Fodbold

Det største siden Laudrup i Premier League

Brentford FC med flere danske spillere og trænere er tæt på at rykke direkte op i Premier League.

En dansk træner er ved at skrive sig ind i de danske historiebøger med en af de største bedrifter på den internationale klubscene.

Thomas Frank og Brentford rækker for alvor ud efter fodboldens største og mest prestigefulde liga, Premier League.

Brentford FC tog et stort skridt videre mod direkte avancement til den største liga overhovedet brandmæssigt, økonomisk og mediemæssigt, da de onsdag aften vandt for ottende gang på stribe. 1-0 over Preston, der selv er på jagt efter en plads i playoff-spillet.

- Det er helt vildt, at vi nu er så tæt på. Jeg er stolt på alles vegne, alle har arbejdet stenhårdt for det her. Det er selvfølgelig en drøm, og selvfølgelig nyder vi det, siger Thomas Frank til TV 2 SPORT.

Kun Michael Laudrup har gjort det før, det der med at stå i spidsen for en Premier League-klub med dansk pas, som manager for Swansea (2012-14), så det er historieskrivning fra øverste hylde, hvis det lykkes for 46-årige Thomas Frank, der har været manager i London-klubben siden oktober 2018.

Flyvende efter coronapausen

Han understreger gang på gang 'vi' i snakken. For det er essentielt for den danske manager, at det er med fælles fodslag, man når de bedste resultater - og det er netop 'togetherness' - sammenhold - der er hans særkende.

I skrivende stund er en mand i sin bedste fodboldtræneralder et sted i det vestlige London træner for Brentford FC, der er nummer tre i The Championship, den næstbedste engelske række.

Skal vi rykke op, er hver eneste kamp den vigtigste

Thomas Frank

De to bedste hold, lige nu Leeds United og West Bromwich Albion, rykker direkte op i Premier League, mens de fire placerede fra nummer tre til seks skal spille om den tredje plads. Det sker via to semifinaler (ude og hjemme) samt en playoff finale på Wembley 4. august.

Men Brentford og Thomas Frank er blot et point efter West Bromwich. Og de er sikre på playoff-semifinalerne, men endnu tættere på den direkte plads. Der resterer to spillerunder, og mens Brentford har hentet 24 point i sine seneste otte kampe, har West Bromwich blot hentet 13.

- Det har været en fantastisk sæson med en særdeles god atmosfære og stemning i og rundt om klubben. Vi har præsteret godt og kører med stor selvtillid - ikke mindst efter coronapausen, siger Thomas Frank og tilføjer:

- Og så arbejder vi stenhårdt allesammen. Og det kan føre os meget videre.

Økonomisk gevinst

Brentford har siden genåbningen af The Championship vundet otte kampe på stribe blandt andet med sejre over topholdene West Bromwich og Fulham. Senest den svære udekamp mod Derby.

- Vi glæder os over de små sejre, men det her er så tæt og så hård en turnering, at vi er nødt til hurtigt at se frem mod næste kamp. Og skal vi rykke op, er hver eneste kamp den vigtigste. Vi fokuserer udelukkende på det, vi kan påvirke.

To af de fire startende danskere i aktion mod Preston. Christian Nørgaard (tv.) og Emiliano Marcondes (th.).

Derfor blev blikket rettet på lørdagens kamp mod Stoke City allerede i minutterne efter sejren over Preston.

Han er naturligvis en glad mand, Thomas Frank. Fordi det lykkes for ham og Brentford med det, der har fyldt mest:

  • Attituden - “vi skal vise selvtillid og samtidig være ydmyge overfor opgaven”.
  • Hårdt arbejde - “det gælder alle i træning og kampe. Vi har vist, at vi er det bedste hold rent fysisk.
  • Sammenhold - “ingen kan vinde noget alene. Og det gælder alle i klubben, at vi er afhængige af sammenholdet”.

Står den til oprykning til Premier League i næste sæson, så er Brentford FC - og Thomas Frank - til historiebøgerne. Klubben rykkede op fra League One (den tredjebedste række) i 2014 og har siden haft placeringer i Championship (den næstbedste række) som nummer 9, 10, 9 og 11. Og nu er der udsigt til 170 millioner pund (cirka 1,4 milliarder kroner) over de kommende tre sæsoner og 2,4 milliarder kroner over fem sæsoner.

Det betyder en masse omtale, masser af økonomiske interesser og fodbold på absolut højeste plan.

- Premier League er den største liga. Men jeg må også tilføje, at The Championship i min verden vel nok er den sjette største liga, når vi ser på kvalitet og økonomi. Ikke økonomisk i vores klub, men generelt set, siger Thomas Frank, der har en hær af danskere i truppen.

Fire af dem startede mod Preston: Emiliano Marcondes, Henrik Dalsgaard, Mathias Jensen og det vel nok bedste køb og en mand i landstræner Kasper Hjulmands kikkert, Christian Nørgaard.

Og tilbage til Thomas Frank: Månedens manager i The Championship og valgt som årets manager i London - i kamp med Crystal Palaces Roy Hodgson og Chelseas Frank Lampard.