Fodbold

’Utrolig legende’ spiller sidste PL-kamp for City: - En enorm kulturbærer

Spanieren kom til klubben i 2010, da Valencia indvilligede i at sælge sin spanske guldfugl.

David Silva spiller i aften sin sidste ligakamp for Manchester City.

Kampen mod Norwich sætter Premier League-punktum for ti år i den engelske klub, hvor den spanske tekniker blandt andet har vundet den engelske liga fire gange.

- Jeg har været her i ti år, og jeg har opnået det, jeg gerne ville. Cyklussen slutter her, men jeg vil altid have klubben i tankerne, lød begrundelsen fra David Silva til AS i maj.

David Silva har været mit idol, mens jeg voksede op

Phil Foden, Manchester City-spiller

Midtbanespilleren har været en markant skikkelse i den lyseblå del af Manchester, og Josep Guardiola, der er træner i klubben, holder bestemt heller ikke igen med superlativerne.

- Han er en utrolig legende, og han er et stort konkurrencemenneske. Jeg har aldrig set en spiller som ham i de små rum, sagde den spanske træner til BT Sport ifølge GOAL i starten af juli.

Kulturbæreren, der blev symbol på Citys succes

I september 2008 blev Manchester City købt af Abu Dhabi Group. De havde planer om at føre Manchester City op blandt de bedste hold i verden, og med i de planer var spanske David Silva.

Små to år senere kom offensivspilleren nemlig til klubben, og han har været stærkt medvirkende til, at City i øjeblikket regnes som et af de bedste hold i verden.

- I min optik er han den vigtigste figur sammen med Sergio Agüero og Vincent Kompany. De tre op igennem rygraden af holdet er jo indbegrebet af den transformation, som er sket for Manchester City, siger fodboldekspert Mads Junker og fortsætter:

- Han er en del af den treenighed, som City har kunne bygge holdet op omkring og samtidig også få klubben derop, hvor den er i dag. Han er en kulturbærer.

David Silva (th.), Vincent Kompany (i midten) og Sergio Agüero (nummer to fra venstre) har tilsammen spillet over 1000 kampe for Manchester City.

Hos klubben selv er de ej heller i tvivl om, hvor stor betydning, Silva har haft for Citys succes.

- Det er ikke kun måden, som David spiller fodbold på, men også at han har hjulpet os til at blive en succesfuld klub. Det vil han altid blive husket for, siger Manchester Citys sportsdirektør, Txiki Begiristain, til klubbens hjemmeside.

En spiller, som alle kan lide

Trods Manchester Citys store succes har de også måttet kæmpe med negativ omtale. Flere har været skeptiske overfor projektet med de arabiske rigmænd, men også her har David Silva været en vigtig faktor.

- Han er en gentleman, en dygtig personlighed og en god ambassadør. Efter Abu Dhabi-gruppen kom ind, har de skullet kæmpe med imageproblemer. Der har han været en enorm kulturbærer, siger Mads Junker.

Junker, der selv spillede mod David Silva tilbage i 2008, mener i det hele taget, at det er svært at finde nogen, der ikke bryder sig om den tidligere Valencia-spiller.

- Det er en præstation i sig selv – både at holde sig på den rene sti og ikke rode sig ud i problemer, men også at være en spiller, som alle godt kan lide.

Den tidligere landsholdsspiller spillede i Valencia fra 2004 til 2010.

- Det er godt nok svært at få alle mennesker og modstandere af klubben til at respektere en – det har han formået.

Blandt de bedste midtbanespillere i Premier Leagues historie

I sine ti år i klubben har David Silva nået mere end 400 kampe i den lyseblå trøje. Han har samtidig være involveret i flere end 200 mål.

Blandt andet derfor bliver han af Mads Junker også regnet blandt de allerbedste midtbanespillere i Premier Leagues historie, som strækker sig tilbage til 1992.

- Som midtbanespiller i Premier Leagues historie ligger han omkring top-3 sammen med Paul Scholes.

- I forhold til det, David Silva har taget Manchester City til som klub, har han haft større påvirkning end for eksempel Steven Gerrard i Liverpool. Det er svært at rangere dem, siger Junker, der også har Frank Lampard blandt de fire bedste midtbanespillere i Premier Leagues historie.

'Unik' evne til at lære fra sig

Med prædikatet som en af Premier Leagues bedste midtbanespillere i historien er det ikke så underligt, at flere har forsøgt at lære af hans spillestil.

En af dem er Phil Foden, som blot er 20 år gammel.

- David Silva har været mit idol, mens jeg voksede op. Jeg har prøvet at lære så meget som muligt af ham og samtidig indarbejde det i mit spil, lød det fra Phil Foden til Sky Sports 10. juli.

David Silva erstatter Phil Foden i en Premier League-kamp mod Everton.

Og netop evnen til at lære fra sig har Mads Junker bidt mærke i.

- Bernardo Silva, Kevin De Bruyne og Phil Foden har alle udviklet sig i skyggen af ham. Det er ret unikt, at han kan oplære nogle af verdens bedste midtbanespillere, mens han fortsat starter inde selv, siger eksperten.

Fremtiden er ikke på plads

David Silva har endnu ikke offentliggjort, hvad det næste kapitel i karrieren bliver. Spanieren har tidligere givet udtryk for, at han ønsker at slutte hos Las Palmas på fødeøen Gran Canaria.

Det er dog for tidligt at udleve den drøm, mener Mads Junker, da klubben spiller i den næstbedste spanske række. Dertil er han ganske enkelt for god. I stedet har han et andet bud på, hvor David Silva kan tage hen.

- Jeg kan godt forestille mig, at han ryger til USA. David Villa (tidligere holdkammerat red.) er derovre, så han kan måske overtales. Han er også vant til sproget fra sine år i England, lyder vurderingen.

David Silva har dog fortsat minimum én kamp tilbage i klubben. City er nemlig med i Champions League endnu. Her mangler de en hjemmekamp imod Real Madrid.

Manchester-holdet har en 2-1-føring med fra det første opgør i ottendedelsfinalerne.