Fodbold

- Ingen vil huske Madrids mesterskab om 20 år, siger historiker

Fodboldhistoriker Svend Rybner sammenligner nutidens Real Madrid-hold med hovedstadsklubbens mesterhold fra 1960'erne.

For første gang i tre år er Real Madrid spansk mester.

En hjemmesejr over Villarreal sikrede det 34. mesterskab med én kamp tilbage af sæsonen. Og selv om et mesterskab selvsagt luner i den spanske hovedstad, er forventningerne i tidens løb gået ud over guldmedaljerne.

Om 20 år vil man stadigvæk kunne huske 'Galacticos', men man vil ikke kunne huske det hold, der bliver mester i år

Svend Rybner

Forventninger, som ikke er indfriet i denne sæson, mener fodboldhistoriker Svend Rybner, der i en lang årrække har fulgt spansk fodbold tæt.

- Først og fremmest er man i Madrid glad for, at verdens naturlige orden bliver genoprettet ved, at Real Madrid bliver mester. Folk har været ved at kaste op over Barcelona. Men hvis man stikker et spadestik dybere, så vil man gerne se et Real Madrid-hold, der spiller offensiv fodbold, og det har man ikke set i år.

Real Madrid er på vej mod en historisk god sæson rent defensivt. Kun 22 mål har storklubben lukket ind i denne sæson, og meget skal derfor gå galt, hvis de ikke ender med at forbedre den defensive klubrekord fra 1988, hvor der blev scoret 26 gange over sæsonens 38 kampe.

Omvendt har madrilenerne kun fundet vej til målet 66 gange i denne sæson. Hvis man kigger tilbage på tidligere mesterskabssæsoner, er antallet af scorede mål det næstlaveste set over de 11 mesterskaber, som Real Madrid har vundet, siden man i 1987 øgede antallet af hold i LaLiga og for første gang spillede 38 kampe i en sæson.

Statistikkerne er et billede på et sjældent defensivt orienteret Real Madrid-hold. Det kan få konsekvenser for pladsen i fansenes fremtidige hukommelse, der i forvejen er fyldt med minder fra 1950'ernes Di Stéfano-æra, 'La Quinta del Buitre' fra 1980'erne og 00'ernes 'Los Galacticos'.

- Om 20 år vil man stadigvæk kunne huske 'Galacticos', men man vil ikke kunne huske det hold, der bliver mester i år, og det kan man ikke blive ved med at acceptere, siger Svend Rybner til TV 2 SPORT.

Svend Rybner er uddannet historiker med speciale i Den Spanske Borgerkrig og er forfatter til bøgerne 'Fodbold i Spanien – meget mere end El Clásico' og 'Fodbold i Guds eget land'.

Minder om arbejdsmænd fra 60'erne

Real Madrids fans først og fremmest takke spillere som Sergio Ramos, Casemiro og Karim Benzema, der alle har været i klubben i en lang årrække.

- Det er jo ikke noget prangende hold. Den store stjerne, Eden Hazard, som de købte sidste år, har jo været skadet det meste af sæsonen og har ikke spillet nogen fremtrædende rolle. Man har ikke set noget offensivt Real Madrid-hold. Det er et hold af arbejdsmænd.

- Holdet ligner det hold, der igennem en lang årrække op gennem 60’erne blev spansk mester, siger Svend Rybner.

Fodboldhistorikeren henviser til en periode, hvor Real Madrid fra 1961 frem til 1972 vandt hele 9 spanske mesterskaber. I 1962 besluttede det spanske fodboldforbund, RFEF, som konsekvens af et skuffende VM at indføre et forbud mod at hente spillere fra udlandet. Et forbud, der først ophørte 11 år senere.

I den periode formåede madrilenerne at fastholde magtbalancen, men det var ikke ved hjælp af storslåede præstationer på modstanderens banehalvdel.

- Det var ikke flot fodbold. Det var bedst illustreret ved Europa Cup-finalen i 1966, hvor de vandt over Partizan Beograd. Det var deres sjette triumf, men der er jo ingen, der kan huske, hvem der spillede på holdet. Alle kan huske holdet fra 50’erne med Alfredo di Stéfano og Ferenc Puskás.

