Fodbold

Juventus-træner har stor tiltro til 21-årig dansker

Matilde Lundorf er et relativt ukendt navn, men i en alder af 21 år tæller cv'et allerede klubber som PSG og Brighton - og nu også Juventus.

Der er fart på karrieren.

Den seneste sæson har Mathilde Lundorf spillet for den engelske klub Brighton. Men for lidt over en uge siden gik hun ombord på et fly på vej til et nyt fodboldeventyr.

Destinationen var Italien og storklubben Juventus. Hele næste sæson skal hun nemlig trække den sorte og hvide trøje over hovedet.

- For mig personligt er det et kæmpe skridt. Jeg valgte Juventus, fordi det er en klasseklub, og jeg vil bare gerne være en del af den store succes, siger Lundorf til TV 2 SPORT.

Fra Aarhus til Paris og Brighton

Matildes kærlighed til fodbolden startede i Hadsten, hvor hun er vokset op. Senere skiftede hun den lokale klub ud med Skovbakken IK i Aarhus. Som 16-årig forlod hun så de trygge rammer og tog et år til PSG for at spille på deres U19-hold.

Vores opgave bliver at hjælpe hende til at blive bedre til at vise sit talent

Rita Guarino, Juventus-træner

- Det var sindssyg hårdt, men det var også sindssyg fedt, og jeg kan virkelig godt lide at opleve andre lande og fodboldkulturer.

Matilde Lundorfs klubber

2020-          : Juventus FC

2019-2020: Brighton HAFC

2016-2019: VSK Aarhus

2015-2016: Paris Saint-Germain FC (U19)

- Jeg har en succesoplevelse med derfra, så jeg ved, at det, jeg har gang i nu, skal også nok gå godt. Det har været vigtigt for mig, at jeg allerede var i Frankrig i en tidlig alder.

Efter tre år hjemme i Danmark, hvor hun spillede for VSK Aarhus, ringede udlandet igen. Denne gang var det den engelske klub Brighton, der var interesseret i at give hende en étårig kontrakt. Kufferterne blev pakket, og endnu en gang rev hun rødderne op for at udleve fodbolddrømmen.

Det blev et meget lærerigt år for Matilde.

- Når man skifter klub, vil man i starten jo gerne vise, hvad man kan og vise, at det er et godt valg, klubben har taget i at hente en. Der kan man bare lægge meget pres på sig selv og ødelægge sig selv i starten. Så jeg har lært at være tålmodig og ikke lade mig gå på af en træning.

Mathilde Lundorf sluttede fjerde sidst med Brighton i Super League, der er den engelske kvindeliga. Samtidig er holdet i kvartfinalen ved FA Cup.

Fysik og taktik møder kreativitet og teknik

Netop det fik hun brug for, da hun skiftede engelske Brighton ud med italienske Juventus.

For de første træninger gik ikke, som hun havde håbet på. Derfor forlod hun træningerne med en ubehagelig følelse og blev i tvivl, om hun overhovedet passede ind på holdet.

- Det er en helt anden måde, de spiller fodbold på. I England er der meget struktur, taktik og meget fysik. Hernede er det sindssyg teknisk og mere fantasi og kreativitet, og det er jeg slet ikke vant til.

- Jeg har overblik og forsøger at slippe bolden hurtigt rundt og tage de rigtige valg. Mange italienere vil det så gerne og kører bare på, men nogle gange glemmer de lidt at stoppe op og se, om der overhovedet er mulighed for at få bolden med frem. Jeg overvejer ligesom situationen en ekstra gang.

Efter seks træninger forsvandt den ubehagelige følelse, og hun har vendt det til noget positivt, at hun har en anderledes spillestil end mange af sine holdkammerater.

- Jeg har fundet ud af, at det jeg kan, er det, de mangler. Det er derfor, jeg er kommet hertil. Og jeg kan lære sindssyg meget fra dem.

- Vi tror virkelig på hende

Hos Juventus glæder træner Rita Guarino sig til at råde over den unge dansker og hendes kvaliteter i sin trup. Hun ser en stor fremtid i hende.

- Matilde er en meget talentfuld spiller – både fra et teknisk og fremadrettet synspunkt. Hun har allerede en masse international erfaring ved at have spillet så mange år for de danske ungdomslandshold.

- Hun er en spiller, vi virkelig tror på. Vores opgave bliver at hjælpe hende til at blive bedre til at vise sit talent, siger Rita Guarino, der er træner for Juventus’ kvindehold.

Hun skal kunne sætte sig igennem hos Juventus og få en del spilletid, for at komme på tale til A-landsholdet

Lars Søndergaard, U23- og A-landstræner

Når Matilde selv snakker om, hvad hun forventer af tiden i mesterklubben, dukker den jyske ydmyghed op i hende. Hun håber bare at spille noget "sindssyg god" fodbold.

- Jeg er godt klar over, det er en mega stærk trup, men jeg håber virkelig meget på, jeg kan spille mig på som fast spiller. Jeg må bare gøre, alt hvad jeg kan.

Samtidig har hun høje ambitioner for den kommende sæson, men det er med rette. Klubbens kvindehold har siden etableringen i 2017 vundet Serie A og deltaget i Champions League to gange, hvor bedste resultat er 1/16-finalen.

- Jeg forventer helt sikkert, at vi vinder guld. Og at vi kommer langt i Champions League. Det er helt vildt, at jeg skal prøve det, for det har jeg aldrig nogensinde prøvet at spille før.

Det blev til spilletid i otte af Brightons seksten kampe i Super League.

Drømmer om A-landsholdet

For et år siden drømte Matilde om endnu et udlandsophold, og den er hun i fuld gang med at udleve. Derfor er der blevet plads til en ny drøm for den unge spiller.

- Min drøm er at komme til at spille A-landskampe. Jeg håber, og jeg er også klar til det. Jeg venter bare, siger hun med et forsigtigt grin og fortsætter:

- Jeg tror også, det her skifte virkelig kommer til at gøre meget godt for mig, og at Lars (Søndergaard, U23- og A-landstræner, red.) forhåbentlig får øjnene lidt mere op for mig.

Den 21-årige forsvarsspiller har været en del af de danske ungdomslandshold op gennem rækkerne, fra hun var U16-spiller. Her er det indtil videre sammenlagt blevet til 48 kampe.

Matilde Lundord - LANDSHOLDSSTATISTIK

U23 – 2 kampe

U19 – 25 kampe

U17 – 12 kampe

U16 – 8 kampe, 1 mål

For at skiftet til Juventus skal blive en succes for hende, slår landstræneren, Lars Søndergaard, fast, at hun blandt andet skal have mere spilletid, end hun fik i Brighton.

- Hun skal kunne sætte sig igennem hos Juventus og få en del spilletid, for at komme på tale til A-landsholdet. Det er vigtigt for hende, måske ikke 100 procent, men hun skal have en del spilletid for at udvikle sig videre.

- Træningsmæssigt kan hun udvikle sig, fordi der er mange gode medspillere og mange italienske landsholdsspillere i Juventus.

Mens hun venter på en mulig A-landsholdsdebut, tager hun en dag ad gangen. Det vigtigste for hende er bare at have det "sjovt og fedt" ude på banen.