023.