Fodbold

Alle folk spørger ’den ukendte dansker’, hvordan han endte i Premier League-klub

For et år siden sad han på bænken i den danske 2. division, men nu har Lukas Bornhøft Jensen sin daglige gang hos et Premier League-hold.

På et varmt mørkeblåt sæde på Etihad Stadium sidder en ung dansk målmand, hvis drengedrøm er ved at gå i opfyldelse.

Hjemmeholdet Manchester City har til dagens Premier League-kamp fået besøg af Burnley, og på deres holdkort står et nyt dansk navn, som indtil dette øjeblik er gået under radaren blandt danskere i Premier League.

Den ’ukendte’ dansker er Lukas Bornhøft Jensen.

- At være den ukendte dansker i udlandet har været sjovt og mærkeligt på samme tid. Alle folk, jeg snakker med, har haft virkelig mange spørgsmål til, hvordan det hele kunne lade sig gøre, siger Lukas Bornhøft Jensen til TV 2 SPORT.

Fra anonym til en bænkplads mod City

For knap et år siden tog den unge danske målmand turen over Nordsøen mod vest, da han skiftede fodboldrammerne i Danmark ud med England.

Arbejd hårdt og gør, hvad der bliver sagt

Et råd fra den tidligere Burnley-spiller Brian 'The Beast' Jensen

Et begrænset antal danske fodboldspillere har klaret turen helt til en Premier League-klub, og selvom Burnley-danskeren er en af de få, var der ikke mange medier, der skrev om det usædvanlige skifte i sommer. Men det har kun været til gavn for den nu 21-årige målmand.

- Jeg har kunnet have 100 procent fokus på fodbold og ikke på medier. Og så har jeg haft mulighed for at fortælle en anderledes historie om, hvordan et fodboldskifte også kan gå til.

- Men det virker til, at nogle medier har fundet ud af, at der faktisk er en dansker, som hedder Lukas Jensen i Burnley.

Da Premier League blev genoptaget efter coronapausen mødte Burnley nemlig Manchester City i den første kamp, og her var den 21-årige målmand at finde på bænken for første gang.

- Det må være den største oplevelse, jeg har haft ved at gå fra 2. division til pludselig at sidde på bænken i Premier League på under et år. Det har været virkelig stort for mig.

Men Lukas Jensens historie begynder et helt andet sted.

En usædvanlig mail i indbakken

For et år siden var den unge målmand blevet vant til at sidde på bænken i Gentofte Sportspark, der er hjemmebane for 2. divisionsklubben Hellerup IK.

- Jeg følte næsten, at min fodboldkarriere var ved at gå i stå. Jeg var lige rykket fra FC Helsingør (daværende superligahold, red.) til HIK, og her gik det ikke supergodt.

I 2018 fik Lukas Bornhøft Jensen debut i Superligaen for FC Helsingør mod Hobro. Herefter skiftede han til 2. divisionsklubben HIK

Men en dag tikkede en spam-lignende mail ind i målmandens indbakke.

Jeg vidste ikke om flybilletter og hotelreservationen var ægte, før jeg fik det hele tilsendt

Lukas Bornhøft Jensen

Mailen kom fra en engelsk fodboldagent, der skrev, at han havde to mulige engelske klubber til danskeren.

- Jeg fandt det selvfølgelig interessant, men jeg ved også godt, at der dukker meget uægte op. Men i ren nysgerrighed skrev jeg tilbage og fik hurtigt svar.

- Det var en meget mærkelig oplevelse, fordi jeg ikke troede på det. Jeg syntes, det var sjovt at se, om det nu også var ægte nok. Det viste det sig at være, og det er jeg utrolig glad for.

Efterfølgende kom Lukas Jensen både til prøvetræning i Blackburn og Burnley.

- Det har altid været min drøm at komme til udlandet og spille fodbold, så at kunne udleve det i mit sabbatår, det skulle jeg ikke bruge lang tid på at tænke over.

