Manchester City får karantæne ophævet – kan deltage i Champions League

Manchester City har fået medhold hos Den internationale sportsdomstol (CAS) og kan derfor deltage i Champions League.

Manchester Citys karantæne fra europæisk fodbold i to år tildelt af UEFA er ophævet.

Det skete mandag i Lausanne, hvor Den internationale sportsdomstol (CAS) gav den engelske storklub medhold i sagen om brud på økonomisk fairplay (Financial Fair Play).

- Mens Manchester City og dets juridiske rådgivere endnu ikke har gennemgået den fulde afgørelse fra Den internationale sportsdomstol (CAS), glæder klubben sig over resultatet af dagens afgørelse som en validering af klubbens position og en bekræftelse af, at bevismaterialet var til stede.

- Klubben vil gerne takke panelmedlemmerne for deres omhu og den behørige proces, de administrerede, skriver Manchester City i et statement.

Foruden ophævelsen af den toårige karantæne har de også fået reduceret bødestraffen til 10 millioner euro fra de oprindelige 30 millioner.

Hele kendelsen kan læses her.

Financial Fair Playsca

  • UEFA indførte begrebet i 2010, for at bekæmpe stigende gæld blandt fodboldklubber. Hele grundidéen er, at klubberne ikke må bruge flere penge, end de tjener.
  • Der sættes en grænse, for hvad en klubs gæld maksimalt må være på over en flerårig periode (tre eller fire år).
  • En klub skal selv tjene sig ud af de negative tal. Det betyder, at kapitaltilførsel fra eksempelvis en rigmand uden tilsvarende modydelser i form af aktier eller andre værdier ikke er tilladt.
  • En klub må ikke skylde penge til ansatte, skattevæsenet eller en anden klub for handler, der er over et år gamle.

​Kilde: Ritzau

Straffet af UEFA i februar

Manchester City blev den 14. februar idømt karantænen og bøden, efter at de var blevet fundet skyldig af UEFA i at have overtrådt det europæiske fodboldforbunds regler om økonomi.

I perioden fra 2012 til 2016 havde Manchester City angiveligt fejlinformeret UEFA i forhold til gæld, økonomi og indtægter. Klubben blev fundet skyldig af UEFA’s finansielle organ (CFCB) for at have forfalsket sine sponsorindtægter i de fire år.

Mere konkret drejer det sig om trøje- og stadionsponsoren, Etihad, der ret beset ikke betaler det beløb, Manchester City har opgivet. Det gør derimod selskabet Abu Dhabi United Group, som ejer Manchester City og ledes af Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, der såmænd også ejer Etihad.

Det er i strid med de økonomiske spilleregler, som UEFA indførte i 2010, mener de.

Mandag blev det officielt, at UEFA og Den internationale sportsdomstol (CAS) ikke er enige i strafudmålingen for dette. Det sker, fordi CAS ikke fandt bevis for, at Manchester City forsøgte at omgå reglerne ved pengeoverførslerne.