Fodbold

Så mange penge er Brentford garanteret ved oprykning til Premier League

Oprykning til Premier League sikrer Brentford omkring 1,3 milliarder kroner. Undgår holdet nedrykning efter første sæson, venter flere penge.

'Verdens mest værdifulde fodboldkamp'.

Sådan bliver oprykningsfinalen til Premier League ofte omtalt, fordi vinderen er garanteret en enorm økonomisk gevinst.

I år - faktisk tirsdag aften - står finalen mellem Brentford, der har danske Thomas Frank som cheftræner samt fem danske spillere på holdet, og Fulham.

Det er en kæmpe oplevelse for dem at få lov til at spille den kamp, men det er også et kæmpe pres

Flemming Toft, TV 2 SPORTs fodboldkommentator

Et London-derby.

Lykkes det Brentford at vinde kampen og dermed rykke op i Premier League, vil det sikre klubben fremtidige indtægter på omkring 1,3 milliarder kroner over tre år.

Det viser beregninger fra revisionsfirmaet Deloitte.

Indtægterne er fordelt mellem 700 millioner kroner i tv-penge i den første sæson i Premier League og 620 millioner kroner i såkaldte faldskærmspenge i de to efterfølgende sæsoner, såfremt Brentford skulle rykke ned efter bare én sæson.

Faldskærmspengene er til for at lempe overgangen til den næstbedste række.

Oprykning er mere end bare penge

Skulle Brentford derimod undgå nedrykning i sæson ét i det fineste selskab, vurderer Deloitte, at oprykningen til Premier League kan blive omkring 2,2 milliarder kroner værd for klubben over en femårig periode.

De mange penge er dog ikke det eneste, der følger med oprykningen, lyder det fra TV 2 SPORTs mangeårige fodboldkommentator Flemming Toft.

- Selvfølgelig er det mega mange penge. Men der er så meget andet. Premier League er den liga, hele verden fokuserer på - det er ligegyldigt, om det er Europa, Asien eller USA, hvor de står op klokken 07.00 for at se en Premier League-kamp.

- Hvis Brentford rykker op, følger de mange penge med, men det er også hele omtalen, der pludselig bliver af klubben, merchandise, faneksponering og så videre. Alt kommer lige pludselig til at foregå i en ramme, som er så langt fra det, de spiller i nu, vurderer Flemming Toft.

Brentford var tæt på direkte oprykning

Brentford kæmpede længe med om den direkte oprykning til Premier League, men holdets sidste to kampe i The Championship blev skæbnesvangre.

Efter en sejrsstime på otte kampe i træk fik holdet noget af en lussing, da det tabte sine sidste to opgør og derfor måtte tage til takke med en plads i oprykningsspillet.

Første udfordring - semifinalen mod Swansea over to kampe - blev klaret med en samlet 3-2-sejr. Derfor er Brentford nu bare én sejr fra Premier League.

En oplevelse og et kæmpe pres på samme tid

Kan Brentford-lejren juble efter oprykningsfinalen på det engelske nationalstadion, Wembley, tirsdag aften, vil det ifølge Flemming Toft få enorm betydning for klubben - såvel økonomisk som i forhold til antallet af fans og salg af merchandise.

- Det bliver bare så vanvittigt stort. Jeg tror slet ikke, de selv kan forestille sig, hvor stort det bliver.

- Fra næste sæson får de ny hjemmebane med plads til 7.000 tilskuere mere, men det er ikke den store ændring i forhold til nu. Til gengæld flytter alt andet sig og bliver så voldsomt stort, hvis de rykker op. Det er ikke længere kun det vestlige London, der vil kigge på Brentford - det er pludselig hele verden, lyder det fra Toft.

Det er 73 år siden, at Brentford senest var en del af den bedste, engelske fodboldrække.

- Der er ingen tvivl om, at Premier League er verdens største liga nu. De stakkels spillere. Det er en kæmpe oplevelse for dem at få lov til at spille den kamp, men det er også et kæmpe pres, vurderer Flemming Toft.

Fulham garanteret 1,1 milliarder ved oprykning

For Fulham vil en oprykning til Premier League være omkring 1,1 milliarder kroner værd. Det skyldes, at klubben rykkede ud af Premier League i forrige sæson og allerede nu modtager faldskærmspenge.

Fulham er også sikker på at modtage faldskærmspenge på den anden side af sommerpausen.

Der er kampstart på Wembley klokken 20.45 dansk tid.