- Men jeg vidste ikke om flybilletter og hotelreservationen var ægte, før jeg fik det hele tilsendt. Og så tog jeg af sted med fodboldstøvler og målmandshandsker.

Fra den værste til den bedste start

Prøvetræningen i Burnley gik godt, og indtil papirarbejdet faldt på plads, var Lukas Jensen igen hjemme i Danmark.

Det var en hård dag. Jeg troede, at min drøm ville falde sammen

Lukas Bornhøft Jensen

Men en fodboldtræning med et par venner havde nær knust drengedrømmen.

- De skyder på mål på mig, og så lander jeg forkert. Jeg tager på hospitalet og bliver røntgenfotograferet, hvor jeg får at vide, at min arm er brækket, og at jeg skal være ude i fire måneder.

Lukas Jensen fik at vide, at han ikke kunne spille fodbold i fire måneder på grund af den brækkede arm, men efter to måneders genoptræning i Burnley, var han igen på banen.

- Det var en hård dag. Jeg troede, at min drøm ville falde sammen, og jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle sige til Burnley. Jeg overvejede først at finde på en dækhistorie for, hvordan det gik til, men valgte så at fortælle sandheden.

Burnley tog heldigvis nyheden om den brækkede arm pænt, og kort efter skrev danskeren under på en toårig kontrakt.

- Det har været en kæmpe oplevelse, at Burnley stadig ville skrive kontrakt med mig, og at jeg fik mulighed for at genoptræne derovre (i England, red.) for derefter at blive førstekeeper i U23-truppen.

- Det var den bedst mulige start, jeg overhovedet kunne tænke mig.

Er du i familie med 'The Beast'?

Selvom Lukas Bornhøft Jensen er et forholdsvis nyt navn i engelsk fodbold, er det ikke første gang, at der er en dansk målmand i Burnley-truppen. Tidligere har både Brian ’The Beast’ Jensen og Anders Lindegaard båret den bordeaux-trøje.

- Da jeg kom til klubben, havde jeg nogle gode samtaler med Anders Lindegaard, hvor han gav mig nogle gode råd, fortæller Lukas Bornhøft Jensen.

Anders Lindegaard tørnede ud for klubben fra 2017 til 2019, hvor det bare blev til to kampe, mens Brian Jensen spillede i Burnley FC fra 2003 til 2013.

- Jeg har fået en masse positivt at vide om Brian Jensen. Og da de så mit efternavn (Jensen, red.) på holdkortet, blev jeg spurgt, om jeg var i familie med ham, hvilket jeg desværre måtte sige nej til.

Brian 'The Beast' Jensen var målmand i Burnley FC fra 2003 til 2013. Han spillede 310 kampe for den engelske klub.

Samme spørgsmål har 'The Beast' også fået flere gange, fortæller han til TV 2 SPORT. Han har dog en god forklaring til de spørgende englændere:

- I må lige tage i betragtning, at vi er tre eller fire procent hjemme i Danmark, der hedder Jensen. Det er lige som Smith herovre.

'Hard work pays off'

Efter 10 år i Burnley har Brian Jensen om nogen et godt kendskab til fan- og klubkulturen i den traditionelle engelske by.

Jeg håber, at jeg kan gøre ham kunsten efter og spille en masse år herovre

Lukas Bornhøft Jensen

- Det er en gammel mineby, så det passede meget godt med mit motto: ’Hard work pays off’. Hvis du arbejder hårdt for klubben og gør dit bedste, så har du en god chance for komme godt ud af det med alle fans.

- I løbet af ugen arbejder fansene stenhårdt for at tjene de småpenge, der gør, at de kan komme ind og se en fodboldkamp. Og så forventer de også, at de forkælede fodboldspillere gør det samme.

I perioden 2003-2013 står Brian 'The Beast' Jensen noteret for imponerende 310 kampe for Burnley, og det giver unge Lukas Jensen noget at sigte efter.

- Jeg håber, at jeg kan gøre ham kunsten efter og spille en masse år herovre - og blive et stort navn som ham.

