De store er de største - også i historiens mest bizarre sæson

16x9
Liverpool blev engelsk mester for første gang i 30 år. Foto: Phil Noble / Ritzau Scanpix

Ligaerne lakker så småt mod enden, og konklusionen er klar: De store hold hiver trofæerne hjem.

Den mest bizarre fodboldsæson er stort set forbi, udsatte ligaer, nogle afhændet før tid, måneder uden bold og flere måneder uden tilskuere - det har ikke været let at være dedikeret.

Men én ting ligger fast - også fremover: De store vinder. Bortset fra enkelte popups er det mastodonterne, der dominerer og vinder trofæer. Sådan har det været i årtier.

Drejer man hovedet og ser ned gennem triumfernes allé, så er de største træer dem, vi kender. Juventus i Italien, Real Madrid (eller FC Barcelona) i Spanien, Bayern München i Tyskland, Liverpool (eller Manchester City) i England, Paris Saint-Germain i Frankrig - og nu FC Midtjylland (eller FC København) i Danmark. De store er de største.

Klubber, der har de største økonomier, de bedste faciliteter, de største fanskarer, de store historier og de bedste spillere. De har en vinderkultur.

Liverpool vandt i England, og selvom det senest skete for 30 år siden, så er det den næstmest vindende mesterklub med 19 triumfer - kun en enkelt under Premier League-paraplyen, før hed det First Division. Liverpool FC er også indehaver af Champions League-trofæet, som de ikke kommer til at forsvare i år efter at være sendt ud af Atletico Madrid.

28 gange er der spillet om mesterskabet, siden det kom til at hedde Premier League i 1992-93 sæsonen. 26 gange har en af de “store” vundet: Manchester United (13), Chelsea (5), Manchester City (4), Arsenal (3), Liverpool (1). Kun to af de “små” har kilet sig ind.

Blackburn Rovers i 1994-95 med Kenny Dalglish som manager - de endte et point foran United, der kun fik 1-1 i deres sidste kamp mod West Ham og missede mesterskabet. Og Leicester City med Kasper Schmeichel i målet i 2015-16 - ti point foran Arsenal. De to eneste uden for nummer.

Real Madrid vandt i Spanien og igen efter en duel, denne gang uden egentlig spænding, med FC Barcelona. De tog for alvor fat efter coronapausen og vandt ti kampe på stribe. Madrilenerne er nu oppe på 34 titler, de syv siden 2000 og 13 Champions League-sejre, de seks i dette årtusinde. FC Barcelona er endt øverst 26 gange - 60 mesterskaber til de to klubber ud af 89 mulige. I de seneste 20 år er det kun Valencia (2) og Atletico Madrid (1), der har blandet sig i mesterstriden med Real Madrid og FC Barcelona. De seneste otte sæsoner er det Real Madrid, FC Barcelona og Atletico Madrid, der hvert år alle har været i Top 3.

Spoler vi det sidste årti igennem, popper navne som Marcelo, Xabi Alonso, Luka Modric, Karim Benzema, Toni Kroos og ikke mindst Sergio Ramos og Cristiano Ronaldo op. Ramos har 22 titler med Real (heriblandt fem mesterskaber og fire gange Champions League) plus det, han har vundet med landsholdet (VM) og individuelt og har virkelig sat sit præg på dette Real-hold de seneste 15 år.

Ronaldo var den store stjerne op gennem 2010'erne med flere mål end spillede ligakampe (311 i 292 kampe). Siden 2000 skal selvfølgelig også nævnes Raul og Iker Casillas - to med flere end 1000 kampe for Real.

Real Madrid har haft store trænernavne også i nyere tid med José Mourinho, Carlo Ancelotti og ikke mindst Zinedine Zidane, der har vundet ligaen to gange og Champions League tre gange.

Juventus dominerer Italien

Juventus gjorde det igen i Italien for niende år på stribe. AC Milan vandt i 2010-11, men siden har der stået “Juve” på mesterskabet, som i år var klubbens 36.

