Fodbold

Øllet flød, da Vejle rykkede op - ejer vil mere end 'bare' spille Superliga

Glæden var ikke til at tage fejl af hos Vejle-spillerne, da de tirsdag aften sikrede klubben oprykning.

Øllet flyver gennem luften, mens Vejle-spillerne skråler, det bedste de har lært.

”Campeones, campeones, olé, olé, olé!”, lyder det i kor, mens de hopper rundt i en klynge, der fra tid til anden er ved at vælte. Men det er de ligeglade med. Det er ren eufori.

Jeg vil gerne tage Vejle tilbage til de gyldne tider. Jeg vil vinde titler, og jeg vil i Champions League

Andrei Zolotko, hovedaktionær i Vejle Boldklub

Glæden over en hel sæsons arbejde, der kulminerer i dansetrin, skrig og skrål, vil ingen ende tage.

Endelig kan de omfavne hinanden med visheden om, at de fra næste sæson kan kalde sig Superliga-klub.

- For nogle er det liv eller død

Det havde længe ligget i kortene, at Vejle skulle tage den enlige plads i elevatoren fra 1. division til Superligaen. Tirsdag aften blev det så en realitet, da de rødklædte slog Nykøbing med 1-0 på hjemmebane.

Dermed er klubben tilbage i den bedste, danske række efter blot ét års fravær. Det er samtidig den anden oprykning under klubbens nye medejer, Andrei Zolotko, der kom til i 2016. Og for netop ham var der tale om en helt speciel dag.

TV 2 SPORT møder hovedaktionæren på Munkebjerg Hotel to timer før kampstart. Allerede her står det klart, at Vejle blot skal bruge ét point for, at oprykningen er sikret.

Om det er den vished, der gør moldoveren, der købte aktiemajoriteten tilbage i juni 2016, rolig, skal være usagt.

I hvert fald indtager han lobbyen med største selvfølgelighed. Hans t-shirt-look syner ikke af meget, men i løbet af få øjeblikke står det klart, at han ikke er hr. hvem-som-helst.

Han får hurtigt overtalt servitricen til, at vi kan sidde et roligt sted, selvom det reelt ikke er muligt. Han ved, hvad han vil, og han ved, hvad oprykning betyder for en by som Vejle.

- For nogen er det liv eller død. Fodbold er en stor del af deres liv, siger Zolotko, der får opbakning fra den tidligere Vejle-spiller Thomas Gravesen, som er at finde på stadion senere samme dag.

- Det betyder alt for den her by. Det betyder alt for den her klub, konstaterer Gravesen, der spillede i Vejle fra 1995 til 1997.

I pendulfart fra græs til gengivelser

Da den moldoviske aktionær ankommer til stadion en time før kampstart, står fansene allerede i kø. Han tager plads i sin skyboks med godt udsyn over banen. Fra sin plads ser han opmærksomt med.

Kampen er begyndt. Det kan man mærke på Zolotko, der sidder og tripper.

”Der er faktorer i fodbold, som du ikke kan kontrollere,” lyder det fra moldoveren efter et lille kvarter. Han vil have straffespark. Han haster over til skærmen, hvor gengivelsen allerede ruller. Han er ikke i tvivl – der var straffespark.

I resten af første halvleg traver han mellem udsynet til banen og skærmen med gengivelser. Han har svært ved at sidde stille. Betydningen er ikke til at tage fejl af.

Heldigvis for de moldoviske nerver bringer Vejle sig på 1-0 ikke langt inde i anden halvleg.

I sin skyboks kunne Andrei Zolotko fejre målet til 1-0 i Vejles kamp mod Nykøbing. Video: Jonas Kjærsgaard

”Jeg er ikke rolig, før kampen er fløjtet af,” lyder det hurtigt fra Zolotko, da han har jublet af.

Går efter få, men konkurrencedygtige forstærkninger

Med scoringen til 1-0 kan Jacob Krüger, der er teknisk chef i Vejle, til gengæld begynde sit arbejde med at forstærke truppen for alvor.

Hver gang Vejle er rykket op i det indeværende årtusinde, er de rykket ned igen året efter. Derfor er de også klar over, at der skal andre metoder til denne gang.

- Vi vil i højere grad end sidst prøve at gå efter færre, men gode forstærkninger. Det skal være nogen, der kan gå ind i startopstillingen – og gerne i den bedste halvdel af truppen, siger Jacob Krüger.

Vejle har da også brug for forstærkninger, hvis det står til Anders Møllenberg, der er journalist hos Vejle Amts Folkeblad og har dækket klubben i 20 år.

- Hvis de ikke forstærker sig, er jeg næsten sikker på, at de rykker ned, siger han.

- Vejle skal spille Champions League

Og forstærkninger bliver på alle måder nøglen, hvis Zolotko skal indfri sine ambitiøse planer med klubben. På den korte bane ønsker han at etablere Vejle som en Superliga-klub, men på længere sigt er ambitionerne lang større.

- Det er ikke nok at blive oppe. Jeg vil gerne tage Vejle tilbage til de gyldne tider. Jeg vil vinde titler, og jeg vil i Champions League.

- Jeg tror virkelig på, at klubben har potentialet, hvis du ser på, hvad FC Midtjylland har bygget op midt i ingenting, siger Zolotko.

Vejle er blevet dansk mester fem gange, så tanken synes ikke helt fjern. Ikke desto mindre ligger det seneste mesterskab tilbage i 1984. I første omgang skal Nykøbing også lige klares.

Øl, der kan slå voksne mænd omkuld

Men det bliver de. Inden dommeren fløjter kampen af, sætter Zolotko i fuldt firspring ned af trapperne til banen. Han iklæder sig en rød trøje, mens han hopper og synger. Da kampen fløjtes af, spæner han ind på banen.

Sammen med spillerne fejrer han oprykningen. Øl med en størrelse, der kan gøre selv en granvoksen mand halvfuld, bliver fundet frem i lange baner.

- Det er fantastisk. Det er dejligt og forløsende at få det afgjort, og det er fuldt fortjent, siger Kjartan Finnbogason, der er topscorer for Vejle med 16 sæsonmål, efter kampen.

Inden fejringen i omklædningsrummet trækker Zolotko sig. Det gør han klogt i, hvis han ikke ønsker at blive gennemblødt, for der bliver festet igennem.

Da den første glædesrus har lagt sig, forlader han stadion i sin Mercedes. Han er glad – det er tydeligt.

- Vi nyder det i aften, og så begynder vi at planlægge næste sæson i morgen (onsdag red.), slutter han.

Vejle Boldklub var senest i Superligaen i sæsonen 2018/2019, hvor klubben rykkede ned efter en sidsteplads i grundspillet og et samlet nederlag over to playoffkampe til Hobro.