Amancio Amaro kom på måltavlen, da Real Madrid i 1966 vandt Mesterholdenes Europa Cup efter en finalesejr over Partizan Beograd.

- På den måde synes jeg, at holdet i år minder om det hold, der blev mester den gang, siger Svend Rybner.

Offensiv fodbold er vejen til fansenes hjerter

En af de største stjerner i Real Madrids historie er Alfredo di Stéfano, der fra 1953 til 1964 scorede 308 mål og var stærkt medvirkende til at sikre klubben otte mesterskaber. Ifølge Svend Rybner har han spillet en afgørende rolle i madrilenernes forventninger om en offensiv tilgang til spillet.

- Jeg vender hele tiden tilbage til Di Stéfano, fordi han var så god, som han var. Han har jo lagt linjen for, hvad der skal til for at blive et godt Real Madrid-hold, og det er, at man skal score flere mål end modstanderen.

- Der er jo noget tyrefægtning over det. Du er toreadoren, og modstanderen er tyren, der på et eller andet tidspunkt får dødsstødet.

Raúl og klubbens nuværende cheftræner, Zinedine Zidane, er to andre spillere, der tidligere har stået bag spektakulære præstationer og fået fansene til at juble på Santiago Bernabéu i hjertet af den spanske hovedstad.

Begge spillere var en del af 'Los Galacticos', der i starten af 00'erne blev klubbens kælenavn, efter det lykkedes Real Madrid at hente en række af verdens største stjerner.

Stjernespillerne Roberto Carlos, Ronaldo, David Beckham og Raúl jubler over en Real Madrid-scoring.

Sammen formåede de at begejstre publikum, selvom det ikke var i den periode, hvor de fleste titler blev vundet.

- 'Galacticos' kunne noget. De kunne spille fodbold. De skulle have et par skraldemænd, der kunne ligge og rydde op på midtbanen, mens de oppe foran kunne skabe noget smukt, og så kunne det godt være, de ikke kom med hjem.

- Det er det sande Real Madrid. Dem, der kan vinde uden at nedlade sig til at skulle forsvare. Det er det her hold på ingen måde et udtryk for, siger Svend Rybner.

Tålmodigheden er ikke lang i Real Madrid

I denne sæson har profilerne heddet Thibout Courtois, Sergio Ramos, Raphaël Varane, Casemiro, Toni Kroos og Karim Benzema, og selv om de hver især har haft en afgørende betydning for, at de torsdag aften vandt mesterskabet, så mangler der noget.

- Mand for mand har de jo store offensive kvaliteter, men de er ikke foldet ud. De har manglet en samlende kraft. En maskine, der kunne styre spillet.

- Men der mangler simpelthen nogle profiler, som man vil huske. De mangler spillere, som laver det spektakulære, siger Svend Rybner og peger på, at købet af Eden Hazard i 2019 kan være et skridt i den rigtige retning.

Belgieren har dog endnu ikke fået sat det ønskede aftryk, da han i store dele af sæsonen har siddet ude med skader.

Eden Hazard blev hentet til klubben som den første store stjerne, efter Zinedine Zidane i marts sidste år vendte tilbage som træner for Real Madrid, som han også stod i spidsen for fra 2016 til 2018.

Da den franske træner, der nu har vundet sit andet spanske mesterskab med hovedstadsklubben som træner, blev genansat for lidt over et år siden, blev der lagt op til, at der skulle købes en række store profiler, og selv om det lykkedes at få fingrene i Hazard, så skal der mere til.

- Man har ikke set den genopbygning, der blev varslet, da Zidane blev hentet tilbage. På den baggrund er man ikke tilfreds i Real Madrid. Man vil have noget mere. Når tilfredsheden over mesterskabet har lagt sig, så vil man se sæsonen, som en sæson, man ikke husker for andet end mesterskabet.

- Real Madrid som klub kan ikke blive ved med at spille tung fodbold. Der er tålmodigheden ret kort, siger Svend Rybner.