Lukas Jensen og U23-holdet var ubesejrede i danskerens første 10 kampe.

Den nu tidligere professionelle keeper har da også et par gode råd med på vejen til den unge Burnley-spiller.

- Arbejd hårdt og gør, hvad der bliver sagt. Jeg nød min tid, og det er det vigtigste. Så længe Lukas nyder det, så flyver tiden afsted.

- Hvis han allerede nu føler sig godt tilpas og har haft en god tid det første år, så skal han bare fortsætte i den dur, og så kan det jo godt være, at han kommer til at være deroppe i ti år ligesom mig.

Fra førstevalg på U23 til tredjekeeper på førsteholdet

Da Lukas Bornhøft Jensen kom til Burnley sidste sommer blev han straks førstevalget på deres U23-hold, mens han samtidig har trænet fire til fem gange om ugen med Premier League-truppen.

I efteråret vandt danskeren og U23-holdet de fleste kampe, men på grund af coronapandemien blev resten af deres turnering suspenderet. Derfor har den unge målmand været en stor del af førsteholdstruppen i foråret.

- Jeg spiller desværre ikke kampe for tiden, men jeg fik en gylden mulighed i forhold til at træne med Premier League-holdet hver dag. Og det havde jeg ikke turde håbe på, da jeg kom herover.

På Burnleys førstehold har målmandstrioen denne sæson bestået af Nick Pope, Bailey Peacock-Farrell og den tidligere engelske landsholdskeeper Joe Hart.

Men efter coronapausen åbnede kontraktkontroverser døren for danskeren, der indtil nu har siddet på bænken for Burnley i tre Premier League-kampe.

Drømmer om en fremtid i Burnley

Selvom Lukas Jensen allerede nu har fået lov til at snuse til Premier League fra udskiftningsbænken, er målet at få debut i den prominente liga.

- Det første år er gået meget stærkt, men jeg håber, at det kan blive ved med at gå stærkt. Selvfølgelig kræver det en masse arbejde og træning, men mit mål er helt bestemt at spille i Premier League inden for nogle år.

Jeg er sikker på, at de har en plan med ham i Burnley

Brian 'The Beast' Jensen

Det virker også til, at den unge målmand er begyndt at synes godt om at spille i Burnleys bordeauxrøde farve.

- Burnley er et rigtig godt sted for mig at spille fodbold. Især når man kigger på den måde, de spiller fodbold på.

- Vi har Nick Pope som vores førstekeeper, og jeg ser lidt mig selv i ham i forhold til fysik og i forhold til, hvordan han spiller fodbold. Så jeg mener selv, at jeg passer rigtig godt til Burnley, og det virker også som om, at Burnley har en god plan for mig og for, hvad der skal ske i fremtiden.

Som trejdemålmand på Burnley FCs Premier League-hold står Lukas Jensen blandt andet for at varme op med Nick Pope før kamp.

Med tålmodighed og hårdt arbejde tror Brian Jensen også på, at den unge målmand kan gå en lys fremtid i møde i Burnley.

- De har en god målmandstræner i Billy Mercer, så hvis han fortsætter med at arbejde hårdt og gør, hvad de siger, så skal Billy nok få Lukas godt på vej. Så skal han nok få chancen for at spille som førstevalg i Burnley på et tidspunkt.

- Men jeg er ret sikker på, at de prøver at låne ham ud til en anden klub først for at give ham noget erfaring i ’voksenfodbold’. Samtidig med at de også har en plan med ham i Burnley.

Burnley FC har tidligere været en af de engelske klubber, der er rykket op og ned i Premier League, men i de sidste tre sæsoner har de været en del af det fineste fodboldselskab i England.

Her er det blevet til en henholdsvis 16.-, 7.- og 15.-plads.

Med de to resterende runder af årets Premier League ligger de lige nu på 10.-pladsen i en sæson, hvor de som det eneste hold har fået point mod mestrene fra Liverpool på Anfield.