AC Milan, Inter og Rom-klubberne har meget beskedent blandet sig siden start-80'erne, og de to eneste sensationelle vindere var Hellas Verona (med Preben Elkjær) i 1984-85 og Sampdoria i 1990-91.

Juventus sidder tungt på italiensk fodbold.
Juventus sidder tungt på italiensk fodbold. Foto: Massimo Pinca / Ritzau Scanpix

Stjerneparaden har i nyere tid budt på navne som Gianluigi Buffon med flere end 600 ligakampe for “La Vecchia Signora” - den gamle dame - og ti mesterskaber, Alessandro del Piero med over 700 kampe, Pavel Nedved, Edgar Davids, Mauro Camoranesi, Claudio Marchisio, David Trezeguet, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Paolo Dybala, Cristiano Ronaldo, der på to sæsoner har vundet to mesterskaber og lavet flere end 50 mål for bare at nævne enkelte profiler - og så Andrea Pirlo, der satte sit helt specielle præg på Juventus fra 2011-14.

Bayern igen på toppen

I Tyskland har Bayern München igen været altdominerende og vundet Bundesligaen for 30. gang - det 15. mesterskab siden 2000. Borussia Dortmund (tre mesterskaber siden 2000), den anden absolutte storklub i Tyskland, har som regel fulgt Bayern til dørs - i år 13 points efter. Bayern München vandt 19 af sine 20 seneste kampe i denne sæson.

Siden 2000 har kun Stuttgart, Werder Bremen og Wolfsburg blandet sig i topstriden med et enkelt mesterskab hver. Bayern med store spillere som Manuel Neuer, Jerome Boateng, Mats Hummels, Philip Lahm, Bastian Schweinsteiger, Frank Ribery, Arjen Robben, Robert Lewandowski og Thomas Müller. Og managers som Pep Guardiola, der lærte Bayern at spille tiki-taka og vandt tre mesterskaber, mens Jupp Heynckes nåede fire gange guld plus Champions League.

PSG og ingen andre

Frankrig har efterhånden kun Paris Saint-Germain under Triumfbuen. Af de otte seneste sæsoner har PSG vundet de syv, det seneste mesterskab fik de tildelt i slutningen af april, da det franske fodboldforbund aflyste resten af turneringen på grund af corona. Der resterede 10 runder og PSG førte med 12 point ned til Olympique Marseilles.

PSG ejer fransk fodbold.
PSG ejer fransk fodbold. Foto: Franck Fife / Ritzau Scanpix

Paris Saint-Germain med Qatar-penge og navne i dette årtusinde som Marco Verratti, Thiago Silva, Edinson Cavani, Blaise Matuidi, Javier Pastore, Thiago Motta, Angel di Maria, Zlatan Ibrahimovic og senest Neymar og Kylian Mbappé.

FC København vippet af pinden

I dette årtusinde har Superligaen haft FC København som den mest vindende klub med 13 mesterskaber, FC Midtjylland vandt denne sæson deres tredje, mens AaB og Brøndby har toppet to gange - FC Nordsjælland en enkelt gang (2011-12). Og så den absolutte sensation, Herfølge, der med John “Faxe” Jensen som spillende træner vandt i 1999-2000 - og rykkede ned året efter.

FC Midtjylland blev dansk mester i år.
FC Midtjylland blev dansk mester i år. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Ingen tvivl om, at FC København og FC Midtjylland - de to dominerende klubber i nyere tid - også er de økonomisk stærkeste, og vel også organisatorisk.

På det globale plan fastslår revisionsgiganten Deloitte & Touche, at de fem mesterhold fra England, Spanien, Italien, Tyskland og Frankrig er på top-7-listen over de klubber, der har de største økonomier. Listen føres pr. januar 2020 af FC Barcelona og Real Madrid, herefter følger Manchester United, Bayern München, Paris St. Germain, Manchester City og Liverpool.

Og som det blev sagt engang: “Gode hold vinder titler - store hold vinder dem igen og igen”. Sådan er det også i fodbold…..